אל תהססו להתקשר: 052-7634791

כניסה לרשומות

י

מאמנות
יעל זלץ – יועצת אירגונית למנהלת הבית
  • ראשי
  • אודותי
  • קורס ניהול
  • דחיינות
  • מאמרים
    • כסף וכלכלת המשפחה
    • במטבח
    • ילדים
    • מעגל השנה
    • אמא ועבודה
  • מוצרים
    • סדרת הספרים
    • סדר בתלת מימד
    • הזמנת הרצאות
  • צרו קשר
  • ראשי
  • אודותי
  • קורס ניהול
  • דחיינות
  • מאמרים
    • כסף וכלכלת המשפחה
    • במטבח
    • ילדים
    • מעגל השנה
    • אמא ועבודה
  • מוצרים
    • סדרת הספרים
    • סדר בתלת מימד
    • הזמנת הרצאות
  • צרו קשר
אחרי פסח – לשמר את ההישגים שלך
ראשי » ארגון הבית » ארגון המטבח ובישולים » אחרי פסח – לשמר את ההישגים שלך
מאי 4, 2014 3:45 am 5 תגובות יעל זלץ

הכתבה של רחלי נוסבויים מ"קטיפה"

הי, מישהו זוכר שפעם היה פה פסח? שעל המדפים נצבו מגדלי אייפל של בגדים מקופלים בקפידה ומגבות ממוינות לפי צבעים? זוכרים שבמגרה העליונה במטבח, זו שמקבלת בדומיה מעט עד שרוך נעל היו מונחים רק אריזת פתקי ממו, עט אחד ומפתח רזרבה? זוכרים, בטח זוכרים. נכון שתמונת המצב הזו לא זכתה לאריכות ימים אבל הימים והכוחות הרבים שהשקענו בה, הבקשות (מהגדולים) האזהרות (לקטנים) והכסף (לעוזרת) עוד צרובים היטב על ליבנו ועל ידינו דוויות האקנומיקה. כמה עצוב אם כך, שהכל הפך לזיכרון רחוק…

כאילו לא חלפו רק ימים מספר מאז קילפנו את הנירות הלבנים מהדפים המוכשרים לפסח, ולא יותר מחודש או חודשיים מאז שהכרזנו על מהפכה עולמית ונצחית בבית שלנו, אנו מוצאים את עצמנו הלומי אכזבה מול בלגן ולכלוך שהעזו לקרוא תיגר על הסדר והניקיון שהשלטנו, ומבינים היטב למה עבדנו קשה כל כך בערב פסח. אם זה המצב שבוע שבועיים אחרי רגעי השיא, מה הפלא ששנה שלמה מוחה כל זכר לתוצאות היפות שקיבלנו ברוב עמל?

אז זהו, שזה לא מוכרח להיות כך. נכון ששימור הוא עניין ללמוד אותו, אבל הוא חלק הכרחי מהעבודה ומביצוע השינוי שערב פסח היה הזדמנות טובה להתחיל בו. אם נעשה את זה נכון – השינוי לא יהיה קוסמטי, אלא בניה מחודשת שתעמוד לאורך זמן.

סדר לפי הסדר

עריכת שינוי בהרגלים שלנו אינה דבר של מה בכך, מסכימה יעל זלץ, מייעצת בכלים עסקיים מקצועיים המתאימים גם למנהלת הבית  ומומחית ב"איזון בית עבודה" [WLB].  אפילו תוך כדי עבודה וקביעת סדר עולמי חדש בארונות ובמטבח אנחנו יודעים בסתר לבנו שהנה הנה יופיע שוב איש הבלגן ויעשה צחוק מכל העבודה. השיטה הנכונה לשימור סדר, ארגון ונקיון בנויה צעד אחרי צעד, ורק אם מבצעים את כולם הסדר פה כדי להישאר לתמיד.

