'אמא, רוצים טיול!'
מאת:שיפי צורן
'אמא, רוצים טיול!' מי לא מכיר את המשפט הזה בימי החופשה הנוכחיים?
כולנו מכירים. אך מה ההמשך של המשפט הזה ואילו טונים נלוים אליו, זה כבר נתון לשינויים.
בכל בית יש את המקובלות בבית, שאיפות הילדים, ציפיות ההורים וכן, גם ובעיקר, את העקרון והחינוך.
לצאת לטיול? כדאי ורצוי.
כמה, למה, איך, איפה- התשובות ניתנות לשיקול דעת ומחשבה ואשרי ההורים שיודעים לבצע את ה'עת מחשבה' שמובילה בעקבותיה את ה'עת רוגע' הנפלא.
חוויה משפחתית
"איך להפוך טיול לחוויה משפחתית?" שאלתי אתיעל זלץ, מנחת סדנאות "הבית העסק הנבחר" ומחברת הספרים בארגון הבית. יעל ענתה על שאלתי בשאלה והפנתה אותי למחוזות רחוקים של זיכרונות ילדות וגעגועים: "האם את זוכרת את הטיולים שחווית בילדותך, עם הוריך?"
"כן, אני זוכרת. נסענו פעם ברכבת מבית שמש לירושלים. זו הייתה חוויה אדירה! "
"מה היה כל כך אדיר?"
"לא יודעת, נהנינו. במבט לאחור, לא היה סרט ולא ממתקים ולא קוסם ולא לונה פארק. פשוט נסענו עם ההורים, אכלנו תפוחי עץ שאמא קילפה, שתינו מים מהמימיות שהבאנו מהבית וירדנו בירושלים. אז נסענו לתחנה מרכזית ומשם לכותל, ואחר כך, כנראה , חזרנו הבייתה."
"אז מה היה לכם?"
"אוירה. שלווה, שוחחנו, צחקנו. רצנו ברכבת ואמא לא עשתה כלום רק ישבה והסתכלה עלינו…."
אז זהוו, מסכמת יעל: מוקד הטיול הוא החוויה המשפחתית. תארי נא את הטיול הזה מנקודת מבט של אמא שלך, או שאלי אותה בבקשה איך היא זוכרת את הטיול. זה יהיה בערך כך: "היה חום נורא, הילדים רצו ברכבת, היה לי לא נעים ופחדתי שאנשים יכעסו. הגענו לירושלים ואז היה עלינו לעבור לאוטובוס נוסף כדי להגיע לאוטובוס נוסף ואז לכותל. כמה זמן חיכינו בתחנות…" לא להאמין ששתיכם מדברות על אוו טיול!!! ובכן, הורים רואים את הטיולים מנקודת מבט דואגת, לחוצה, עצבנית. טיולים הם בעיה, הם פתרון לשעמום והם עצמם הופכים לבעיה בפני עצמה: איך נארגן טיול נחמד, לא יקר, לא מסוכן, לא רחוק, לא… אין מה כן. יש הרבה מה לא כי עצם היציאה לטיול אצל חלק מן ההורים הוא קרבן שהם מגישים מנחה לילדים ולבני הנעורים שוחרי הנדודים.
חלק מן העצות שבכתבה שלפניכם לקוחות מחומר הסדנאות וההדרכה של יעל זלץ.
תכנון טיול- הכרחי
כולנו כהורים רוצים שכל טיול שלנו עם הילדים יהיה הכי נחמד, נעים ומהנה. כדי שאכן כך יהיה, בנוסף לשיחה ה'מטרימה' עם הילדים על הטיול הנחמד והמקסים, יש נתון חשוב מאד להצלחה והוא- התכנון.
איך מתכננים טיול?
בטיולים (ואף בביקורים), התחשבו בזמני הארוחות והשינה של הילדים, בכושר הריכוז שלהם, ברמת ההבנה, ובנכונותם לפגוש אנשים זרים. צפו לרעש להתרוצצויות לשאלות בלתי פוסקות או לבכי עצבני שאינו נגמר. אם תצפו לכך, לא תכעסו כשזה יגיע. תכננו מסלול כזה, שניתן לקטוע אותו לעצור בדרך או להחליט על מנוחה של כמה שעות.
