בעסקים יש מומחים מיוחדים שמתמחים בניהול משברים. כשתכניות משתנות פתאום, כשהמציאות טופחת לך על הפנים ומכה בך – את צריכה כוחות מיוחדים וכישורים ומיומנות כדי להתמודד.
האתגרים:
- סערת רגשות: כשאת מגלה שמשהו אינו הולך כמו שציפית, את נכנסת ללחץ. זהו מתח נפשי שנובע מהבלתי ידוע, מורכב מחששות ומהאשמה עצמית. גם דאגה ממה שעומד לקרות, גם תסכול בגלל ההשקעה בתכנית וגם אכזבה או כעס על מי שטירפד את התכניות. הסערה הרגשית
- מה יקרה עם מה שהיה צריך לעשות? לפעמים מדובר במשימה חשובה, נחוצה הכרחית. לעיתים לא. אם מדובר בתכנית שאפשר לזנוח בקלות, את במצב מצוין. אם לא – צריך לחשוב על פתרון חילופי.
- התגובות של האחרים: לא רק שאת מבואסת לגמרי, מתברר שהסביבה בכלל לא תומכת, ולפעמים אף מאשימה אותך במחדל: אמרת שנלך ובסוף זה סגור! כאילו שאת בכוונה באת וסגרת. קשה להכיל את התלונות ואת האכזבה, את הכעס ואת ההאשמות של בני המשפחה.
- מה נעשה עכשיו במקום? יש שזו אינו שאלה בכלל, הסיבה שהתכנית המקורית נפלה היא בגלל שצץ משהו אחר. אבל לפעמים, משהו מתבטל – ואין משהו במקום: האתר שרצינו להגיע אליו נסגר, מה נעשה במקום? הכרוב מר ומקולקל, מה יהיה במקום? לא מצאת את בגד הים שלך, וההסעה לבריכה יצאה כבר. יהיה פיצוי?
ההתמודדות
ניהול משברים דורש יצירתיות, מעוף וחשיבה מחוץ לקופסה – מחוץ לגבולות התכנון המקורי. יש לאלתר, למצוא מענה חדש, והכל תוך כדי עמידה בלוחות זמנים קצרים ביותר.
המוח שלנו יכול להמציא את הפתרונות הללו בעזרת ד' כשרק מאפשרים לו לפעול. המוח אינו יכול לפעול בתנאים של כעס, מתח, עצבות, האשמה ולחץ. הרגשות השליליים חוסמים את הפעילות המוחית – מרוב מחשבות שליליות, אין מחשבות חדשות.
לכן ההתמודדות מתחילה כך:
- את נושמת עמוק, ואומרת לעצמך: שהכל לטובה, מה שצריך לקרות יקרה, והכל מה'.
- את חוזרת למטרות: המטרה הייתה ליהנות, להיות ביחד, להירגע. איך ממשיכים את הקו הזה גם בפעילות החדשה שצריך לייצר? המטרה הייתה לסדר את הבית. איך אפשר לבצע את זה בתנאים החדשים שנוצרו? המטרה המקורית הייתה לפגוש את בני הדודים. האם המטרה הזו עדיין רלוונטית? אם כן, איך אפשר לפגוש אותם במקום אחר? בשעה אחרת? בסיטואציה שונה?
כשאת חוזרת אל המטרות, את מבטחת את עצמך מפני החלטות גרועות, יקרות וחסרות ערך.
- הכלה: את כבר רגועה, אבל האנשים שמסביבך עוד לא. בואי נקשיב מה מטריד אותם, מה הם חושבים שהם מפסידים, ואיך אפשר לספק להם את המטרות שלהם בדרך אחרת [הרצאתי וכתבתי על כך בפרוטרוט בתכנית של עזרה בבית, בפרק על ניהול קונפליקטים].
- מיומנות: תתרגלי מציאת כמה דרכים לבצע כל משימה, כמה דרכים להגיע לכל מטרה, כמה אפשרויות לפעולה בכל מצב. שחקו במשחק "אופציה": את מספרת סיפור, וכל אחד צריך להעלות לפחות 5 פתרונות שונים לסיטואציה. מתברר שתמיד יש עוד אופציה, וגם כמה תכניות מגירה, ואפילו אפשרות אופציונליות נוספת שלא מנצלים עכשיו אפשר יהיה לנצל בעתיד.
אני יכולה לספר לכן הרבה סיפורים, קטנים וגדולים, שקרו לי ולאלפי אימהות שבסדנאות, על דברים שהשתנו פתאום והובילו אותנו למקום מקסים, שלא היינו מגלים לעולם אם לא התכנית שלא הלכה, ברוך ה', ותודה לה' – וטוב שכך.
יעל, אני נהנית כל פעם מחדש מהמקצועיות שלך!
שיהיה לך המשך קיץ נפלא!
ותודה רבה שוב על הכל!
ה' יברך אותך!!
