זו השאלה כרגע. מה נאכל בחגים? כדי להחליט, אנחנו צריכות לקנות מוצרים ומהם לבשל, להקפיא ולהכין מראש. זה הזמן!
ערכי תפריט – על דף אחד פשוט, לפי סעודות, אלו מנות בכל סעודה.
ראש השנה: זכרי את הסימנים והוסיפי גם עוגות למשך היום של ראש השנה.
סוכות: כתבי את כל הארוחות בחג. זכרי את הבוקר – כי בסוכות גם ארוחת בוקר היא בהחלט ארוחה! וגם ערב, וגם – כל פעם שרוצים להיכנס לסוכה וצריך משהו כדי לברך עליו "לישב".
אחרי עריכת התפריט – ערכי רשימת קניות, ואז הזמיני בטלפון J [לא חייבת, אפשר גם ללכת ולקנות]
אם החלטת ללכת בעצמך לקניות הנה רשימת הטיפים עבורך:
- סדרי את רשימת הקניות לפי המדפים במרכול.
- שקלי קנייה לפי השוואת מחירים לעומת קנייה בשיקולי נוחות. קנייה לחוצה במקום מרוחק כשהילדים מתקשרים כל רגע אינה ממוקדת. את עשויה לשכוח מוצרים נחוצים ולהתפתות למוצרים במבצע. לעתים, קנייה נוחה במקום קרוב גם אם יקר יותר, היא חסכונית מכיוון שאת קונה בנחת, רואה בדיוק מה את לוקחת ולא מאבדת מוצרים בדרך. כמו כן, תשלום על המשלוח, על הנסיעה ועל החנייה עשויים לייקר את הרכישה.
- איך שולחים את הילדים לקניות?
- זה אפשרי!
- אל תדלגי על שלב הדיבורים וההכנות וההדרכה – מכינים את הרשימה ביחד עם הילד/ה שהולכים לקניות. מבררים שהם הבינו בדיוק מה נדרש מהם. מציידים אותם בסלים מתאימים, ובודקים שהם יוכלו לשאת את המוצרים הביתה. יש עגלה? נהדר! לא בטוח שכדאי לשלוח גם את התינוק עם הבת… אבל אולי כן. תלוי באופי של הילד, באופי של התינוק, במרחק של המרכול ובכמות המוצרים שיש לקנות.
חשוב שתהיי זמינה כשהילדים בחנות ותוכלי לענות לשיחות טלפון ולשאלות שלהם. אם אינך רוצה שאלות, את צריכה להבהיר מראש שאת סומכת על שיקול הדעת שלהם, שכל מה שהם יקנו מעולה, ושהם יכולים להחליט בעצמם אם לקנות שנים או שלושה, מסוג זה או אחר, ובלבד שיקפידו על ההכשרים.
צפי לכך שבפעמים הראשונות יהיו חוסרים ויהיו עודפים, אבל תוך חודש/ חודשיים יש לך קניין או מנהלת רכש מקצועייים ביותר! שווה!
- כשחוזרים מהמרכול עם המוצרים – בדקי מול החשבונית אם הגיעו כל המוצרים בשלום לביתך. מתסכל מאד לגלות בערב החג שהתבלינים/ הפיצוחים לסלט/ הרוטב/ תמצית הרום אינם. הקנייה נעשתה זמן רב מראש וכעת, מלבד עגמת הנפש ברגע שבו זקוקים למוצר, יש הפסד כספי. עוד טיפ חשוב: אני מתארת לעצמי שגם אצלכם מי שחוזר מהקניות צריך לשים את המוצרים במקום מיד כשהוא נכנס הבייתה ולא להשאיר על הרצפה וכו' – ובכן: למה? מי שהגיע עייף מבחוץ צריך לנוח לרגע, ומי שבבית יכול להתגייס לעזרה כרגע.
- כשכל המוצרים בבית יש עומס במזווה. סדרי את המוצרים כך שבכל פעם שאת פותחת את המזווה תראי את כל תכולתו. לא להניח מוצרים זה מאחורי ולא להחביא מוצרים. כשתבקשי ממישהו להביא לך מלח יודיעו לך שפשוט אין, בזמן שאתם מאורגנים עם מלח לשבע שנות בצורת.
- אחסון במקרר: מקרר עמוס יוצר עומס גם על צריכת החשמל. קחי זאת בחשבון. במקררים החדשים [שנתיים] נשמרים ירקות ופירות בטריותם לאורך זמן, אבל מקררים ישנים יותר אינם שומרים על טריות הירקות ויש לבשל אותם סמוך לקנייה.
- אחסון במקפיא: היזהרו לא לדחוס מוצרים במקפיא. כשהם קצת נוזלים או לגמרי נוזלים, ניתן למעוך, לקפל ולהכניס עוד משהו למגירת המקפיא המלאה. אבל, כאשר המוצרים יקפאו לא תוכלו להוציא אותם בלי להפשיר את כל המגירה כולה. אגב, מקפיא מלא חוסך חשמל.
- קניות לחג לוקחות יותר זמן מקניות רגילות לשבת, לא בגלל שיש הרבה חגים אלא בגלל שהמוצרים שונים ולוקח לך זמן לבדוק את איכותם, להשוות את המחירים ולקבל החלטות קנייה בבית מול המפרסמים ובחנות מול שלל המבחר וההיצע.
הצעה לתפריט: כידוע, בימי החגים אוכלים בשרי שוב ושוב ושוב.
בליל ראש השנה, בבוקר, ושוב בערב ושוב בבוקר ואז מגיעה שבת.
גם בסוכות – בכל ימי חול המועד והחג, כמובן. אנחנו רוצות לגוון ולא להגיש שניצלים ועוד שניצלים ושוב שניצלים, למרות שהם מאד חגיגיים וטעימים. איך מגוונים?
אפשר לגוון בעזרת רטבי בישול שונים שבהם מבושל אותו חלק של עוף או בשר.
אפשר לגוון בסוגי הבישול: אותה תערובת ברסק עגבניות ככדורי בשר, מטוגנת לקציצות ואפויה כפשטידת בשר.
קל לגוון בעזרת מבחר רב של סוגי הבשרים.
- הקפאה: לאחר קירור, אך לא עד טמפרטורת חדר. כשהמזון חם אורזים אותו בכלי סגור הרמטית. ואז מכניסים לעוד שקית. כך המזון אינו מקבל את הריח המאפיין מזונות שאוחסנו במקפיא.
- כשאין די קופסאות למקפיא: את מכניסה את העוף עם הרוטב לשקית ואת השקית למקפיא, לאחר שהמזון קופא, מוציאים את השקית ומכניסים לשקית נוספת והקופסא פנויה לשימוש. אפשר גם להקפיא ללא שקית, ולאחר ההקפאה להכניס לשקית וכך לפנות קופסא.
- חימום אחרי הקפאה: הטוב ביותר הוא להפשיר במקרר. הפשרה במיקרוגל עשויה לגרום לנוזלים להיפרד מהמזון. הפשרה בתנור מייבשת את המזון ולכן כדאי לחשוב על כך מראש ולהקפיא מזון קצת יותר רטוב ממה שאת רוצה שהוא יהיה בזמן ההגשה. ההפשרה בסיר כרוכה בתכנון מראש: הקפיאי בקופסא או בשקית בגודל שנכנס לסיר ללא גלישות החוצה. הוספת מים גורעת מהתיבול. יש להפשיר באש נמוכה במיוחד ולערבב בזהירות למניעת חריכה כדי לא לקלקל את צורת המזון.
- חימום על הפלטה: כדי לחסוך מקום במקרר, כדי לחסוך בכלים לשטוף וכדי להסתדר עם כמות הסירים שיש – אחסנו את המזון בתבניות חד פעמיות ממתכת. אחרי הבישול העבירי את העוף ואת התוספת שלו לתבנית גדולה ועמוקה, כסי בניר אלומיניום, והמנות מוכנות לחימום.
לזכור מה הכנת: בחג, כשהתפריט לא ממש שגרתי, את עלולה לשכוח חלק מהתוספות, מהמנות או להתבלבל – הרולדה היא לערב או ליום? ליום א' של ראש השנה או ליום ב'? ההלכה היא שדף תפריט הוא שטרי הדיוטות שאין לקרוא בהם בשבת ובחג. לכן, כתבי על מכסה האלומיניום או על הסיר בלורד בלתי מחיק "עוף ואורז לילה ב'", "פשטידת תפוחי עץ יום א'", והניחי את התבניות עם תכולתן בסדר ההגשה בתוך המקרר.
תבניות אלומיניום: יש תבניות זולות ופשוטות, הן דקות והן מעולות בגדלים הקטנים יחסית שלהן. אם את רוצה את הגדולות חפשי את הסוג היקר יותר, היציב, שלא מתקמט בידיים. אגב, ניתן לרחוץ את התבניות הללו לשימוש חוזר. ויש גם תבניות עגולות ועמוקות עם מכסה אלומיניום שנראים ממש כמו סיר חד פעמי למרק.
מנות אישיות: אני מציעה להכין את הפשטידות הרגילות בתבנית קאפקייקס או בתוך מנג'טים אישיים. כך קל לשלוט על הכמויות [למי שבדיאטה, ומי לא? ):] קל לחמם בדיוק את הכמויות הדרושות לכל ארוחה, והחימום מהיר הרבה יותר מאשר כשמחממים תבנית שלימה.
בהצלחה!
מתכון בזק לקינוח – 1 ריצ'. 1 שמורי אפרסק. 1 ג'אמפ תות בננה.
מקציפים. מגישים קפוא חלקית – מעדן!
אני אישית יותר מאשמח
בעיקר גיוונים לבשרי ולתוספות
לילדים שלא ממש אוכלים כלום מעבר לתפוחי אדמה , קוסוקוס פתיתים ואורז
אסתי-מאיפה ידוע לך מה שכתבת על הבד"צ?
האם יש לך מקום עם מתכוני קינוחי בזק באיזה מקום? אנחנו שוכבים פה בבית עם קורונה והייתי בכל זאת רוצה לכבד את החג עם קינוח קל וטעים…
הרב שלנו פוסק שאפשר להשאיר את הרשימה תלויה על המקרר בחג, אך למנוע אפשרות של סימון V, מחיקה וכדו'. לכן אני מכניסה לניילונית פשוטה של A4 ומשתמשת ברשימה. כדאי לברר אם זה מתאים גם אצלכם
אשמח להבין מדוע תפריט שכתבתי לעצמי (זה הרי ללא מחירים) נחשב שטרי הדיוטות.
האם יש לך מקור?
זה מטריד אותי כיוון שפעמים רבות אני מארגנת לעצמי רשימות על המקרר מה להגיש בכל ארוחה.
שאלה טובה.
יעל היקרה
אם מתאים לך להוסיף גם כמה מתכונים,יש לי מתכונים מעולים לחגים בשיתוף.
ליצירת קשר:0527603117
המשך יום נפלא
מירי
אני יותר מאשמח
בעיקר גיוונים לבשרי ולתוספות
לילדים שלא ממש אוכלים כלום מעבר לתפוחי אדמה , קוסוקוס פתיתים ואורז
כדאי לדעת שיש מאכלים שטובים יותר אחרי חימום חוזר והם טובים מאוד בהקפאה .
כדורי בשר ברוטב, לזניה – בעיקרון בשר יותר טוב מעוף בהקפאה.
ניתן לתבל עוף לפני ההקפאה ופשוט לבשל אותו בחג (אפשר להכניס לתנור אפילו כשהוא עדיין קפוא , רק לקחת בחשבון יותר זמן לבישול)
אפשר גם להקפיא בצק עלים במילוי בשר, עוף, פטריות או ירקות (לא תפו"א) ולאפות אתו קפוא.
שיהיה לכולן חג שמח.
יעל, את נהדרת! וחידשת לי שתפריט הסעודות הוא שטרי הדיוטות.
דבר נוסף: המלצת להשתמש בתבניות עבות שאפשר לשטוף ולהשתמש שוב- במקרה כזה צריך להטביל את התבנית.
חג שמח!
ראיתי עכשיו את הוובינר (כמה כיף שיש ביו טיוב )
תודה על טיפים מצוינים
אשמח לקבל את הרשימות למייל
תודה
שנה טובה ומתוקה
קיבלתי רשימת קניות ללא מתכונים…
רשימת הקנות הייתה בקובץ כבד מכדי לשלוח אותו, ולאחר עיבוד וכו' שלחתי את רשימת הקניות במייל נפרד. קבלת?
לא מצאתי את רשימת הקניות של חני.
יעל תבניות פיירקס אפשר להכניס למקפיא? ואחכ לשים על הפלטה?
אין שום בעיה לשים תבניות פיירקס בתנור, במקפיא ועל הפלטה.
רשימת הקניות של חני נשלחה כקובץ מצורף למייל
לכל מי שנרשמה לוובינר.
[זה מדהים, נרשמו 940 מעוניינות!!! חלקן צפו בזמן אמת וחלקן מקבלות את הסיכומים לאחר מכן]
תודה על הוובינר, היה נהדר אתמול! אני הולכת על הטיפ של קניות מראש, ולמרות החום היום – ומחר – ומחרתיים – — אני קוראת את הפוסט על החום והולכת למרות הכל.
תודה יעל אני נהנית מאד לקרוא
אפילו שאני טיפוס מסודר ומאורגן מאד – יש דברים רבים שאת מעוררת אצלי ולא חשבתי עליהם…
הערה קטנה בקשר לתבניות הח"פ לשימוש חוזר – שאלתי מו"צ והבנתי שיש בעיה להשתמש באותה תבנית בפעם השניה (אפילו עם נייר אפיה) ללא טבילתה.
לגבי התבניות:
ידוע לי שאם התבניות בהשגחת העדה החרדית אין צורך בטבילה משום שההשגחה קונה את החומר גלם של התבניות, יוצא שהכלים שייכים ליהודי קודם שיוצרו.