רגע לפני שנדבר על כל מה שצריך לקרות בדרך לשינוי אמתי שישרוד לאורך זמן, אורנה קנין מ"במקום הנכון", מסדרת בתים, מאמנת לסדר ומאמנת כלכלית, מסבה את תשומת הלב לאחד הגורמים העיקריים לליקוי בהתנהלות ובארגון: דור השפע שבו זכינו לחיות, מביא אתו גם קשיים וחסרונות, היא מסבירה. קל לנו להתפתות ל"שניים במאה" ו"ארבע בעשר", פריטים רבים נמכרים במחירים מצחיקים ובחנויות הכל בשקל או שניים אפשר למצוא כמעט הכול. מחירות חיסול, בזארים ופינות מציאות מאפשרים לרכוש הרבה ובזול והתוצאה היא שכמעט בכל בית יש עודף מכל דבר: עודף בגדים, עודף משחקים, עודף כלים. הבעיה היא לא רק ארגונית, אלא גם תקציבית, מחדדת קנין. עשרים פריטים בעשרה שקלים מצטברים לסכום נכבד, ומכל הסיבות הנכונות חשוב לחנך כבר מגיל צעיר להתנהל במסגרת תקציב מוגדרת ובתכנון לטווח ארוך. לדעת מהו התקציב ומהם היעדים שלכם, זו התחלה נכונה שתשפיע כמעט על כל תחום בחיים.

פירגון: אורנה קנין למדה בסדנה שלי ומאז אני מפנה אליה מי שרוצות אימון אישי פרטני. אני ממליצה, והנה הטלפון שלה:0545759566

קדם הרהור, הרהור, החלטה.

קדם הרהור, הרהור והחלטה הם שלושת השלבים הראשונים של התהליך, מפרטת זלץ את הצעדים שיובילו אתכם לשינוי אמתי בהרגלי הסדר, הניקיון והארגון הביתיים שלכם.

מעגל השינוי

בשלב הראשון של "קדם הרהור" את כלל לא מודה בבעיה, אפילו לא בפני עצמך. נשים חורתות על לוח ליבן משפטים כמו: "בלגן הוא אחד מסימני החיים", או: "בית עם ילדים הוא בית מבולגן". הן משכנעות את עצמן שבכל בית יש מגירת בלגן ושמדפי בגדים שמתרחשת בהם תנועה יומיומית מלכתחילה נועדו למהומה. בשלב הזה שומעים משפטים מעין אלו: "הכי טוב לפעול במצבי לחץ" או: "אני מאד יעילה ברגע האחרון".  אנחנו עדיין לא מקבלים את העובדה שפעילות ברגע האחרון ומתוך לחץ היא לא מצב אידאלי. זה לא שאנחנו לא רואים את הפתרון , אנחנו כלל לא רואים את הבעיה.

כאשר מתחילים להבין שיש בעיה – הגענו לשלב ההרהור, אז מתחילים להסתכל על כל העניין כעל משהו שכדאי לשנות. פעמים רבות זה  קורה בתקופת הניקיון לפסח. אנו מגלים בונקרים של בלגן שלא תארנו לעצמנו לאלו מימדים הם התפתחו, מקדישים הרבה יותר זמן ממה שתכננו לכל מטלה, ונתקלים שוב ושוב בנתונים המביכים שהצלחנו להתעלם מהם בשטף היום יום, עד שמתברר סופית שמוכרחים למצוא דרך טובה יותר כדי לטפל בחפצים שלנו באופן שורשי.

לאחר שלב ההרהור אנו בשלים להחלטה, שהיא הצעד האחרון בשלבים מקדימי הפעולה. החלטה היא לא עניין של רגע, מבהירה זלץ. אם רוצים שהיא תביא בעקבותיה שינוי אמתי יש להגיע אליה ברצינות ולקבל אותה מתוך כוננות, ייעוץ ועבודת שטח למציאת פתרונות הארגון והאכסון המתאימים והיעילים ביותר.

 

פעולה, שימור, ושימור!