חנה
הי, שמחה לעזור. לי יש רשימה די כללית, שהיא קבועה לכל נסיעה מהבית, אם יש משהו שצריך במיוחד לנסיעה הזאת אני אורזת אותו ראשון שלא אשכח, ואז לפי הרשימה. נוח מאוד. היא מסודרת פחות או יותר לפי הגודל של הדברים ולפי הנושא, כך שאת כל הפיצ'פקס אני אורזת בהתחלה, ואז את הבגדים, ואז את הדברים של הילדים וכו'.
– טלית
– נרות
– תרופות
– מברשת
– דואודורנט
– מטפחות
– כיפות
– מברשות שיניים
– תכשיטים
– גרביים
– תחתונים
– גופיות
– בוקסרים
– בגדים וזה בעצם סעיף שאני מפרקת אותו: סטים של בגדים לכל אחד. אבא, אמא, וכל אחד מהילדים)
– פיג'מות
– סוודרים
– מגבות
– מצעים
– טיטולים
– מגבונים
– חיתולי בד
– שמיכוש (חפץ מעבר לשינה בנחת…)
– מוצץ
– כוס לא נשפכת
– בקבוק
– מטרנה
– סינר
– צעצועים
– ספרים
– מתנה למארחים
– אוכל לדרך ולילדים בין הארוחות (ואם בצימר צריך לבשל, הייתי עושה רשימה נפרדת – מה צריך לבשל – מצרכים וכלים, לפי ימים)
– שתייה לדרך
– ארנקים
– מטענים לפלאפון
תשני לפי מה שמתאים לך 🙂 הכי נוח לרשום ולשמור במקום נגיש לכל נסיעה.
חופש נעים וטוב.
לגבי התמודדות עם מה שלא הולך כמו שמתכננים – נ
הנתי לקרוא את מה שכתבת,
התחברתי לצורך באמונה שהכל לטובה ולא תמיד הולך לפי התכנון שלנו.
צריך "להוריד שליטה" ,להבין שלא הכל בידנו.
לי באופן אישי לא כ"כ קשה להתמודד עם זה כי האופי שלי מאד ספונטני,יצירתי וזורם ב"ה.
יצאנו לחופשה בת 3 ימים כל המשפחה עם 5 ילדים. אנחנו לא מארגנים מזודה גדולה. אלא לכל אחד תרמיל משלו. זה מאד עוזר לסדר הטוב כ,י כל אחד מזהה את הצבע תיק שלו לכל אורך היציאה. שקית קשיחה או תיק יציאות ענק להנעלה של כל המשפחה, נעלי בית, נעלי ספורט, נעלי שבת אם צריך… וכך גם אם צריך לשלוח ילד להביא פריט לתינוק הוא לא נובר בתוך מזודה ענקית הוא יודע לגשת לצבע המסוים של התרמיל. גם בפרוק התיקים, הדבר נעשה בצורה יעילה. אני נגשת לארון המתאים עם התרמיל המתאים.
שקית משפחתית גדולה במהלך הנסיעה לכביסה מלוכלכת.
מקווה שהטיפים יסייעו למתארגנות בהכנת תיקים.
חופשה נעימה ותודה גדולה ליעל.
טיפ נוסף: לכל ילד שקית משלו בתוך המזוודה וכך קל לשמור על הסדר וכן לשלוף בקלות אביזר או בגד מסויים לילד
יעל יקרה!
יש לך במקרה רשימה מה לארוז ל5 ימים בצימר? כולל תינוקות וילדים קטנים?
וכן מה לקחת לנסיעה לים או לבריכה?
זה ממש יעזור לי! אני תמיד שוכחת משהו…
תודה רבה
היי תהילה, אין לי רשימה מסודרת להוציא לך מן המוכן, אבל יש דרך טובה להכין את המזוודה:
את מתחילה עם כל ילדה מלמטה למעלה ,ואורזת מנעלים וגרביים עד סיכות לראש. חשוב מאד לעשות הכל בשוונג אחד בלי הפסקות וקטיעות ובלי לעבור פתאם לבגד של הילדה השנייה או לפריט אחר.
תתחילי ותסיימי עם כל אחת, ותראי שפחות דברים נשכחים.
אחר כך את עושה כך עם החפצים – מה צריך בבוקר, מה צריך בצהרים, מה צריך בערב.
אל תתפתי לקחת בגדים נוספים וסתם דברים "שיהיה" כי אז מרב פריטים, גם בחופשה מחפשים ומחפשים ומסדרים את המזוודה כל היום. ממש מציק.
כשמגיעים לצימר את מוצאיה את הדברים מהמזוודה ומשאירה בה רק את הדברים לטיולים או לבריכה. כל הבגדים – לארון.
כשיוצאים עוברים שוב על כל המקומות כדי לוודא שלא שכחת כלום,
העיקרון הוא לעשות הכל טוב בפעם הראשונה – בצורה שיטתית ובלי לעבור מדבר לדבר – ואז לא צריך לעבור שוב על הכל, לחפש שוב ולקחת דברים "ליתר ביטחון". הביטחון ישנו.
תיהנו!!
אם מי מהקוראות חיברה רשימה – תהילה תשמח לקבל!!