הלחץ להספיק מאפיין, לדעתי, יותר מכל, את הקונפליקט בין הבית לעבודה. אמהות עובדות, וגם אלו שלא, חשות שהן מוכרחות לעשות יותר, לבצע יותר, לסיים יותר ולהתחיל יותר משימות בבית ובעבודה. בערב החגים הלחץ נעשה לכרוני – חג אחר חג, התארגנות עם קניות, אוכל מסוגנן וביגוד גורמים לנו לצורך נואש להספיק עוד ועוד, יום אחר יום. אם את מרגישה ש"ככה זה", המשיכי לקרוא ותגלי שאפשר להקל בהרבה, ושיש קשר בין אבקת כביסה אריאל לאיכות הביצועים שאת מחפשת למרות הלחץ והעומס.
בעבודה מודדים הספקים בעזרת קריטריונים ברורים של שירות לקוחות, ייצור, תפוקות ותוצאות. עמידה בהספקים היא תנאי לקידום, לשכר גבוה ולבונוסים. ובבית? מתברר שאמהות עובדות [ושאינן עובדות] מעתיקות את הדגם. גם הן מעריכות את התפקוד שלהן לפי מידת הניקיון של הבגדים, רמה תזונתית של ארוחת הצהרים והתזמון של השכבת הילדים לישון וקימתם בבוקר. גם אמהות מתייחסות להספקים כתנאי להמשך העבודה או להנאה:
לא יכולה להרשות לעצמי לקרוא, לפני שאני מספיקה את הכביסה.""
אני לא מסוגלת להירדם אם לא הספקתי לשטוף את כל הכלים בכיור""
"לפני שאני יוצאת לעבודה אני חיבת להספיק להכין ארוחת צהרים, להפעיל את מכונת הכביסה ולארגן את החדרים, ולא – כשאחזור מן העבודה אשלם על כך מחיר גבוה"
הצורך להספיק יותר ויותר לוקח אותנו למקומות של מתח, תזזיתיות והכרח להתפשר ו"לעגל פינות". כשמוכרחים לסיים, כשחייבים לצאת מן הבית, כשהצפירה הראשונה מודיעה שבעוד עשרים דקות הדלת נרות – התפיסה היא "עכשיו או לעולם לא"- אם הדבר לא ייעשה באיזו צורה שהוא ייעשה, הדבר לא יתבצע לעולם. הדחף משדר למוח פעימות של ס.או.ס. שמתגברות על היסוסים ושיקולים ומניעות אותנו לפעולה זריזה. במצבים כאלו אנחנו מדגישים את לוח הזמנים על פני האיכות ועונים על השאלה "מתי" במקום על השאלה "איך".
"קחו שוקולד וצאו מן הבית, ההסעה תברח!"
"תקני גם את זה וגם את זה, העיקר שתחזרי מהר מהר"
"לא חשוב, זה בסדר גם ככה, העיקר שישבו כבר לאכול וילכו לישון"
"לא רואים את הכתם, זה בסדר. תכניסי את החולצה פנימה ותפתחי את הדלת, האורחים כבר כאן"
הגישה המתמקדת בתוצאות ובלוחות הזמנים משתלטת עלינו כשאנו בלחץ של ההספק, והתפשרות על איכות נתפסת כבלתי נמנעת. אי אפשר להקדיש לכל כתם תשומת לב אישית כשהאורחים כבר בדלת, לא נספיק להסביר עכשיו ששוקולד כארוחת בוקר הוא בחירה גרועה – ההסעה כבר צופרת למטה. אין לנו פנאי לטפח שיחות משפחתיות בארוחת ערב אם השעה מאוחרת וצריך להספיק עוד מטלות רבות לפני השינה. האילוצים מנהלים אותנו ודוחפים אותנו לבחירות גרועות של כאן ועכשיו ואת המחיר אנחנו עומדות לשלם בטווח הארוך.
אמהות רבות מכירות בנזקים של הלחץ להספיק ומרגישות לכודות במערכת תובענית ללא מוצא. הן מודעות למחיר של התזזיתיות הפזיזה אבל מתקשות למצוא חלופות. כשאני נפגשת עם אמהות עובדות – בעבודה או בסדנאות של "מנהלת הבית" – הן שואלות בתקווה: איך אפשר להספיק יותר? האם יש דרך להכניס לעשרים וארבע שעות את כל המשימות שעלי לבצע? מה הדרך להתייעל?