דבר נוסף- שימו לב לתכנון נכון של לוח הזמנים. תכננו את הזמן כך שתגיעו למקום היעד כשאתם עדיין רעננים. כאשר מדובר על טיול בן מספר ימים חשוב שהילדים יראו ויכירו את המקום לפני שהם נשכבים לשון .אם הם ירדמו בדרך ויושכבו במיטה זרה, הם עלולים להתעורר בבהלה, באמצע הלילה או בבוקר. עדיף לפעמים לנסוע עם ילד עייף שישן בדרך ויתעורר כשמגיעים, למרות שהדבר קשה לכם,ההורים, שעייפים בסוף הנסיעה".
כשאתם מתכננים טיול לילדים או מה שנקרא 'יציאה משפחתית' דברו עם הילדים לפני היציאה המשותפת. גלו להם עד כמה נחמד לכם לצאת איתם ביחד ועד כמה ההימצאות המשותפת בחיק הטבע היא חווייתית ונעימה. כה חשוב לסבר את אוזנם בידיעה החשובה והנכונה מאד כי אפשר לנסוע עד הצפון או לערוך את המסלול הכי מסובך ולא ליהנות כי האווירה לחוצה ומלחיצה ואפשר גם לצאת לפארק קרוב ונחמד ולנצל כל רגע מהחוויה המשפחתית והטבעית. זוהי אולי 'תובנה' שמקובל לומר אותה אך להרגיש אותה הרגש היטב ולהצליח להנחיל אותה לילדים שבעי הרצון, לא כ"כ מצוי. אם ההורים עצמם יחשבו ברצינות על הדברים וירגישו זאת בכל ליבם, יהיה להם הרבה יותר קל להחדיר זאת גם ללב ילדיהם.
מי עכשיו בתור?
כמו בכל מציאות בחיי ילדים גם בטיול יש מקום מכובד למושג 'תור'. כדי למנוע מריבות לא רצויות שעלולות להעכיר את האוירה הנעימה קבעו מראש תורנות הוגנת בישיבה ליד החלון או בשמירה על התינוק החמוד או בכל ענין שעלול להוות מוקד למריבות.
כשהתורנות מתוכננת ומדוברת מראש היא מתקבלת על לב הילדים בשמחה ואפילו מהווה חוויה בפני עצמה. כאשר דוד יודע שהתור שלו לשבת ליד החלון הוא אחרי יוסי, הוא יושב בשלוה ומצפה לזמן שבו הוא 'יזכה' וכידוע ציפיה מעצימה את החויה. ואם רותי מאד רוצה לשמור על רחלי הקטנה, היא תדע שבוא תבוא התורנות שלה ותחכה בסבלנות ראויה לשמה ותעריך את זו לכשהיא תגיע. לעומת זאת, אם היתה רותי ממונה על רחלי למשך כל שעות הטיול, סביר להניח כי די מהר היא תרצה לותר על החויה הגדולה לטובת השחרור והחויה האישית שלה.
מה לוקחים?
לנוחותכם ריכזנו רשימה של פריטים שלכל הדעות חשוב להצטיד בהם ליום טיול:
מצלמה, כלים חד פעמים, שקיות (פרקטי ביותר למי שמקיא וגם למי שלא..), סכין חדה?, טישו, מפת דרכים, פנס, משחקים שונים שיעצימו את החויה כמו- אופנים, כדור, מטקות וכדו'
שמיכה דקה, היא חפץ רב שימושי- היא יכולה לשמש ככרית, שטח החתלה, סדין לישיבה על הדשא, מפה. ניתן לבנות עמה אהל, להשתמש עמה למשחקים, ולכסות את התינוק בשעת האכלתו. עדיף שתהיה שמיכה קבועה לטיולים.
ו- כן, יש גם חפצים שמאד לא כדאי לקחת- כלים שבירים, תכשיטים יקרים, צעצועים קטנים ויקרי ערך.
ציוד מזון-
בקיץ, אין לקחת אוכל רגיש המחיב קירור מתמיד. הצטידו בצידניות, הרבו בשתיה ודוקא מים, זכרו כי אין לשתות ממי הנחלים והמעיינות והמים שתביאו תמיד יהיו נדרשים ומרווים.
