הנה הטיפים שלי כדי להגיע למקסימום תוצאות במטבח במינימום זמן-כוח- כסף:
- תבשלו כמויות מדויקות של מנות עיקריות ושל תוספות. [בגלל זה לא נשאר לי פירור. אני הולכת על JIT – וחוסכת את המתח של לפני, את הבלגן של השאריות אחרי ואת הבזבוזים]
- תשתמשו בתנור: תפוא אפויים, עוף אפוי, דג אפוי, פשטידת ברוקולי במקום מוקפץ, ירקות בתנור במקום מאודה. פחות מלכלך, יותר קל לאחסן [עם התבנית במקרר]
- תסמכו על ירקות וסלטים טריים כדי להוסיף אוכל אם נראה פתאום שחסר משהו
- כדי לגוון תשתמשו בסוגים שונים של בשרים אבל תבשלו אותם באותה דרך. למשל: רולדה, חלקי עוף וכדורי בשר שמתבשלים יחד ברוטב אחיד.
- דרך אחרת לגוון: לבשל אותו סוג מזון בדרך שונה: מכניסים לתנור שתי תבניות של דג סלמון, אחת עם ירקות ואחת עם רוטב עגבניות. מבשלים איטריות – לחצי כמות מוסיפים ירקות מוקפצים עם רוטב סויה, לחצי השני מוסיפים פטריות מטוגנות עם רוטב פטריות ובצל.
- אל תכניסו סירים למקרר!! תמיד להעביר לקופסאות או לתבניות שבהם אתם מתעתדים לחמם את המזון.
- אל תקפיאו. חבל על הטרחה. הכל נשמר במקרר מצוין למשך חמישה ימים עד שבוע. [אם יש לכם מקרר מהחדשים, משבע השנים האחרונות]
- נא להיערך היטב לעבודה במטבח: את עומדת לעמוד על הרגליים לשעתיים הבאות. אולי כדאי להכין כסא? מה משטח העבודה הנוח ביותר? בחרי לך נעל נוחה ושימי לב לתנוחה שלך בעמידה, להתכופפות ולהתרוצצות. זיכרי לשתות – חם במטבח.
- אם אתן רוצות לחסוך זמן ולא כל כך אכפת לכן שהדבר יעלה לכן יותר כסף – תחשבו על הקלות משמעותיות בשעת הקנייה: חזה פרוס לשניצל, בצלים מטוגנים קפואים, שום כתוש קפוא, תותים קפואים, קצפת מוכנה [רק ללחוץ ולקשט]. האוכל יהיה בטעם של אמא אבל זמן ההכנות לבישול מתקצר משמעותית.
בבקשה הוסיפים טיפים מנסיונך האישי כאן למטה בתגובות,
החברות כולן יודו לך!
אם יש לך שאלה – כתבי לי כאן, אני משתדלת לענות תוך יום-יומיים.
בתקופת לחץ משפחתי ברוך ד', אני קולטת שהמטבח הוא גם חלק מהבית… הילד שיעבוד במטבח לא יוכל לריב בסלון עם האחים בינתיים! ועוד בסעודה הוא יקבל מחמאות שהירקות לדג יצאו מעולים, שהאטריות טעימות וכו'.
אני בעד להכניס אפילו ילדה בגיל 6 וחצי (ילדה עם אהבה לעשייה במטבח) לעזור. אישית, זה מרומם לשתינו את המצברוח לעבוד במטבח, ויוצר רצון אצל היתר לעבוד גם הם ולקבל מחמאות אח"כ בסעודה.
אני מדקלמת לילדים תמיד כשהם במטבח: נא לכלכו בעיקר את השיש שסמוך לכיור, השאירו את יתר השיש פנוי.
*עוד רעיון, אולי קצת מוזר, אני מטגנת בצל בכמויות, משטחת אותו לאחר הטיגון בתוך שקית הקפאה, ולעת הצורך אני "שוברת" מתוך השקית הקפאה את הכמות הדרושה לתוך הסיר.
*אפשר להכין מרק עוף ל 3 או 2 שבתות. אני מכניסה שקית הקפאה לכלי פלסטיק העגול של ליטר, ואז מעבירה את המרק המיועד להקפאה לתוך הכלי. כך לא צריכה אחרי ההפשרה להתמודד עם כלי שומני.