לפני הכל חשוב לומר מה לא לעשות וכיצד לא לפעול בזמני לחץ: אל תמהרו! "החיפזון מהשטן" אומר הפתגם העממי, וכל ממהרת ששברה ושפכה והפכה במרוצתה בקבוק שמן תספר לכם על כך בהרחבה ובצבע. הכתמים שנמרחים על הבגד כשהילדים אוכלים בעמידה ונעזרים בידיים, הלכלוך שנוצר בגלל שימוש בחומרי מלאכה להכנת קישוטי סוכה ולהכנת מזון מהווים תזכורת כואבת לכך שניסינו לדלג על שלבים, לפעול במהירות ולקבל תוצאות בשיא המהירות. שפשוף אינטנסיבי וחזק מידי של הכתמים משאיר בגד מהוה ודהוי, ואנחנו מתוסכלים מכך שהתאמצנו כל כך והתוצאות מאכזבות כל כך.
המהירות גורמת לנו לתקלות, המהירות גורמת לנו להרים את הקול, והרמת הקול מביאה ויכוחים, והוויכוחים – אין כמותם גזלני זמן וזללני אנרגיה. לכן, כשאתם ממהרים – אל תמהרו. קחו את הזמן שיש לכם ונהלו אותו בישוב הדעת. במצבים שבהם יש חשיבות קריטית ל"מתי" – הקפידו שבעתיים על ה"איך"! המילה איך היא שורשה המילולי, המהותי והמשמעותי של המילה איכות. איכות תבטיח לכם שתבצעו כל פעולה רק פעם אחת, ביעילות ובסדר.
איכות בתכנון
לכל בוקר לחוץ עם הילדים קדם ערב לא מאורגן, ואחר צהרים בלתי מנוהלים. הרי זו אינה הפתעה שהילדים צריכים לצאת בשעה מסוימת בבוקר, ובכל בוקר הם אוכלים לפני שהם יוצאים. קניות מתוכננות של מוצרי המזון לבקרים לחוצים יקלו עלייך. תכנני את הפעלת מכונת הכביסה ואת שעות הגיהוץ והטיפול בבגדים כך שבבוקר קל יהיה לשלוף את הבגדים הנחוצים והילדים יוכלו להתלבש בעצמם.
אני ממליצה על שגרה קבועה במטלות יומיומיות כדי לחסוך זמן של התלבטות, היסוסים וויכוחים. כולם יודעים מה זו ארוחת בוקר [לא פסטרמה] ברור מהי ארוחת עשר לכיתה [לא חטיף] ומהי ארוחת ערב [בלי ממרח שוקולד]. כמה שיותר כללים שגרתיים והגיוניים – ככה פחות אלתורים לא בריאים וקלוריות ריקות. שגרת קניות חוסכת בהוצאות וגם בזמן [אני כבר יודעת שאני משתמשת רק באבקת כביסה מסוימת, הילדים תמיד מביאים לי אותה כי הם מכירים את האריזה ואינני מתלבטת מול המדף עוד ועוד] ושגרה של כביסה חוסכת זמן ולחצים בכל פעם שצריך להתלבש. איכות בתכנון היא קביעת השגרה שעוזרת לנו להספיק יותר בלי לקבע אותנו במסגרות נוקשות.
איכות במוצרים
כמה זמן מיותר מתבזבז על שפשופים פשוט בגלל שאין בבית חומר איכותי לכביסה? כתמים אינם בלתי צפויים, הם קורים. אם יש לך בבית אבקת כביסה איכותית – את מתגברת על תקלות כאלו במהירות ובלי לשפשף שעות בידיים ולהשרות בשמש. אם יש לך סכין קהה, קולפן בצבע קליפות תפוחי אדמה שמסתתר ביניהן, מטאטא שמתפרק בפינות של החדר ומגב שמשאיר פסים על הרצפה את מבינה בדיוק למה אני מתכוונת כשאני אומרת שצריך להשתמש רק במוצרים איכותיים. כל פעולה גוזלת זמן וכוח מיותרים כאשר כלי העבודה אינם תקינים. כאמא עובדת אינך יכולה להתפשר ולעבוד עם סמרטוטים שמשאירים סיבים, עם סירים חסרי ידיות או עם חומרי כביסה שצריך להשרות ולשפשף כדי שיעבדו. את זקוקה לעזרי עבודה, לא למפריעים בעבודה! האיכות שאת משקיעה במוצרים תחסוך לך זמן יקר ותעזור לך להספיק כפליים [או יותר].
