האם גם את מרגישה שלחץ של ערב פסח הוא משהו תמידי בחיים שלך? שתמיד קיים לחץ? חג הפסח, שבערבו מירקנו את כל הבית והרגשנו את שיא הלחץ – חלף עבר לו, אך הלחץ שב ומתנחל בחיינו. גם השגרה מזמנת לנו אינסוף לחצים. המאמר הזה עוסק בלחצים המלווים אם עובדת – ואני מחכה לתגובותיכן כאן באתר!! אתייחס לשאלות בכתבות הבאות.
לחצים ומתחים – עומסים ותגובות רגשיות
לחץ הוא תגובה שלנו לעומס, לריבוי תפקידים ולמטלות שמתווספות זו על זו בזמן קצוב וקצר. כאשר עלינו לבצע משימות רבות והזמן מוגבל אנו מגיבים לחוצים ומגיבים באופנים שונים.
- יש מי שמגיבה במתח. זו תגובת לחץ שאינה אפקטיבית שכן אינה משפרת את הביצועים בזמן הלחץ.
- יש מי שמקבלת את הלחץ בהבנה, בהשלמה, או אפילו בברכה. זו התמודדות יעילה שמסייעת לביצוע בתנאים הנתונים.
לכן, לפני הכל, השאלה היא – מה יחסך ללחץ? האם את פוחדת מעומס עבודה? עומס עבודה הוא מאפיין נפוץ בימינו, בין אם את אם עובדת או שאת אם או שאת עובדת. הזמן קצוב, והמשימות מתרבות ומסתבכות. לכן, מי שפוחדת מעומס עבודה, נתונה יותר מאחרים, שלא פוחדים מעבודה רבה, להיות נתונה לתגובת לחץ לא אפקטיבית. היא נעשית מתוחה ככל שיש עליה יותר עומס והתגובה שלה נעשית פחות ופחות יעילה.
מבדק:
סמני נכון ולא נכון:
ü הלחץ מזיק ויש להימנע ממנו ככל האפשר.
ü השתחררות מהלחץ גורמת אושר ורוגע.
ü ככל שהלחץ בחייכם פוחת, כך חייכם פרודוקטיביים יותר.
ü לחץ מתמיד על המוח ועל הגוף מביא בסופו של דבר לשחיקתם.
ü רמת הלחץ בחייכם עומדת ביחס ישר למספר האירועים השליליים שחוויתם.
ü ככל שגילכם מתקדם כך אתם חייבם להגן על עצמכם יותר ויותר מלחץ.
מה את חושבת? שהכל נכון? שלחץ הוא משהו שצריך להימנע ממנו?
בספר "הלחץ מנוף להצלחה" מבדיל המחבר, ג' אי' לואר, בין לחץ למתח ואומר שעומס, ריבוי מטלות ומשימות ומתחים אינם דבר אחד. התגובה לעומס בזמן קצר עשויה להיות שלילית בצורת מתח אך אם נלמד לקבל את הלחץ כפי שהוא, חלק מהחיים שלנו, לא נסבול כל כך ובוודאי שלא נצטרך להגן על עצמנו מפניו. אנחנו רק נלמד איך להגיב ללחץ בצורה אפקטיבית ויעילה כדי להשיג בעזרתו יותר גם בחיים האישיים וגם בעבודה.
כמה לחץ את חווה ביומיום?
בטבלה הבאה רשימה של משימות יומיות, שגרתיות המאפיינות חיי משפחה רגילים. אמהות רבות מתייחסות לחלק מהמטלות בצורה מעשית ביותר – הן מבצעות את המטלה ותו לא. יש מטלות שמעוררות בנו פרץ של רגשות – מתח, תסכול, ייאוש, שעמום או תחושות גופניות לא נעימות – כאב ראש, דופק מואץ ומחושים אחרים שמופיעים כתגובה ללחץ. סמני בטבלה אילו משימות מלחצות אותך? ועד כמה? סמני 1 למשימות שאינך מתרגשת כלל מביצוען ותני ניקוד גבוה יותר למשימות שגורמות לך לעוררות רגשית גבוהה.
כמה נקודות צברת? אם יש לך מעל 60 נקודות את חווה די הרבה לחץ בחיים היומיומיים שלך. מידת הלחץ הזו קשורה עדיין רק לחיי היומיום. השאלון אינו מתייחס כלל למצבים בעלי פוטנציאל לחץ גבוה מחוץ לחיי השגרה – ילד חולה, לילות ללא שינה, מתחים כספיים חולפים או מעבר דירה ולידת תינוק חדש. מחקרים מתייחסים לכך ששינוי חיובי גורם ללחץ ולעומס בדיוק כמו שינוי שאינו נתפס כחיובי. כל חריגה מהשגרה מעמיסה מטלות ומשימות וגורמת ללחץ.
כאשר קיים לחץ, אנו מגיבים בדרכים שונות. יש מי שיוצאת להליכה או מקפידה על תזונה בריאה. יש מי שמוסיפה שעות שינה. יש מי שסובלת מנדודי שינה, מכאבי ראש ומכאבים פסיכוסומאטיים אחרים ונוטלת תרופות להרגעה ולשיכוך כאבים. התגובה ללחץ היא זו שמבדילה בין אנשים וקובעת אם הלחץ יזיק לכם או יועיל לכם. תגובה בלתי אפקטיבית ובלתי יעילה מורידה את רמת התפקוד שלכם בבית ובעבודה דווקא בסיטואציות ובתקופות שבהם אתם נדרשים לפעול והתוצאות עשויות להיות קריטיות לגביכם ולגבי בני המשפחה שלכם.
לחץ בעבודה
לחצים בעבודה הם חלק בלתי נפרד מחיי העבודה של כולנו. עובדים לחוצים בגלל העומס שהם חווים בעבודה, בגלל הדרישות הלא מציאותיות של הבוס או של עמיתים לעבודה. גם המבנה הארגוני של המקום בו אנחנו עובדים יכול לגרום ללחץ – אם יש לך יותר מבוס אחד, או שאת צריכה לדווח לשני אנשים או שעליך לתת הוראות לכמה עמיתים או כפיפים – המצב המורכב יוצר לחץ. אנחנו תלויים באחרים להצגת תוצאות וביצועים והתלות הזו מלחיצה. לחצים נובעים גם מתקשורת בינאישית לקויה – אנשים בעבודה עשויים להיות בוטים, תובעניים, פוגעים. יש בוסים רבים שאינם אמונים על עידוד ומשוב מחמיא והם נוטים להרחיב ולשוחח על בעיות ותלונות. לפעמים התקשורת אינה זורמת ועובדים מגלים שמידע חמק מהם ולכן שגו – הידיעה שהמידע אינו מגיע לכל המקומות, מלחיצה. גורמי הלחץ בעבודה הם רבים, ורובינו חווים יותר מגורם אחד ללחץ.
מה עושים?
אני יודעת, יש מי שקוראת את הכתבה הזו ואומרת לעצמה: ככה זה, חיים בלחץ. אין מה לעשות.
יש מי שלקחה כמה תובנות ומתחילה לשנות את ההסתכלות שלה על הלחץ – מתחילה לפתח יחס חיובי ללחץ ומקבלת אותו כמו שהוא.
יש כמה שרוצות שינוי יותר עמוק. אותן אני מזמינה לסדנה האינטרנטית שלי. צרי קשר כאן ואחזור אליך תוך יום-יומיים לענות על השאלות ולראות איך הקורס לניהול זמן יכול לתת לך כלים להתמודד עם הלחץ
ניפגש בסדנה עם כלים אמיתיים שפועלים בשטח ומתמודדים עם לחצים שלא עוזבים אותנו!
למדתי את הסדנא האינטרנטית שלך. נהניתי מאד וקבלתי הרבה כלים שמיעלים את התפקוד שלי בבית ובעבודה.
בדיוק היום חשבתי מה היתה יעל זלץ אומרת על החיים העמוסים והלחוצים שלי ואני רואה שאת רוצה שאקבל ואשלים עם הלחץ?
כשאני מדיקת יותר זה אולי מה שאת קוראת מתח ולא לחץ, מתח מהעומס של המטלות ומהיציאה לעבודה בפרט!
אני מרגישה כל הזמן שיש לי פחות ופחות חשק לצאת, היציאה לעבודה ממש מעיקה עלי ומתחשק לי לעזוב את העבודה, אבל מצד שני אני יוצאת כהשתדלות לפרנסה וגם קולות מבפנים אומרים לי: איך תעזבי עבודה שהשקעת בה יותר מעשר שנים, לא עוזבים עבודה וכו'
אשמח אם יש לך איזה כוון בשבילי…
בהערכה ותודה חוי.
חוי, האם נכנסת לתכנים של "אמא עובדת" באתר? יש לך כאן כמה כלים להתמודדות עם הקונפליקט בין הבית-לעבודה
עד למציאת האיזון.