שלב הפעולה הוא מאמץ אך מתגמל, מקדימה זלץ. הוא כולל את מיון החפצים שלנו וקבלת החלטות הרות גורל לגבי עתידם של פריטים היסטוריים בחלקם: מה להשאיר ומה להעביר ולמי להעביר, מה לזרוק ומה עשוי לשמש אותנו או אחרים. שימו לב: לא כל מה שיכול עוד לשמש אכן ישמש, ופוטנציאל לא ממומש של חפץ אינו סיבה מוצדקת להעמיס את הארונות. מצד שני, יתכן שאם  תעבירו פריטים מסויימים הסבה מקצועית תגלו פתאום שהם דווקא יעילים ושימושיים. קופסת קפלה גדולה למשל, שתכולתה הצטרפה מזמן לקופסת ענק שמכילה את מארזי הקפלה הכפולים והמשולשים שלכם עשויה לתפקד לא רע כמקום אכסון לבובות ואביזריהן. זה דורש זמן, אנרגיות, כח רצון ויכולת התמדה, ואולי גם גורם לכאבי גב, אבל בסוף תקבלו מטבח מאורגן וארונות מסודרים. יש סיכוי גדול שמהיום, בת העשר שלכם תוכל לקחת בגדים מהארון בעצמה ולהתלבש לבד, כי החולצות שלה יעמדו בפינה מוגדרת במדף, והגרביים שלה ימתינו בסלסילה פרטית בתוך המגירה.

הכל נראה נהדר, אך הנפילה בדרך, מזהירה זלץ, ומקדמת את פני הרעה: הכיני לך מבעוד מועד "תכנית מגירה" : מה תעשי ביום עמוס? איך תשמרי על הסדר בעונת המעבר, כשסוודרים ומכנסי קיץ ישמשו בערבוביה? מהי הדרך הטובה ביותר לארגן את הכלים כאשר הבנות שלך משתלטות על המטבח בערב שבת? איך תעזרי לילדים לשמור על הסדרים  בפעמיים בשבוע שבהם הם מכינים לעצמם ארוחת צהרים כי את חוזרת מאוחר מהעבודה? זהו שלב השימור, ואין חשוב ממנו.

מי שמזלזלת בשלב השימור, מדגישה זלץ, מוצאת את עצמה חוזרת לשלבים המוקדמים , ולפעמים הנסיגה מגיעה עד שלב הקדם הרהור. היא חוזרת ואומרת לעצמה: זו תקופה קשה, זה בגלל החום, בגלל שעון הקיץ, מכיוון שאני מסיימת לעבוד בשעה ארבע…

עבור נשים עובדות ובייחוד אלו שעובדות מהבית, קו התפר של עבודה – בית הוא אחת הסוגיות שמוכרחים לתת עליהן את הדעת בשלב השימור, מעירה זלץ. "האב", המרחב העסקי של תמך עשוי להיות מענה נכון עבורן, ולאפשר להן למנוע עומס כפול שנוצר בבית שמשמש גם כמשרד.

איפה אתם אוחזים? יש מקום לקוות ששלב הפעולה שאחזנו בו במודע או שלא בערב פסח האחרון עדיין ניכר אצלכם, גם אם לא – מההרהור וההחלטה ודאי עוד לא התרחקנו מדי. חבל לחכות עוד כמה שבועות ולהתחיל הכול מחדש, זה הזמן לבדוק היכן אנחנו ממוקמים, האם השלבים הקודמים בוצעו ביעילות, ולצעוד עם הפנים קדימה לסדר חדש.

זה קשה, אך משתלם. ערב פסח של תשע"ה יוכיח…

 5. נקי, מסודר, יעיל – כך תייעלו את ניהול המטבח שלכם

בבתים רבים המטבח הוא מוקד ההתרחשויות, ולו רק משום שהוא מקבץ לתוכו את בני הבית פעמיים או בשלוש ביום. אם בנוסף למהומה המתבקשת במקום שכולם קופצים אליו כל הזמן, ניקח בחשבון את האופי המלכלך של הפעילות היומיומית בו נקבל תוצאה טבעית ומוכרת של שיש זרוע כוסות חד פעמים, שיירי עגבניה וקפה מהבוקר ופתיתים מארוחת צהריים, ושולחן שמשמש בו זמנית כמשטח לאכילה, לקריאה (אלו באות יחד פעמים רבות…), לעבודה לציור או ללימוד, הכול לפי הגיל והעניין. כמה שזה טבעי, מטבח מבולגן ומלוכלך הוא אחד הדברים הכי בלתי סימפטיים שיכולים להיות, הוא מרחיק ממנו כל מתנדב פוטנציאל להושטת יד בהכנת ארוחת ערב והופך גם הדחת כלים מינימלית לדוחה ומעצבנת.  ובכן, זה לא מוכרח להיות. קבלו את העצות של קנין למטבח נעים, מתוחזק ויעיל:

  1. אל תתעוררו לבלגן במטבח, או במילים אחרות: השתדלו לכבות אורות בערב רק לאחר שהמטבח נקי. אם תקפידו על כך, כל הבוקר שלכם ייראה אחרת. אם אפשר, ומשלב מוקדם ביותר זה אכן אפשרי, שתפו את הילדים בארגון המטבח ותנו להם משימות לפי יכולותיהם, לא רק כדי להסתייע, אלא גם כדי שיטמיעו את חשיבות הסדר במטבח.
  2. סדרו את ארונות המטבח בשיטת הניסוי והטעיה, החליפו בין תכולות המגירות והמדפים, ואולי תשנו גם את מיקום השולחן או המקרר עד שתרגישו שהמטבח מסודר באופן הנכון והמתאים ביותר עבורכם, והוא הופך למקום נעים ונוח לתפעול.
  3. אכסנו כלים בנפרד ממוצרים ודברי מאכל. אפרופו כלים: אל תתפתו להחזיק הרבה כלי אחסון מפלסטיק משום שהם ברובם מיותרים, תופסים המון מקום, וקשה לשמור על סדר במקומות האכסון שלהם. (אגב, בדקתם לאחרונה האם מספר המכסים שברשותכם תואם למספר הקופסאות, או לפחות קרוב אליו? עשו זאת, ודאגו לאזן ביניהם.)
  4. אל תתכוננו למלחמה בכל שבוע מחדש – השתדלו להכין רשימת קניות ממוקדת והוסיפו לה מידי פעם מה שצריך. היא יכולה להיות תלויה על המקרר כדי להבטיח שיתווספו אליה פריטים בעת שתשימו לב לנחיצותם.  צאו לקניות רק לאחר מבט חטוף בארונות כדי שלא תשכחו דברים נחוצים, ומצד שני לא תסבלו ממצבורים שלא יתחסלו עד פסח הבא.
  5. בטח עוד לא שכחתם את יום הניקיון שהקדש למקרר. כדי שבשנה הבאה תמצאו מקרר במצב טוב יותר, סדרו אותו פעם בשבוע, פנו את המוצרים שהתקלקלו או שעתידים להתקלקל אצלכם (ואצל השכנים אולי לא) ונגבו אותו, לפחות בשטחיות.

4. ארון הוא לא מחסן – כך תשמרו על סדר ונגישות בארונות בגדים

ארונות בגדים הם אחד התסכולים הגדולים של אחרי פסח, מסכימה קנין. והסיבה העיקרית לכך היא שמדובר בעונת המעבר. אם נסדר היום את הארון נוכל להיפרד גם מהסוודרים שעדיין שמשו אותנו לפני כמה שבועות (ויש להניח שאת ארונות הבגדים סדרתם הרבה לפני שמרקתם תנורים). קנין מעניקה כלים, את הכלים של קנין לארגון יעיל של ארונות בגדים תוכלו לשמור לעונת המעבר הבאה, אך יש להניח שאם תשמשו בהם בארגון החוזר שמתבקש בארונות תיהנו מקיץ מסודר יותר בחדרי הילדים:

  1. מלכתחילה רצוי להפריד את בגדי החורף מבגדי הקיץ.
  2. בעת סידור הארונות בעונת מעבר, יש להעלות את הבגדים החורפיים או הקיציים ביותר (סודרים עבים או מעילים, חולצות קצרות שרוול או עליוניות דקיקות) למדפים העליונים, ולהותיר בהישג יד כמה פריטי לבוש מעבריים. בגדים אלו יוכלו להצטרף למדפים העליונים כשלא יהיה בהם צורך, וזה יהיה קל ופשוט הרבה יותר מתחלופה מלאה של הגרדרובות.
  3. בעת סידור הארונות, כדאי למיין בגדים ולפנות פריטים מיותרים.  גם אם אתם מעוניינים לשמור בגדים לילדים הקטנים שעתידים לגדול למידותיהם, שימרו רק פריטים שעדיין ראויים ללבישה יומיומית והימנעו ממצבורים מיותרים. (כלומר: אין טעם לשמור חולצה במצב שמתאים לנקיונות לפסח והולמת את מידותיו של ילד בן שמונה עבור בן החמש שלכם)
  4. סיפרו כמה פריטי לבוש מכל סוג יש לכל ילד. אין צורך בעשרים גופיות וודאי שלא בחמישה מעילים.