חטיפים – הכלל אומר כי טיול בלי חטיפים הוא לא טיול ואכן, יש אמת בדברים. החטיף הוא 'סם קסמים' הפועל על כל ילד עיף, משועמם, או על זוג ילדים ששקועים בקטטה נמרצת.
אך גם בבחירת החטיפים יש כלל שיש לשים לב אליו, החטיפים המלוחים יגררו צמאון ושתיה מרובה, לכן בחרו בפרות ומעט ממתקים. אריזת הפרות- קרקרים, פריכיות, ביגלה ופופקורן מצמיאים פחות.
ביגוד מתאים
"אם אתם מתעתדים ליסוע באוטובוסים ממוזגים למשך זמן ארוך, הצטידו בסודרים למקרה הצורך", מתריעה זלץ, "גם אם חם לכם לחשוב עליו יתכן מאד שהוא יבוא לידי שימוש.
בעבור התינוקות כדאי להצטיד בבגדים "מכף רגל על ראש", התינוק לא יוכל לאכול את הגרביים, ואתם לא תצטרכו לחפש היכן הנחתם את המכנסיים כשחיתלתם אותו. כדאי לקחת בגד חירום לתינוק, על כל אירוע בלתי צפוי שלא יבוא".
צבעי הבגדים
תתפלאו לשמוע, אך גם לצבע הבגדים יש משמעות בטיולים. מביני דבר סוברים כי עדיף שצבעי הבגדים, יהיו כאלו המסתירים כתמים: בגדים מקושקשים, צווארונים כהים, פשוט לא נעים להסתובב עם ילדים שנראים כמו מכונאי רכב.
כמו כן, מומלץ ללבוש בגדים לא הכי חדשים, ולא לקחת את בגדי החתונה של הדוד, גם אם אחרי הטיול נכניס אותם לכביסה זה לא שווה את המתח של "תתרחק מפה" "אל תגעי בזה" "תראה איך אתה יושב" וכדומה.
צעצועים
ארזו צעצועים שאינם מתפזרים, טייפ וקלטות עדיף עם אוזניות, וגם את הבובה או הסמרטוט שבלעדיו הילד/ה שלך לא מסתדר.
משחקים
כדאי לנצל את זמן הטיול, הן כאשר אתם יושבים על הדשא והן כאשר הינכם יושבים על כסאות האוטובוס המרופדים (רק אם מדובר בנסיעה ארוכה) לשעת משחק מהנה. רעיונות למשחקים יש הרבה, ליקטנו בעבורכם רעיונות שונים, שחקו ותהנו. (ראו מסגרת)
תינוקות וטיול- מה הקשר?
רונית, אם לחמישה ובתוכם תינוק בן שמונה חדשים מספרת חויה לא קלה שעברה בטיול עם תינוקה:
"נסענו לטיול מתוכנן ומאורגן מראש. הנסיעה היתה מתוכננת לפרטי פרטים. הכנתי את כל החפצים והפריטים החשובים לבני. אפ' מנה של אבקת מטרנה בצמוד למים חמים הכנסתי לתיקי האישי. רק מה? באחד ה'ברקסים' של האוטובוס החליט התינוק שלי שזהו, נגמר 'כח סבלו' והוא פרץ בצווחות אימים. מהרתי להכין לו את הבקבוק. פעולה פשוטה לכאורה אך כשנתונים בתוך כלי רכב בעל גלגלים היא מתבררת כמאד לא פשוטה. בתחילה, לא מצאתי את האבקה למרות שהיה ברור לי מאד כי הכנסתי אותה לתיקי, לאחר חיפושים קדחתניים לרקע הצרחות של בני מצאתי אותה בתא הכי צדדי בתוך התיק. ששתי בה כמוצאת שלל רב ומהרתי להוציא את בקבוק המים שלצערי הוטמן בתיק אחר שהיה בידי בעלי היושב בקצה האוטובוס. השתדלתי לעבור את המרחק במהירות שיא ואכן צלחתי אותו במהירות אך לא רק אני, גם בקבוק המים שבידי 'צלח' ונשפך על הריצפה ומה שהיה מאד לא נעים זה שגבר בשנות השישים לחייו שנסע סוף סוף להתאוורר לא תכנן איוורור בדמות מים שירטיבו את גרביו עד כלות. מיהרתי לנסח מילות התנצלות כשאני מבולבלת ומוטרדת עד שבסופו של דבר ה'צרחן' הקטן נרדם מרוב בכי.
