הטיפים שלי לסוכה:
כשאני מדברת על חדר ילדים או על מטבח, קל לי לדמיין על מה אני מדברת: משטחי שיש, כיורים, מקום לעבודה ולאכילה או חדר מיטות עם מכתבה וארון בגדים. אבל כשאומרים "סוכה" המגוון גדול ביותר. זו יכולה להיות מרפסת קטנטונת עם סכך וגם סוכת בד גדולה על האדמה, על הדשא, על משטח מרוצף. קרוב וצמוד לבית או שיש לרדת ולעלות 5 קומות. סוכה יכולה להיות בנויה כחדר, פתוחה בוילונות, בנויה בעץ – קשה להכליל את המגוון הקיים ולתת תיאור שיתאים לרוב הסוכות.
לכן, הטיפים שלי מתאימים רק לחלק מן הסוכות, לחלק מן הארוחות ורק לחלק מן הלובשים.
קחי לך רק מה שמתאים לך. [זוכרת את המאמר "לסרב לעצות?"]
ריהוט לסוכה: כדאי לטרוח להביא לסוכה שולחן וכסאות מהבית, יציבים, ולא מתקפלים ו"חד פעמיים". קשה לנהל ארוחה נעימה עם הילדים כשהשולחן אינו יציב וכשהכיסאות עלולים להתהפך. זאת בעיקר אם הסוכה שלכם בחוץ.
מבחינת המיטות, לא משנה מה תעשו, פינת השינה תיראה מבולגנת. אפשר למזער את הנזקים אם את אוספת כל בוקר את כל הציוד ומכניסה הביתה, ומוציאה שוב בצהרים ואוספת שוב כדי להחזיר בערב. אני פתוחה לטיפים בנושא.
קישוטים לסוכה הם פינוק מיוחד לכל המשפחה. הקצו את הזמן הנדרש להכנתם וגם לתלייתם. מלאכת תליית הקישוטים היא עוד אחת מהמטלות ששוכחים כמה זמן היא אורכת כי היא מטלה שמתבצעת רק פעם אחת בשנה. נראה כאילו זה ייקח "צי'קצ'ק" ואז זה לוקח הרבה יותר זמן, וחסרים אביזרים והלחץ מתחיל. התחילו בהערכת הזמן הנכון ואז בתכנון פרק הזמן הנכון, ותהנו משעה של כיף בסוכה. במזג האויר הנוכחי בחרו בשעות הערב לשם כך.
בגלל תנאי השולחן, אני בעד הגשה של מנות מוכנות לשולחן, ולא צלחות מרכזיות. כמו כן, מעדיפה מנות שאין להן שאריות: פרוסות בקר, רולדות הודו או בקר, קציצות, קלובסים, פשטידות, שניצלים – ולא עוף או דג במנה שמשאירה עצמות וכד'. גם ככה קשה לפנות מהסוכה את הכלים והשאריות, נסי להקל.
הארוחות הן לב האירוח. כדי שיהיה זמן ליד השלחן, תכנני ארוחות עם מספר מנות במקום להגיש מנה אחרת עם סוגים שונים ומגוונים של תוספות. בין מנה למנה יהיהי זמן לגלגל שיחה ולשיר.
כלים חד פעמיים הפכו למוצר יסוד בבתים רבים, עד כדי כך שיש מי שמשתמשים בהם שוב ושוב ורוחצים אותם [לא, לא את הצלחות הלבנות, אבל את הקעריות השקופות ):]. אם את רוצה לפאר את השולחן ועדיין לחסוך, אני ממליצה לרכוש למנה הראשונה את הכלים היפים יותר, היקרים, ולמנות שמגיעות אחר כך, כשכבר יושבים לשולחן ואוכלים – את הפשוטות יותר, הזולות. בכל מקרה, בחרי כלים יציבים שאפשר להגיש בהם את הארוחה והקפידי על שימוש מוגבל [למשל, לא להניח ערימת כוסות בלתי ספורה על השולחן. סתם בזבוז].
עוד בקשר לארוחות ערב ובוקר: הפעם, שלא כתמיד, זו ארוחה-ארוחה. לכן, היערכי מראש עם חביתיות, פשטידת ירקות וגבינה שקל לערבב ולאפות, מגש גבינות שעיצבת מראש – יש טעם לגיוון ולהשקעה. אני בעד בראנצ' חלבי וארוחת ערב בשרית. איך מתאים אצליכם?