איכות באחסון
בדירות הצפופות שלנו, בה כל פיסת מרחב דרושה לילדים למשחק ולתנועה, אנו נוטות לנצל כל פינה וכל מדף. ארון מנוצל הוא ארון שהצלחנו לדחוס בו גם את המזוודות ולא רק את הלול [מאחורי התלייה] ובגדי החורף של התינוקות נדחסו ברווח שבין המעילים לתחפושות. אבל, איכות באחסון גורסת שעדיף לחשוב על נגישות ולא על ניצול. אם בתא אחד בארון יש גם סוודרים וגם ביגוד יומיומי, סביר להניח שרק אמא יכולה להוציא בגדים מן הארון בלי שיתעורר רושם שסופת הוריקן עברה בין המדפים. מגירות חצי ריקות מקילות עלינו למצוא את החפצים שלנו ולכן ניהול איכותי של המקום בבית כולל העדפת מוצרים מעטים שניתן להשתמש בכל אחד מהם למספר צרכים במקום מספר רק של פריטים שכל אחד מתאים רק לצורך אחד. חומר ניקיון שמנקה גם בחם וגם בקר, עדיף על פני חומר יעיל רק בחמים ומכריח אותך לרכוש חומר אחר, נוסף, שיתפוס מקום, לצורך ניקוי במים קרים. כמו כן, העדיפי צורת אחסון נגישה שבה את רואה מיד את כל המוצרים המאוחסנים ללא צורך לעלות, להזיז, להוריד, להחזיר ולקחת לבסוף את בקבוק חומר הניקוי שאליו התכוונת מלכתחילה. כשאת רוצה להספיק יותר ארגני לך בית שבו קל להתמצא, קל למצוא וקל להשתמש במוצרים. פשטות היא איכות.
איכות וערכים
הבית שלנו איננו רק המקום בו אוכלים, ישנים ומבצעים מטלות של ניקיון וכביסה. בבית שלנו גדלים הילדים שלנו ובו אנו מבטאים את הערכים החשובים ביותר שלנו בחיינו האישיים. איכות חיים היא, בפשטות, התשובה לשאלה איך אנחנו חיים. איך אנחנו מתנהלים- בסבלנות? בכבוד? בשמחה? האם אנו משדרים לבני הבית שאנו אוהבים לטפל בכל מה שקשור לניהול הבית או שהדבר הוא נטל מכביד עלינו? אמהות שמקפידות על איכות בניהול הבית מעבירות מסר ערכי של גישה חיובית בקשר לכל המשימות היומיומיות שכרוכות בטיפול בילדים ובבית.
איכות והספקים
לפעמים יש לי הרגשה שכל השעונים בעולם סובלים מהיפראקטיביות שאף אחד לא מצליח להאט. המשימות רודפות זו את זו וגם את, כמו אמהות רבות, רוצה להספיק יותר בלי לפגוע בערכים שלנו כאמהות, בהשקעה בילדים ובבית ובזמן שאנו מקדישות לחיים האישיים. אינך רוצה שהכביסה תגזול לך זמן ואינך רוצה להתרגז בגלל כתמים. את רוצה לחסוך כספים ברכישת הביגוד ומצפה שכל בגד ילווה אתכם כברת דרך. כשאת עמוסה ולחוצה, בתקופות עומס בעבודה למשל, חשוב להבין שהדבר הנכון לעשות הוא לא לוותר, לא להתפשר, לא להרים ידיים. להפך – הקפדה על איכות היא זו שתעזור לנו להספיק יותר ולהשיג את האיכויות שאנו מציבים כמטרה בחיי המשפחה שלנו.
גידול ילדי כבר מאחורי. הייתי אמא מתקתקת, ששמה לב גם לכמות וגם לאיכות. היום אני יודעת ששכחתי דבר אחד. אותי. במשך 30 השנים- "אני" צריכה. לא ידעתי לבחור מה אני בוחרת לעשות. מצאתי את עצמי נושאת לבד בנטל, מותשת ומתוסכלת שזה ברור שאני צריכה. היכן במאמר מוזכר ה"צריך" של שותפות עם הבן זוג? כדי שגם את תתפני לשבת לקרוא ספר? אל תשכחי את עצמך. אני חשבתי שלהיות "אשת חיל" זו המטרה. אי אפשר להחזיר את 30 השנים אך בע"ה אנסה ב30 הבאות.
האם באמת כתבת משהו על עבודה מהבית?? אם כן היכן?
מעניין וחשוב!
תודה על הפוסטים המעניינים.
אני מחפשת ללמוד על התנהלות נכונה של עבודה מהבית – יש לך טקסטים שמתייחסים לנושא?
תודה וגמר חתימה טובה
תודה על השאלה – החומרים בדרך!