המסקנה שלי לאחר הסיפור הזה היתה כי לפני כל יציאה חובה, אבל ממש חובה להכין את בקבוק הדיסה בבית. מאד פשוט לעשות זאת אך לא פשוט לחשוב ע"כ מראש. יישמו זאת ומנעו כאבי ראש וטרחה גדולה.
בנוסף לבקבוק החיוני, ארזו את הנארזים בסדר הגיוני כך שהדברים החשובים וה'קריטיים (מוצץ לבן החצי שנה, בקבוק לבן השנה וחצי, שקלים בודדים לכל בעיה שלא תבוא..) בתאים הנגישים ואת הפחות חשוב בתא הגדול. ליתר ביטחון הצטיידו בשקיות גדולות נוספות.
טיול עם תינוקות- מה צריך לזכור?
זכרו שתינוקות אינם יודעים מהי חופשה. לדידם, מתוקה השינה בעגלה ללא כל קשר וזיקה לנוף הנשקף מחרכי העגלה.תינוקות אינם מעריכים את העובדה שטרחתם להשמיע להם קולות ציוץ צפרים אורגני בחיק הטבע המלבלב. הם מסתפקים במועט בכל הנוגע לאטרקציות, אבל המעט שהם דורשים מוכרח להימצא כאן ועכשיו ברגע שהם זקוקים לו.אין לתינוקות ולילדים קטנים כל נכונות לשאת בסבלנות את טלטולי הדרך המביאים אותם, לדבריכם, למקום נהדר, חלומי ומרתק.לכן, מידת ההנאה שהם יחושו בטיול תלויה במה שהם ירגישו בכל רגע ורגע. רגעים קשים עבור ילדים ותינוקות הם זמני רעב, טיטול שאינו נקי, שעת השינה שהגיעה וכל אי נוחות פיזית. ברגעים שכאלה גם הילד החמוד ביותר פורץ בצווחות מחאה המודיעות להורים שיש לדאוג לרווחתו.
לכן, תכננו את הנסיעה, בהתאם לנקודת מבט זו של התינוק שלכם: לדאוג, שמבחינתו, כל רגע יהיה טוב,נוח ונעים. בבית, במכונית או בשטח הפתוח(בטן מלאה וטיטול יבש).
היכן מתמקמים?
החלטנו לאן יוצאים, התארגנו, יצאנו. הלכנו והלכנו, נהנו מאד מההליכה עצמה, הבטנו בעצים ובנוף הטבעי וכעת הגיעה הזמן להתמקם, למצוא מקום מתאים לישיבה, לאכילה ולמנוחה. היכן?
מתברר שבכל אתר יש אטרקציות שמטרתן להעסיק את המטילים ולהעשיר את כיסם של היזמים הזריזים. הילדים הם אלו שבודקים את המקום יותר טוב מאיתנו ובודאי מוצאים מיד את המקומות הרצויים מבחינתם כדי לחוות בהם את השעות הבאות.
התמקמות ליד שולחן בפארק עדיפה בדרך כלל, כך נוכל לפרוש את המאכלים בצורה מסודרת בלי לחשוש שפרוסת הלחם האחרונה שנתנו לבן השנתיים תפול ותתלכלך, מהלך שיגרור את יוסי שעייף מהדרך ורעב (אולי בזכות האויר הטוב..) לייבב על הפרוסה שנפלה ולטרוד את שלוותינו ה'טיולית'.
בל נשכח שישיבה ליד שולחן גם מאפשרת לשחק משחקי חברה נחמדים ועליזים.
שימו לב לא להתמקם בשולחן הקרוב מידי לאשפה שעלולה להעביר את כל תשומת הלב של המשחק ליתושים וזבובים ולחילופין, חשוב לשבת במקום קרוב לברזיה כך שיהיה ניתן להגיע למים בקלות.
בשנים האחרונות גדלה המודעות של הרשויות המקומיות להעמדת שולחנות בפארקים ובגינות ואף בפינות צל בצידי הדרך. למרות זאת במקומות רבים עדיין אין פינות אוכל מסודרות וגם אם תכננו את הטיול למקום שהשולחנות בו רבים הגיוני בהחלט שבימים אלו נתקל בתפוסה רבתית של כל המקומות עקב ימות החופשה שמזרזות את ההורים עם הטף לצאת למקומות אלו.