הטיפים שלי לבגדים:
נכון שזו טרחה להלביש את כולם יפה בבוקר בבוקר, אבל תחשבי על הילדים ועל הילדות שמתרגשים להיות יפים כל כך שבוע שלם, יום אחרי יום. איזה כיף להתגנדר! נצלי את הזמן של ההלבשה לזמן איכות עם אמא – צחוקים, מחמאות, ליטופים ושיחה נעימה. הפעם אין ממהרים לבית הספר ולהסעה ואפשר להתמקד בהנאה שבפעילות המשפחתית הזו.
אמנם את רוצה להלביש את הילדים בבגדים חגיגיים במשך כל השבוע, ובדרך כלל אין לך כל כך הרבה בגדים יפים, אבל בסוכות קצת יותר קל בגלל חילופי העונות. הורידי את הבגדים הסתוויים, ושלבי בין הגרדרובה החורפית לקייצית ותוכלי להציג שילובים נהדרים ורבים שיספיקו לכל ימי החג.
ומה איתך? חגגי את השבוע הזה בבגדים נהדרים, מיד בבוקר, גם כשאת יודעת שאת נכנסת למטבח לשעתיים הקרובות. חג הוא חג, וזה חלק מהמצווה לכבד את החג.
יש לך טיפ מעולה? שתפי אותנו!
בס"ד
יעל יקרה חג שמח
תודה על כל הרעיונות שאת משתפת אותנו.
לי יש מחברת שבה אני כותבת בכל חג מה קנית
מה בישלתי וגם חלק מהמתכונים. כגון של הקרפלעך או המוס או עוגת הדבש וכו.
לפעמים שעושה דברים חדשים כותבת לעצמי אם היה מוצלח או לא. כותבת כמויות שקניתי או איזה פעולות כדי לעשות לפני כל חג .
לפעמים גם כמה אורחים היו עוזר לי בכמויות . אם זה אורחת שמביאה תבשיל כותבת גם . אחרי לוקחת מתכון אם היה טעים.
שנה טובה ומבורכת בבריאות ,פרנסה ובכל המצטרך. גמר חתימה טובה .
אשמח לקישור לשיחה שלך בכנס העולמי של שליחות חב" ד בארה"ב .
בברכה לבשורות טובות אפרת עמר
תודה רבה על כל הטיפים, נקווה שנצליח לישם ולו במקצת. לגבי החגז, השנה החג יוצא בשבת וצריך לברר על השימוש בו.
שלום יעל היקרה
כל כך כיף לקרוא את מה שאת שולחת
ועוד יותר כיף לשמוע ולראות.. יצא לי לאחרונה לראותך בסדנא שנתת לארגון 'צופיה הליכות ביתה' של נשי ובנות חב"ד ביום העיון בנושאי הבית היהודי. היה ממש מוצלח. הרבה הומור, כל כך מהחיים מעשי ומעצים.
ממליצה בחום גם בחג הסוכות לפתוח את הבוקר עם לימונדה קרה לימון סחוט בתוך מים בבוקר. זה נפלא. ועוד כוס מים קרירים וטובים. ברכות השחר בסוכה זה תענוג. נטילת לולב בסוכה.. אחר כך לבחור פרי אחד ולתת ממנו לכולם בשפע. מילון חתוך עם יש. מנגו חתוך. או תפוחים מקולפים חתוכים בשפע. אם יש כח וזמן להכין שייק זה נפלא אבל פרי חתוך זה מעולה..
תפילת שחרית כלשהי.. תלוי בגיל הילדים ובזמן שיש . לדבר עם ה' בסוכה.. להודות ולהלל..
לדאוג שיהיו בבית הרבה ביצים .. דגים. ירקות מכל הסוגים . .
לארוחת בוקר כל יום: לטגן בצל דק דק להוסיף כל יום גמבא בצבע אחר ועל זה ביצים . ולקטנים לטגן ביצה נקיה מכל רבב.. לחתוך כל בוקר סלט חי גדול מאד. ועוד קערה גדולה של חסה חתוכה ועוד צלחת עם בצל חתוך למי שאוהב לסלט.
להכין טחינה כמות לא גדולה ליומיים.. שלא יחמיץ. שיהיה טרי וטעים.
לחם למי שאוהב. אפוי קנוי..
גבינה
אפשר לעשות גבינת קשיו מקשיו לא קלוי.. כמו טחינה מאד טעים וגבינתי בריא ומרענן למי שרוצה קצת בריאות.
לי יש מכונת מיצים.. אוהבת לעשות מיצים מרעננים..
ארוחת צהריים בדרך כלל תכלול עוף /שניצל/ הודו/קציצות כלשהן בשריות../דג סלמון /מושט/ שוב עם סלטים חיים, תוספת של אורז/ פירה טחינה כמובן.. חצילים אם יש כח
אין פירות אחרי האוכל.. אין קינוח . בעיקרון. שעתיים אחרי יש קינוח פירות.. אם רוצים.
אם בכל זאת רוצים קינוח אז גלידון או עוגה. לא פרי עסיסי ..
בערב מאכילה את הקטנים טועמת משהו ונותנת למי שרוצה להכין מה שירצה במטבח. טוסטים.. טונה. ירקות חתוכים. שוב ביצה למי שמתעקש. מתבגרים ומבוגרים מכינים לעצמם בכיף שמחה וגיל .
חג שמח לכולן.. שנזכה לעלות לרגל לירושלים
דניאלה
איזה משקיענית חרוצה. !!!!
מעריצה
שלום יעל היקרה!
הטיפים שלי לקישוט הסוכה:
ילדים צעירים שמחים מאד לסיע ולהיות שותפים!!!
1 מומלץ לצלם את הסוכה לאחר שקישטנו את כל הדפנות ולשמור את התמונה, במחשב או להדפיס ולהכניס לתוך
השקית של הקישוטים ובשנה הבאה רק צריך לתלות התוכנית בגדול כבר נחסכה.
2 כדאי לשים שולחן פשוט בסוכה כשמקשטים ואביזרי עזר כמו: אקדח דבק חם, דבק ביג, מהדק, ארטלין שחור חוט דייג ומספריים, וכו' הנ"ל מייקל מאד והרבה יותר נעים וכיף שהציוד זמין ונגיש.
וכמובן מוזיקה נעימה ,
המלצה משנים קודמות: אחרי שבוע שלם של בישולים לא נגמרים (אפילו שאין השנה שבת חול המועד), למדתי להכין לשמחת תורה אוכל מוקפא מראש, אפילו מהבישולים של ראש השנה (או אם כבר מאוחר – מחג ראשון, עם ווריאציות). לי כבר קשה להתקשקש במטבח כל הזמן…
תודה יעל!! כל מה שאת כותבת מחכים ומענין! אצלינו יש פינה חמה בלב לקישוטים וזה בדרכ קורה בחופש הגדול. ככה אפשר ליצור בנחת, לקנות חומרי יצירה (שממילא קונים בחופש ) , לחשוב על פסוקים מתאימים ,לצייר , להכין שרשראות ארוכות עם הילדים בימי החופש הארוכים…שתי ציפורים במכה. נכון שזה מוקדם אבל אחכ יש לנו יצירות מקסימות לסוכה וגם תעסוקה. מומלץ בחום.
מי שכתבה לחם שום שתביא בבקשה את המתכון ,עוד לא מצאתי מתכון מוצלח,וחוץ מזה,במקום להכין מלאי סלטים ,קצצי ירקות דק בסליסר לסלט יוני ,הכיני כמה סוגי רטבים,כמו פסטו,אלף האאים, וכו'מלאי צלחת עמוקה ושקופה לכל סועד בנפרד ללא הרטבים והגישי עם כוס גבוהה ושקופה עם משקה ברד פירות בכמה צבעים ,טוחנים פירות עם סוכר ומקפיאים,מנה ממחלקת הרושם,אני עושה ככה בשבע ברכות חוסך המון עבודה
כדי להקל על השהיה בסוכה, כדאי להכין מראש קופסה גדולה עם כלים חד פעמיים, מפיות, מפות, מלחיות, שקיות לזבל, ברכונים, מגבות, נטלה ועוד.
אפשרי לשים דלי עם שקית בתוכו שלשם ייזרק הזבל ומיד לפח.
אנחנו במקום חגז משתמשים בכירה חשמלית מחוברת לשעון שבת. נוח ולא תופס הרבה מקום. תודה! וחג שמח!
ישר כח גדול יעל על ההשקעה, יש כאן זיכוי הרבים במימדים גדולים. את נותנת מרץ, דיברי חיזוק גם יחד. בזכותך ומשפחתך את מרוממת משפחות רבות בישראל ותומכת בשלום הבית , בסוגיות בחינוך דור הגאולה לערכים . ותודה רבה על המקורות, כל מי שאומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם. ה' חנן אותך בחוש הומור וזה משחרר את הלחץ לצחוק על עצמינו ועל דפוסי התנהגות מוטעים. כרגע, אפרסם את הגמ"ח "בואי כלה", כולכן מוזמנות להשכיר שמלות ערב צנועות לקראת אירועים או חגים, לנשים ולבנות . לפרטים:0526700463 בברכת חג שמח!
טיפים למיטות:יש לנו סוכה גדולה, את המיטות אני מסדרת עם כיסויים יפים למעין ספות לישיבה ומנוחה במהלך היום.מס' מזרונים מערימים אחד על גב השני,כנל עם כיסוי יפה. ופורסת שטיח באמצע שיהיה יפה ומזמין למשחק ילדים קטנים.שמיכות עבות וכריות נכנסים הביתה עד הערב.
זהו, שיש לכם סוכה גדולה!
שיהיה ישוב טוב, ושתמיד תארחו בה בשמחות ובנחת!
יעל יש לך הרבה קוראות שהן סבתות צעירות שעסוקות בלארח . להן את לא מתיחסת וזה חבל
היי ורדית,
נכון – יש הרבה סבתות צעירות! בתכנית של "להיות בזמן" יש פרק על בישולים עם התייחסות למי שמארחת את הנשואים.
ובכלל, בואי נחשוב על דרך לאתר את כל הסבתות מתוך אלפי הקוראות שלי – ונכין להן תכנים מיוחדים!
תודה יעל, איזה טיפים מקסימים!
נהניתי מאד לקרוא, וחלק מהם אקח לישום אי"ה. מקווה שיעבור החג בשמחה וברוגע, כי כשהילדים בבית כל היום- זה הרבה יותר קשה.
אשמח מאוד למתכונים קלים לארוחת בוקר וערב או אפילו לרעיונות נוספים.
הטיפ שלי: להשקיע בחג'ז, טיימר לגז שמאפשר לבשל בחג עצמו. נורא כייף לאכול אוכל טרי בחג, אישית אני נורא אוהבת לבשל, למשל בערב אפשר אורז עם מוקפצים. או שניצלים טריים, פרגיות ברוטב וכד' אצלינו בבקור בהחלט עושים בראנצ' עם גבינות חביתות משודרגות, פנקייקס ,ואפילו לחם שום או טוסטים במחבת. אישית ההתארגנות לבשל בחג מקילה עלי ומורידה המון עומס ומפנה זמן לכייף של קישוט הסוכה…
לגבי השינה בסוכה, הפיתרון שלנו הוא כזה: בלילה מורידים את המזרונים לשינה ובבוקר מפנים. אנחנו מכניסים ספה מהבית לסוכה לכל מיש רוצה לנמנם. תכלס חוץ מבעלי כולם היפרים ולא חולמים על שנ'צ.
נכון כיף לאכול טרי וחם ולא מחומם יש לי רעיון למתכון קל מוצלח שאפשר להתחיל להכין בצהריים ולהגיש סמוך לארוחה . מטגנים הרבה בצל מוסיפים בשר בקר טחון מטגנים היטב ומתבלים בתבלין שווראמה איכותי. זהו מניחים בצד עד הערב. בערב מרעננים את התבשיל מעט על האש לוקחים עלי טורטיה ממלאים בתערובת מגלגלים היטב מכינים שתי צלחות אחת עם ביצה טרופה והשניה עם פירורי לחם אכותיים יפים ועבים להוסיף אבקת שום גבישי, ובכן לגלגל טורטיה לטבול היטב בביצה ואח"כ בפירורים לשים על מחבת במעט שמן לא כמו שניצל כשהפתח כלפי מטה, וכך לטגן את כולם ביחד זה לצד זה לי נכנס 5 בפעם אחת, להפוך מצד לצד שהכל יזהיב, מתכון קליל טעים אלגנטי הכנה קלה מעט מוצרים ופשוט תמיד מצליח, לשובע. להגשה אפשר אחד לכל סועד ,לבריאות
אני כל כך אוהבת מתכונים שעשויים מ"חצי מוכן" – הבשר כבר טחון, התבלין כבר מעורבב, עלי הטורטיה מוכנים – והחיבור בין הכל נותן ארוחה מפנקת בעשר דקות.
כיף!
לחם שום! הזכרת לי את הריח המהמם שמרים את כולם מהמיטות בבוקר. תודה!!
יעל תודה על הטיפים!
רציתי לומר שאני מאוד אוהבת ליקרוא את מה שאת שולחת !ואת תמיד מפתיעה {למרות שאני סבתלה צעירה מאוד } אני נהנית להעביר לבתי את הטיפים שאת מנדבת ולי יש טיפ לגבי ההכנות לחג שזה יהיה נהדר לחגים הבאים למרות שאנו תכף בסוכות אף פעם לא מאוחר: להכין מראש בגדי הילדיםמגוהצים מסודרים בקולב אם זה לשבת ואם זה לחג ! וגם את החג עצמו להכין מראש ולא בגע האחרון ז"א להכין קצוצים וקפואים ובערב החג לשים בסיר ולבשל חוץ מפחמימות כמו אורז ותפו"א שלא מחזיקים מעמד בפריזה! שיהיו רק שמחות בישראל אמן!
תודה, יפית!