יש לי ב"ה משפחה גדולה, וילדים גדולים (וגם קטנים) – וכל שנה אני מכינה כפול לראש השנה וכך נשאר גם לסוכות. וכן במשך השנה אני מכינה הרבה מאד דברים בכמות גדולה וכך יש במקפיא – קציצות בשר, שניצל, ירקות מאודים, "גולש" עוף, המבורגרים ועוד הרבה דברים. ובתקופות עמוסות כמו בחגים גם עוף לשבת וכו' (כגון השנה – לשבת שבין יום כיפור לסוכות, כשזה בין הזמנים וחופש לבנים ולבנות ואמא עובדת וצריך לקשט את הסוכה וכו' היה לי מאד נוח ש(כמעט) כל השבת היתה מוכנה מראש, כולל חלות ועוגה.
פתקא טובה לכולן
רציתי לשתף אתכן -כאחת שלקחה כמה סדנאות מיעל
לראש השנה נערכתי יומיים מראש בישלתי כמויות כפולות בטעמים שונים
הרוב אפיתי בתנור וישר למקפיא/מקרר והעדפתי סלטים חיים מאשר להעמיס על עצמי מבושלים
אני כמעט שנה אחרי לידה (ולשם שינוי גם לפני לידה הפעם ב"ה) .והחלטתי שמה שלא אוכל לעשות פשוט אקנה או אוותר עליו וכמובן שהשתמשתי במלאי של חד פעמי לצבעיו וסוגיו
אין טעם להגיע לחוצה /עייפה/ממורמרת… בשביל עוד מנה פחות או יותר
סלטים אם בא לך תקני מוכנים
עוגות אפשר גם לקנות
תאמנה לי הכי חשוב שיהיה לכן כח לחייך לכולם ולתת להם את תשומת הלב מאשר לטבוע במטלות המטבח ומעבר אליהן כל המסביב
ב"ה כולנו עמוסות החל מהעבודה בבית ובחוץ והראש שלנו רק חושב וחושב
מותר לכן להוריד מעצמכן ולעשות קצת פחות ולהגיע אחרי מנוחה קצרה אפילו ,מאשר להתמוטט .
ואת זה אני כותבת לכן מתוך נסיון -שנה טובה ומלאה בחידושים מבית ומחוץ
ושוב תודה לך יעל -גרמת לי להתייעל..
לגבי בישול בכמויות כפולות.
הדבר חוסך לדעתי עבודה כפולה. חלק ניכר מהעבודה במיטבח הוא זמן הבישול וניקיון הכלים, במיוחד דברים שמצריכים בישול בסירים ןמעבד מזון.
כשמבשלים בכמויות כפולות. הזמן מסביב מתקצר משמעותית.
לגבי הקפאה למשפחות גדולות. ההקפאה לא חייבת להיות למנה העיקרית.
אפשר לחפש סלטים מבושלים או תוספות שמטרתן רק לגיוון והעלאת הרמה, כךשההכפלה שלהם לא דורשת המון זמן ומקום
והכי חשוב. מע שמקפיאה סלטים רק בכלים חד פעמיים וקערות.מתאימות.בדיוק לכמות הרצויה כדי לא לתפוס מקום מיותר במקפיא.
מי שחשוב לה טריות, יכולה להקפיא אוכל לפני בישול. כגוןעוף מטובל בתבנית ח. פעמית, בערב חג רק להכניס למקפיא.
אפשר גם להקפיא פשטידות לא אפויות ובערב חג להכניס קפוא לתנור חם.
אפילו בסיס ירקות מבושלים אותם אופים עם הדג, אם יהיו מוכנים מראש חסכנו שוב שטיפת כלים כל שבוע מחדש. ויש אפשרות לדג טרי ברגע האחרון בלי הרבה בלאגן.
אני מקפיאה בצל מטוגן בכוסות ח. פעמי עם מכסה מתאים. נשלף בקלות
בראש השנה אין כבר כוח לאכול עד שמגיעים לסעודה.
הגיוון נורא חשוב, כמויות פחות.
מתפרחת ברוקולי, כרובית וגזר גמדי אפשר להכין מעדנים בקלי קלות- בישול קצר במים, סינון, תיבול, הוספת שמן ואפיה בתנור.
בלי קילופים…
מהשאריות הבשריות של כל הארוחות הראשונות אני מכינה מעדן לסעודות האחרונות:
בצל מטוגן(אפשר להכין מראש אפילו בלי להקפיא)
מעליו קוצצים מכל הבא ליד: בקר, שניצלים, חזה אפוי, עוף לבן של מרק, פשוט כל דבר בשרי שיש.
אם לא נשאר מספיק אפשר להוסיף כבד שמוציאים בחג מהפריזר, נקניקיות בשריות או פסטרמה. זו המנה שהילדים הכי אוהבים!!!
אפשר להוסיף יין ונוזלים ולהגיש מעל פירה, בלינצ'עס וכו'.
בתאבון ובהנאה!!
אחד הדברים שעוזרים לי: בנוסף לרשימת הקניות- הקדמת הקניות! כל מה שלא חייבים טרי- להקדים לפני הלחץ והתורות…
דבר נוסף, כשאני מגיעה לשלב העומס בבישולים:
רשימות מה מתוכנן לאפות ומה לבשל.
לפעמים יש לי 5 רשימות:
בישול בבשרי, אפיה בבשרי, אפיה בחלבי, בישול בחלבי, וכללי (כמו לתבל סלט, לפתוח רימון, לבדוק צימוקים…)
ב"הצלחה!
יעל שלום
האם יש קורס שאת עושה בירושלים בזמן הקרוב ? , חברה שלי ואני רצינו להצטרף .
יש קורס של 8 מפגשים שנפתח אחרי החגים
שמתלווה לקורס האינטרנטי על ניהול בית ועוד…
אבל לא רק
אפשר לקחת אותו בנפרד
אם אתן מעונינות
נא צרו קשר במייל:[email protected]
יעל שלום
האם יש קורס שאת עושה בירושלים בזמן הקרוב ? , חברה שלי ואני רצינו להצטרף .
תודה
א. עשיתי רשימת בישולים ומיד ליד זה עשיתי רשימת קניות לפי הבישולים, וכך אני מקווה לא להיתקע פתאום בלי רכיב קריטי לבישול.
ב. אני מתכוונת להתחיל באפיית עוגות והכנת קינוחים, כי אלה הדברים שגוזלים לי הכי הרבה זמן ואפשר להקפיא אותם בלי בעיה.
ג. מעדיפה להכין מתכונים קלים מחומרי גלם איכותיים, מאשר מתכונים מסובכים. את המתכונים המסובכים אשאיר לסוכות וחול המועד, כי אז יש לי זמן ואפשרות לבשל בנחת
יעל
כיף לפגוש אותך שוב מעל המסך..
מאוד מחכים ומהנה וכתוב בדרך קלילה ועושה חשק לעמוד במטבח..
רציתי לשאול לגבי הקפאת מזון:
האם ניתן להכניס מיד בסיום הבישול או האפיה להקפאה או לקרור?
כי בקיץ יש חשש לקלקול המזון וחבל
אשמח לתגובתך
המשיכי לעשות חייל!
הטיפים מצויינים תודה
מדוע להכין כמויות מדוייקות ?
כדאי להכין מכל מאכל כמות כפולה ויותר ולהקפיא , ( ואולי להפשיר כמויות מדויקות… כך ניתן להוציא בערב יוה"כ אוכל בלי כל טירחה,
וככל שאני מצליחה להכין כמות יותר גדולה , הרווח בסוכות יהיה גדול.
המקפיא שומר על כל האוכל נפלא
בקשר לאחסון במקרר – גם במקררים ישנים יותר, כנראה הקילקול מגיע מהזמן הארוך עד שהאוכל מתקרר, ולא מהשהיה הארוכה במקרר לאחר מכן. ולכן עוזר מאוד להכניס קופסא למקפיא עד שתתקרר היטב ואח"כ להעביר למקרר (רק לא לשכוח להוציא בזמן… אולי תזכורת בפלאפון תעזור)
לאיחסון אחרי הבישול לא נוח לי כ"כ להשתמש בתבניות ח"פ כי הן לא יציבות. לקראת חג ארוך כזה עם מלא אורחים אני קונה קופסאות אחסון ח"פ מפלסטיק, וזורקת אחרי השימוש , כך אני חוסכת עבודה במוצאי החג, ומרפסת השירות נשארת מסודרת.(ולא מסריח מכלים של 3 ימים)
אל תשכחו להצטייד בגפרורים ארוכים לקראת החגים- מקל כשרוצים להעביר אש…
"תכנון= חצי עבודה"(בהשראתה של יעל) .
הצעתי כאן מגוון מאכלים עממיים – תוכלו לתכנן תפריט לכל אחת מסעודות השבת והחג. (פרסמתי זאת בעלון שכונתי שהוצאנו לקראת החגים.)
מנות עקריות:
קציצות בשר מבושלות ברוטב/מטוגנות
פלפל /כרוב/ ארטישוק ממולא
דג מטוגן/ מרוקאי/ אפוי/ חריימי
פרוסות בשר/ צלי בשר
עוף בדבש/ בקנמון/ בסויה בסיר/ בתנור
חזה עוף מתובל על שפודים/ על מחבת פסים
שאוורמה או חתיכות חזה עוף על פירה/ קונכיות מבצק עלים
עוף עם במיה
קוסקוס עם מרק עוף
מפרום/מוסקה
שניצלים/שניצלונים מטוגנים/ אפויים
כבד עוף עם בצל
תוספות:
אפונה/ שעועית ירוקה או צהובה/ זיתים ברוטב עגבניות
תפוחי אדמה קטנים בתנור/ פרוסות תפו"א בתנור/בסיר/תפו"א עם בטטה באבקת בצל בתנור
כרובית מטוגנת בקמח וביצה, וברטב עגבניות
פשיטדת פטריות בבצק עלים/ פשטידת תפו"א/ירקות/ קישואים
מרק ירקות/צח עם קנידאלך
ציפס
פסטלים/סגרים/קובה-ניתן לקנות קפוא
בורקס תפו"א/ בשר עם רוטב פטריות
אורז לבן/ צהוב
ירקות מאודים
סלט ירקות חי
גרגירי חומוס /פול עם כמון
מרק שעועית/חמין
בלינצס ממולא תפו"א
גזר מתוק בשזיפים וצימוקים
קבב/ המבורגר על האש
שלום וברכה לכולן,
טיפ ששמעתי מחברתי תמר שתחי' (וכבר היה לי מאוחר מידי להגשימו), הוא לאחר קנייתם, להגדיר את כל הסירים כפרווה (ולא כחלבי/ בשרי), [וכן כמה כפות (רגילות/עץ), קרש חיתוך אחד וסכין], כך שכל מאכל שנבשל בסיר יהיה פרווה, וניתן יהיה לאכול אותו גם עם חלבי וגם עם בשרי (כמו אורז, פירה, קוסקוס, פסטה, מוקפצים וכו').
וכן טיפ מאימי מורתי שתחי' (למי שרוצה להפחית כמה שניתן במאכלים מתועשים), לטגן כמות גדולה מאוד של בצל ולהקפיא, כך שכל פעם מוציאים את הכמות הרצויה מהמקפיא היישר לסיר או למחבת. טיפ המשך מסבתי שתחי' (חמותה:-)), הוא לשים את הבצל בניילון של קרח מחולק (זה שממלאים למעלה במים והוא זורם לכל הקרחונים הקטנים), כך שהבצל נמצא בכמויות קטנות ומוכנות לשליפה.
בדומה לכך, ניתן גם להקפיא כמות גדולה של פטרוזיליה, כוסברה וסלרי מושרים וחתוכים, וכן חומוס ושעועית מושרים ומבושלים (תהליך שלוקח לא מעט זמן), ובעת הצורך והרצון- רק לשלוף לסיר ולבשל עם רוטב וכו'.
טיפ נוסף, הוא לברור אורז בכמות גדולה *במהלך השבוע* ולהניח במקרר, כך שבעת הצורך- רק לשלוף ולבשל :-).
תודה רבה ליעל המקסימה על כל השנים, הטיפים והרעיונות הנפלאים!
המשיכי בפועלך חשוב זה! תבורכי!
שנה טובה ושמחה לכל בית ישראל!
בשורות טובות ורק טוב!:-)
בימים חמים שווה להפעיל מאוורר במטבח.זה מרגיע ומאפשר בישול בנחת.
מאפים אפשר להכין כמה ימים מראש. הם נשמרים יפה.אפשר גם להקפיא.
למה לא להקפיא ???
אם רוצים שיהיה אוכל מגוון בלי להלחץ ולהגיע לשבת / חג בצורה נורמלית – הפתרון האולטימטיבי להקפיא.
כמעט כל אוכל "סובל" הקפאה ויש שאפילו משתבח….
אני ב"ה מארחת הרבה , ואין לי בנות בבית שתעזורנה לי , ולכן בשבילי ההקפאה היא ממש הצלה (יש לי ב"ה 2 מקפיאים ….)
כתיבה וחתימה טובה ליעל היקרה שמחכימה אותנו ולכולן !
טיפ שיכל לעזור:
לפרוס מפת ניילון על משטח העבודה ובסיום פשוט לגלגל הכל ישר לפח והמשטח נקי.
שנה טובה ומתוקה
לנצל את השבתות לפני החגים ולבשל חלק מהדברים בכמויות כפולות ולהקפיא. כך אם הכנתי עוף בתנור אני מראש אופה כמות כפולה בתיבול מתאים ובלי תפוחי אדמה וכך אפשר להקפיא תבנית ולהרוויח כבר מנה עיקרית לחגים.
ואם הכנתי לשון במיוחד לראש השנה אני מכינה כפול גם לשמחת תורה…
גם אני מזדהה עם הבעיה של ההתלבטות מה להכין. אפילו שיש לי רשימות משנה לשנה והמלצות בסוף כל חג עם מסקנות.
כל שנה מחדש מבזבזת המון זמן על ההתלבטויות.
יש לך עצה בשבילי?
אני הדפסתי את הרשימות של שנים שעברו וסימנתי בעט מה מתאים לי להכין השנה. זה היה מפוקס הרבה יותר מאשר עיון ברשימות דרך המחשב.
ארוחות טעימות מתחילות באיחסון חכם של האוכל,
איחסון יעיל וחסכוני (מבחינת מקום במקרר ובמקפיא) מתחיל בבישול מחושב ונכון,
בישולים מוצלחים ומדוייקים מתחילים בקניות נבונות ומאורגנות.
קניות נבונות ומאורגנות מתחילות ברשימות מסודרות ומתוכננות,
רשימות מסודרות מתחילות בתכנון מדויק של תפריט, כמות אורחים וכו…
זוהי פחות או יותר שרשרת המזון של ערבי חגים.
מקסים!!! הטיפ שלך להעדיף תבניות שאפשר להניח על הפלטה ולחמם, במקום סירים שממלאים את המקרר בלי תועלת… תודה רבה!!!
שלום, אפשר לקבל את המתכון הזה שאת מדברת עליו כאן?
"יש מתכון יוני של מאכל שכולל את כל הירקות חוץ ממלפפונים,אני קוצצת את כל הירקות לפסי ציפס בסליסר ,לוקח לי 10 דקות עבודה למשפחה של 6נפשות,מאדה את הירקות ואח"כ אופה בתנור עם תבלינים ורסק עגבניות,זהו מאכל טעים במיוחד,…"
ואם אין לי את הסלייסר, אז באיזו צורה לחתוך בדוק- תמונה ממש תועיל לי! יישר כוח גדולללל!
כמו כן איך אוכל לקבל הודעה למייל שתשובתך הגיעה אליי?
במקום להכין חביתה בנפרד לכל אחד טרפי את כל הביצים בבת אחת טגנילחביתה גדולה ,שזה מתחיל להיות חביתה טרפי שוב בתוך המחבת תוך כדי שזה מטגן וטגני עד זה נהיה קצת שחום,כדי להעשיר הוסיפי תבלינים,פפריקה גרוסה,בצל מטוגן קצוץ ,בצל ירוק ופטרוזיליה,
הכירי את המרנג-קצף חלבונים עם סוכר אפוי בתנור כמו נשיקות,הכיני בכמות גדולה והקפיאי, קצצי לתוך גלידה חתיכות גדולות, ציפוי על עוגה או מוס,מעשיר את הטעם בכמה רמות!
הכירי את המספרים של העוף ,עולה 8 שקלים בשטראוס סטוק בירושליים ברחוב שטראוס,ניקוי העוף מהעור וחיתוך הפילה של הדג מעולם לא היה קל יותר,חוץ מזה ששואלים אותי מה אני רוצה מתנה אני מבקשת כלי עזר למטבח,זה מאד מקל על העבודה ומקצר תהליכים למי שצריכה לבשל בכמויות,
עוד משהו יש היום את הסליסר של חברת קוצינה מעולה כמו האמיתי ועולה בסך הכל שלשים ש"ח בלבד,הוא חוסך עבודה של שעות,יש מתכון יוני של מאכל שכולל את כל הירקות חוץ ממלפפונים,אני קוצצת את כל הירקות לפסי ציפס בסליסר ,לוקח לי 10 דקות עבודה למשפחה של 6נפשות,מאדה את הירקות ואח"כ אופה בתנור עם תבלינים ורסק עגבניות,זהו מאכל טעים במיוחד,וכל פעם אני עושה את זה עם ירקות אחרים כדי לגוון,אבל חובה שיהיה בצל ועגבניות,בתאבון,
שלום, אפשר לקבל את המתכון הזה שאת מדברת עליו כאן?
יש היום משטחי פלסטיק דקים ,מוכרים אותם ארבע בחבילה,אני פורשת אותם על השיש שאני מבשלת או אופה,שאני מסימת זורקת את כל השאריות שעליהם לפח,ושוטפת את המשטחים,ככה הכל נשאר נקי ומסודר ויעל בבקשה תשלחי לי טיפים לדחינות האתר לא קלט את המיל שלי,
איך מחליטים מה להכין,בווינר לפני החגים דיברת גם על זמן התכנון של הארוחה, ואני מוצאת את עצמי נתקעת פעמים רבות בשל כך שאיני יודעת מה אכין לארוחה הבאה. ואז בסוף בדקה ה-99 אני מוצאת רעיון מה להכין ובסוף הכל מוכן מידי מאוחר כי קודם למצוא רעיון ולהתאים למוצרים שיש בבית והתוצאה היא שהארוחה מוכנה הרבה אחרי הזמן בו הייתה אמורה להיות מוכנה וזה מוציא את כל הטעם והחשק כי כולם רעבים וכועסים וגם לבסוף הולכים לישון מאוחר כאשר מדובר בארוחת ערב בפרט שהארוחה העיקרית היא בערב עקב מגורי בחו"ל ולמרות זאת האוכל לא מוכן בזמן עניין האוכל הוא רק נושא אחד שאיני מצליחה להגיע אליו בזמן ישנם נושאים רבים שאיני מגיעה אליהם בזמן, מה ניתן לעשות על מנת לשנות את המצב בצורה משמעותית.
תודה מראש
חיה
החכמה במטבח שמכיל עשרות מוצרים זה לשבת כמה זמן שצריך עם דף ועט ופשוט לכתוב את מה שאת היית רוצה שיצא בסוף, מה הרעיונות, אני כל שנה לפני החגים יוצרת תפריט מפורט, ולצידו רשימת הקניות הדרשוה בדיוק, ואז כותבת את המתכון, אם נדרש. השנה אירחתי בראש השנה וחשבתי על תפריט מיוחד מאד ועם זאת – לא קניתי יותר מידי- ממש הצלחנו לחסוך ונישאר לקניות של סוכות. שנה טובה!
ותודה ליעל המהממת!!
חבל שלא נשאר פירור. אני מבשלת לראש השנה בכמויות כפולות ושולפת מהמקפיא גם בהמשך החודש ככה אני יכולה להנות בחול המועד בלי לעמוד במטבח כל הזמן. מה רע ?
נהדר!!
למשפחות קטנות קל לבשל כמויות כפולות – למשפחות גדולות יותר, קשה להכפיל כמויות אם אין מקפיא תעשייתי. כמו כן, במשפחות שבהן ילדים גדולים יותר, ונשואים – הגיוון חשוב, הטריות חשובה, ויש הערכה רבה לאוכל מיוחד, ככה שכיף להשקיע. יש עבור מי ויש עבור מה.
כל מה שעובד עבורך, רחל, תמשיכי – ושימי לב מתי הדברים משתנים ואפשר להתנהל בצורה אחרת, יעילה יותר.
מאותו עוף טחון עם פרורי לחם ביצים בצל מטוגן ותבלינים הכנתי קלופסים לזרוק לסיר וכדורים שאותם בישלתי עם רוטב עגבניות
וואו, נשמע מאד מאד טעים!