מה נשאר לנו? דשא, וזהו מקום נפלא!
הדשא של השכן ירוק יותר!
הכלל הידוע "הדשא של השכן ירוק יותר" בא לידי ביטוי ממשי בטיולים כגון אלו. לאחר התבוננות על מרחבי הירוק אנו בוחרים לנו נקודת ישיבה. לאחר שמתיישבים אחר כבוד עם כל הציוד הנלוה נראה לנו פתאום כי הדשא שרחוק מאיתנו מספר' מטרים הוא ודווקא הוא נעים יותר, צפוף, סמיך וממש תענוג להשתרע עליו. ומה עושים במקרה כזה? קמים, מתקפלים שוב עם כל הציוד, מרימים את כל הזאטוטים ואת עצמינו ועוברים למקום אחר, ומה מתברר? שלא יותר ירוק, ואולי אפילו פחות.
חבל להיגרר ממקום למקום עם החפצים כדי לדעת בסוף שהמקום שבו אתם נמצאים נח לא פחות ממקומות אחרים, לרוב, הדשא בכל המדשאה שוה פחות או יותר, לכן חבל להגרר ממקום למקום עם החפצים. לכן נשב במקום המוצל הראשון שמצאנו, אם אנו סבורים בכל זאת שיש מקום נח יותר, הניחו את חפציכם וכשאתם משוחררים קומו לחפש מקום אחר.
למרות האמור לעיל, שימו לב שלא כל פיסת דשא ירוקה היא אכן כה רעננה. קחו לדוג' את עצי הפרי שהצל שלהם הוא אמנם נפלא אך התולעים והחרקים שהוא מושך סביבו, ודאי לא יוסיפו מידי לאוירת הטיול שלכם. אם הגעתם בעונת בשלות הפרות, תוכלו להנות מקטיפת חרובים, תאנים וכדו' הזהרו באכילתם ובדקו היטב כי הם אינם מרוססים ולכן פגועים יותר בחרקים ובמזיקים האסורים באכילה.
ובסופו של טיול (וגם באמצעו) קחו את המוטו של 'הדשא של השכן לא ירוק יותר', נסו להתרכז ב'ירוק' שלכם ולרכז גם ילדיכם ברעננות ובחויה הנפלאה שחויתם אתם, דוקא אתם, ודוקא בטיול שלכם.
טיפים
טיפים למניעת בחילות:
* אם אתם סובלים מבחילות קבועות התייעצו עם רופא, יתכן ויש תרופה שמקלה על בחילות.
* תזונה עשירה בפחמימות ודלת שומן בשעות שטרם היציאה לדרך, מקטינה את הסיכוי לבחילה. המנעו מחלב והמעיטו בנוזלים לפני הנסיעה.* בחרו לנסוע בכבישים חדשים יותר ובדרכים ישרות ככל האפשר, דרך מעוקלת גורמת יותר לתחושת בחילה.
* ישיבה בקדמת הרכב או האוטובוס, חוסכת את ההסתכלות לצדדים שגורמת לבחילות.
* יש להימנע מקריאה או ציור בזמן הנסיעה.
* הסתכלו לנוף רחוק ולא לעצמים קרובים, התבוננות בעצמים חולפים קרובים מגדילים את תחושת הבחילה.
* פתחו החלון, אויר צח מקל על בחילות.
* אם ידועה לכם על רגישות לבחילות, החזיקו בהשג יד, שקיות ניילון, ממחטות לשימוש חד פעמי, ובגדים להחלפה.
* אם הילדים סובלים מבחילות עדיף לנסוע בשעות השינה של הילדים.
בטיחות בנסיעה ברכב פרטי:
* כסא בטיחות- יש לשכנע את הילד המשועמם בכסא הבטיחות, על ידי משחקים שונים והסחת דעת, אבל אל תתפשרו בעניין, הפנו את תשומת ליבו לנוף, למכוניות חולפות, להתנהגותו של הנהג וכדומה.
* לפני שאתם מכניסים את הילד לכיסא הבטיחות ששהה במכונית החונה ביום חם, כדאי למשש את כסא הבטיחות ואת אבזם החגורה כדי לוודא שהתינוק לא יקבל כויה מהמתכת הלוהטת.
* אל תניחו חפצים בקדמת הרכב, מעל לוח המחוונים, הם עלולים לעוף על יושבי המכונית בעת עצירה פתאומית.
* השארת מפתח תקוע בחריץ ההתנעה כשהמכונית חונה, מסוכנת. אין להשאירו אפילו לרגע.
* יצאתם מהמכונית, אל תשאירו את התינוק בתוך הרכב, אפילו אם אתם יוצאים לקנות פחית שתיה לרגע אחד.
* בדקו את נעילת כל הדלתות בזמן הנסיעה.
רעיונות למשחקים בעת טיול:
* משחקי בלונים- ניפוח בלונים, ציור על גבם, הדבקת מדבקות על בלונים, בלוני גז. הבלונים קלים, זולים והכי חשוב- משמחים.
* בועות סבון- משחק מקסים שמתאים למרחבי הטבע הרבה יותר מאשר לבית (בלי משפטי האזהרה: תזהר שהבועות לא ינחתו על הספרים, שלא ישפך לך הסבון..)
* 'באולינג בחיק הטבע'- ממלאים 10 בקבוקי פלסטיק גדולים של שתיה קלה באבני חצץ או חול, סוגרים בעזרת פקק. מעמידים בשורה ונותנים לילדים כדור- ככל שהילדים קטנים יותר כך חשוב שהכדור יהיה גדול יותר. את הכדור מטיחים כמובן בבקבוקים, במטרה שכמה שיותר מהם יפלו. פעילות זו מלבד היותה מהנה היא אף מפתחת קואורדינציית עין-יד, ומאפשרת לילדים להתאמן בתכנון פעולות.
* מטמון- שקית הפתעות עם מחזיקי מפתחות, משקפי שמש, כדור ים או כל פרס אטרקטיבי אחר עטופה בעיתונים רבים, כל אחד פותח וסוגר עטיפה אחת עד להגיע העטיפה האחרונה ובה הפרסים.
* "הליכת חיות"- איך החסידה מהדסת? איך הדג שוחה? איך הצפרדע קופצת? איך נחש זוחל?..
מציעים לילדים להראות בגופם את דרכי הצעידה והתנועה של בעלי החיים על משטח הדשא.
* משחקי מילים- מילה ארוכה מאד וממנה להוציא הכי הרבה מילים שאפשר. משחק ארץ- עיר, משחקי צלילים- מילים שמתחילות או מסתימות בצליל מסוים או שכל אחד אומר מילה המתחילה באות שהסתימה המילה הקודמת.
* "בלי ידיים"- הילדים מתבקשים להעביר חפצים ממקום למקום בלי להשתמש בידיים. אפשרי לתת להם אפשרות בחירה לחפצים שמתאימים לכך. (זהו משחק חשוב בפרט כאשר הינכם מחליטים להעביר מיקום על הדשא, זרזו את הילדים בצורת משחק זה)
* שירים לפי א-ב או לפי חפצים שהבאתם מראש מהבית.
* תחרות ספירת מכוניות לפי צבע, סוג וכדו'
[…] מאת:שיפי צורן בבלוג יעל זלץ […]
אכן, פרטים שלא כולם חושבים עליהם..
הערה קטנה לגבי חטיפים מלוחים:
כמלווה טיולים רבים התוודעתי: מחקרית ומעשית לצורך בחטיפים מלוחים דוקא.
הנימוקים:
א. הם גורמים לצמא- ודווקא זה טוב. יש הרבה שללא תחושת צמא לא ישתו, ע"כ צריך לעורר להם את הצורך.
ב. המלחים מסייעים לספיגת הנוזלים בתוך הדם. והתועלת היא גם באכסון בנוזלים ואגירתם וגם בחיסכון בבביקור בשרותים כל חצי שעה. (משמעותי ביותר במסלולים ארוכים). וההוכחה: כשיוצאים ממסלול ארוך מחפשים דווקא– חטיף. משהו מלוח. כיוון שהגוף מרגיש שאיבד נוזלים ומחפש לשמור את הקיים.
ואם כבר בשתיה אנו עוסקים:
השתיה אמורה להתחיל הרבה לפני- חצי יום לפחות קודם הטיול כדאי להרבות בשתיה ממש כמו לפני צום.