 

3. לתיקיה או לסל – וחסל / כך תמגרו ערמות ניירת

תלונות על ניירת נשמעות כמעט בכל בית, מספרת קנין, ולגמרי לא מפתיעה. בית ממוצע שואב לתוכו דפים וניירות בכמויות אדירות. תיבת הדואר, למשל, מתמלאת על בסיס יום יומי על אף שמזמן חלף העידן שבו התבססה התקשורת הלא ישירה על קשרי דואר. עלונים שכונתיים, חשבונות חודשיים, עיתונים חינמיים והמון פרסומות בעובי דף עד חוברת כרומו ממתינים לנו בכל מעבר בכניסה לבניין, וכל אלו הם רק טיפה מים הניירת שמציף את התיקים והתיקיות, השולחן בסלון, מגירת הבלגן במטבח, סל העיתונים ופינות המדפים בכל מקום בבית. מה הפלא שבערב פסח כל משימה שהתקרבה לאזורי הסכנה התארכה פי שניים או שלושה? ניירת לא מטופלת לא תיעלם, מבהירה קנין, ועל מנת להמנע מאיבוד שליטה, עדיף, כמו בכל דבר בחיים, להיות עקביים.

מה לעשות?

  1. להקצות מקום לכל דבר דואר שהכנסתם הביתה, ולא כל דבר מוכרח להיכנס הביתה. פרסומת על חנות חדשה שמציעה מוצרים שלא נזקקתם להם בעשור האחרון ונראה שהדבר לא ישתנה בעשור הקרוב יכוה להישאר בפח האשפה שבכניסה לבניין, מתוך תקווה שיש שם אחד שכזה.
  2. לא מספיק להקצות מקום, צריך גם לדאוג לפנות אותו. אם תקדישו שלוש דקות יומיות למיון הניירת שהצטברה היא לא תצליח להגביה מעבר לדפנות הסלסילה שהקדשתם לה.
  3. ככל ששיטות התיוק שלכם תהינה נוחות יותר, הסיכויים שתתחמקו מהמשימה באופן קבוע פוחתים. קלסרים עם נילוניות או תיקי פלסטיק מחולקים לתאים הם רעיונות טובים לתיוק נוח ויעיל.

2. המשחקייה / כך תתחזקו את המשחקייה הפרטית שלכם

בכל בית מצויים עשרות משחקים וצעצועים שבחלקם אי אפשר לשחק, או שהם איבדו מטעמם ויד ילד לא נגעה בהם כבר שנים. כדי שמשחקים יממשו את הפוטנציאל שלהם, מבהירה קנין, חשוב שהם יהיו  מתוחזקים, מסודרים וממויינים, והצעד הראשון להגיע לכך הוא להקפיד שילדים ילכו לישון בחדר מסודר. בנוסף,  מומלץ להקצות מקום מיוחד למשחקים ולא להכניס אותם לתוך ארונות הבגדים. לפני העצות לתחזוקת המשחקיה שבחדר הילדים שלכם, מזכירה קנין: ילדים שמשופעים במשחקים, הם לא בהכרח יותר מפותחים. רצוי להשאיר מספר משחקים בהישג ידם ואת היתר לאכסן במקום שמור ונגיש פחות, מידי פעם שנו וגוונו את המשחקים הנגישים, כך תשמרו עליהם משחיקה מאסיבית ותמנעו מצב של חוסר שימוש במשחקים מחוסר עניין לציבור. כשילד רואה כל יום את אותו משחק מול העיניים, לפעמים משעמם לו לשחק בו גם אם הוא לא פתח את הקופסה כבר חודשים.

מה חוץ מזה?

  1. משחקי קופסא או פאזלים שחלקים מהם אבדו או נשברו – זרקו.
  2. כדי למנוע אובדן חלקים או נזקים למשחק רק בגלל קופסאות קרטון לא עמידות, וגם לצורכי אסתטיקה אפשר להשתמש בקופסאות פלסטיק שקופות ואחידות. כך תגדילו גם את הנגישות ותמנעו מצב של חילוץ קופסת פאזל ממגדל אייפל של קרטונים רק כדי לגלות שבצד השני שלה רשום בלורד ארטליין: דומינו ברכות.

1. הערה אישית / כך תאפשרו תאים אישיים בבית

לכל ילד, יש צורך בפינה אישית שתהיה רק שלו, מסבירה קנין. את הפונקציה הזו יכולים למלא מדף, מגירה ואפילו קופסת נעליים סגורה. כשאנו מאפשרים לילדים את הפרטיות הזו, הם לומדים לתת מקום גם לפרטיות של האחר. גם כמבוגרים אנו זקוקים לפינה קטנה משלנו, לאוצרות הקטנים שמחיים אותנו, מעירה קנין. הקדישו קופסא לכל הדברים שגורמים לכם נחת: מכתבים, תמונות, הפתעות, פתקים, מתנות ומזכרות, ושימרו אותה במקום נגיש. בימים של התמודדות וגם בזמנים של אושר גדול, אין דבר טוב יותר מזכרונות נעימים.

כדי שתא אישי של ילד לא יהפוך להר געש של חפצים וניירות הקפידו שהוא יארגן אותו מידי פעם, וזכרו שזכותכם להטיל וטו על מה שייכנס אליו. אתם לא מוכרחים לאפשר אוסף חלזונות במגירה בחדר ילדים, גם אם היא לגמרי פרטית שלו.

« הקודם
הבא »
5 תגובות
  1. יוכי מרקוס פברואר 27, 2018 בשעה 9:27 pm הגב

    כל כך נכון.נגעת בדברים שחשובים מאוד ונכונים.אני מתכוונת למרקר ולהתחיל ליישם לפחות חלק .
    ממש אהבתי ונהניתי

  2. ענת אפריל 20, 2015 בשעה 6:45 am הגב

    שלום רב,
    תודה על העצות
    אני מרגישה שהבית שלי עבר שינוי ברגע שהבנתי שיש לכונן "שגרה של סדר".
    אין זבנג וגמרנו. פעם בכמה זמן חייבים לעשות מיון.
    כדאי להקדיש זמן בשבוע / ביום לפרוייקטים פעם המגרה הזו, פעם המדף הזה, פעם בשבוע (כשהמקרר מתרוקן) להעביר ניגוב על המדפים) מדי פעם ניגוב על מגרת התבלינים וכו.
    כמו כן לא לאפשר ערמות.
    הבלאגן לא נעלם אלא נערם
    לאן כשהורדת מעיל – הקדישו עוד 30 שניות ותלי בארון. הילדים רואים שאנחנו שומטים דברים בכניסה לבית , והם – תלמידים מעולים שכמותם – עושים בדיוק אותו דבר.
    בסוף הארוחה – שוטפים כלים ומנקים שולחן לא נותנים לזה להישאר עד לאין קץ…..
    דברים שמעצבנים אתכם ודורשים ניקוי יתר – לא מחזיקים בבית.
    אם הפלסטלינה הופכת תוך יומיים לגוש אפור עכור ושעיר (סליחה על התיאור, אלה החיים) – אז שיסתפקו בפלסטלינה / בר בצק שיש בגן.
    חרוזים זעירים שמתפזרים בכ-ל הבית -יכולים להישאר בגן.
    שחקו בבית במשחקים שיש לכם יכולת להתמודד איתם. הילדים יצאו עדיין מפותחים חכמים ומושקעים.

    • יעל זלץ אפריל 23, 2015 בשעה 10:01 am הגב

      תודה על השיתוף, ענת!

  3. sara nevo אפריל 19, 2015 בשעה 12:43 pm הגב

    נהניתי מאד ללמד עצןת זה נותן לי כח ליישם אותם.

  4. נועה דנה פיקאר אפריל 19, 2015 בשעה 10:34 am הגב

    מדהים שנזכה לממש את הנלמד ממש נותן כח להתמודד

השארת תגובה

ביטול

סדרת הספרים של יעל זלץ
  • תנאי שימוש ופרטיות
עיצוב ובניה Odesign - 052-7612633
כל הזכויות שמורות ליעל זלץ
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס