מה עושים כשיש מיליון דברים על הראש? מאה ואחד דברים שחייבים – חייבים לעשות?
בדרך כלל אינני ממליצה על רשימות, וגם כאן לא אמליץ לך לכתוב את כל הדברים הללו כדי לבצע אותם.
הביצוע, הפעם, אינו עובר דרך הרשימה.
הרשימה של הדברים הללו פועלת עבורך בשני כיוונים מנוגדים:
מצד אחד היא אומרת לך שיש לך הרבה עבודה, אז בבקשה קומי ותעשי משהו!
מהצד השני היא אומרת לך שהצורה שבה את מתנהלת אינה הגיוניות וכי רשימה ארוכה כזו שיכולה הייתה להצטבר ככה מוכיחה שיש לחפש דרך אחרת!
הקשיבי לרשימה שלך – בואי נשוחח איתה, בואי נדבר עליה, בואי נראה איך אנחנו מוצאות דרך אחרת.
העומס
כמה מילים של אמפתיה על עומס: אני מבינה אותך. התחושה שאת חייבת לעשות כל כך הרבה דברים שרובם היו אמורים להיות מבוצעים מזמן – מועכת. הרשימה תופסת את הראש בצורה כזו שלא עולים רעיונות איך להתמודד איתה. משתקת.
תוסיפי לכך את זה שרוב הדברים שלא עשויים הם דברים שמעצבנים ביומיום:
להחליף נורה שלא יהיה כזה חושך באמבטיה, לקפל את הכביסה כדי שיהיה קל למצוא בגדים מחר בבוקר, להחליף רוכסן במעיל ושהוא ייסגר כמו שצריך, לקנות גיגית כביסה חדשה במקום זו שהתפרקה, לתקן את התריס שייסגר עד הסוף או ייפתח עד למעלה, לתלות את הוילון שיוכלו להשאיר חלון פתוח, להבריג את המתזית על הברז שנוכל להשתמש בזה – אם כבר קנינו… בכל בוקר, בכל ערב, בכל יום את נתקלת בהשלכות של הדברים שלא נעשו וזה מה שמתסכל.
הדחיינות
הסיבה שהדברים שאינם נעשים, אינה עצלנות מהסוג של "לא אכפת לי, לא עושה כלום". דווקא זו שמצטברת לה עבודה – עסוקה מעל לראש, מתרוצצת, עובדת קשה מאד כדי לחפש בגדים בערימה, מתאמצת לקחת את הכביסה הרטובה בידיים עד למרפסת, פותחת את החלון – מוציאה חצי גוף החוצה – מחזיקה את התריס ביד אחת וביד השנייה מושכת בחוטים כדי לגרום לדבר הזה להיפתח [או להיסגר]. האנרגיה המושקעת בכל פעולה – כפולה ומכופלת.
זו נקודת מפתח: אם את עובדת קשה, את כנראה עובדת קשה מידיי, ובגלל זה אינך מספיקה לבצע את כל הדברים שאת חייבת לעשות.
הרשימה
את יכולה לכתוב לעצמך את הדברים הללו, שמעיקים ומעמיסים? את יכולה להגדיר?
הנה רשימה חלקית שקבלתי – אמתי לגמרי:
- לקנות מתקן כביסה מתקפל לסלון
- לקבוע תורים לרופא שיניים לבת שלי
- החשמל קופץ כשמדליקים כמה דברים – לבדוק למה זה קורה ולתקן
- לקנות את התרופה שהולכת להיגמר
- בטריות לשלט של המזגן
- לעבור על כל הארונות ולהוציא את כל הבגדים שלא לובשים
- לתת לאחיינית שלי את הבגדים שהיא בקשה – שקטנים על הבת שלי.
- לשלם לשני אנשים שאני חייבת להם על עבודה קטנה בבית [לתפוס אותם בטלפון, לתאם, ושבדיוק יהיה מזומן בבית כשהם באים!].
- מתנה לחברה שאירסה את הבת שלה
- לתכנן יומולדת לאחותי – עם אחיות שלי
- לפתח לפחות 20 תמונות מאלו שבמחשב מהטיול בקיץ
- למיין את אלפי התמונות שרוקנו מתוך המצלמות הדיגיטליות של הילדים ולמחוק מה שמיותר – זה מכביד על המחשב
- לבדוק אפשרות של מחזור המשכנתא שלנו – אני יודעת שאפשר היום להשיג את זה בתנאים הרבה יותר טובים וזה ממש משמעותי.
- האם ללכת לקניות השבועיות עם הילדים או בלי? בינתיים אני לא הולכת וכל הזמן רשימת המצרכים מתארכת…
- בגדים לתיקון [יש לה רק בגד אחד לשבת כי השניים האחרים צריכים תיקון]
- מעיל לניקוי יבש [הוא לא יכול ללבוש אותו ככה]
- להזמין בייביסיטר לשבוע הבא לחתונה [ברגע האחרון אין ביביסיטר ואני יוצאת מאוחר]
- לנקות את המקרר [אי אפשר לשים ככה ירקות – סתם נרקבים]
- להזמין את אמא שלי ואת חמותי לבת מצוה שבבית הספר בעוד שבועיים וחצי [שיתכוננו מראש, גם להן יש תכניות משל עצמן]
- – – –
הכרסום
בואי נתחיל לכרסם ברשימה הזו. כתבי כאן דברים שאת יכולה לעשות בעצמך, לבד, בלי להקדיש להם זמן מיוחד ובלי דרישות של תנאי שטח: ________________________________________________________
מתוך הדברים האלו: מה לוחץ? מה תוקע את ההתקדמות שלך? מה מפריע לך לתפקד ביומיום? תתחילי מזה.
עכשיו כתבי כאן דברים שאחרים יכולים לעשות בלעדייך, בלי שום בעיה, אם רק תבקשי בצורה ממוקדת ומסודרת – יש להם הכלים, הזמן והרצון לעשות את הדברים הללו, הם רק לא מודעים לכך שצריך לעשות את זה. מה הדברים האלו? ______________________________________________________________________________________________________________________________________
נשארנו עם דברים שאפשר לעשות, אבל עולים כסף. את יכולה להגדיר כעת כמה כסף נדרש כדי לטפל בכמה מהדברים הכי מפריעים? כתבי כאן את העלויות הדרושות. ________________________________________________________________
עכשיו זו רק שאלה של כסף – ואם תשקלי את עלויות הבלגן, יתכן שזול יותר לרכוש את הפתרון. מה נשאר לך ברשימה? כתבי כאן. אתייחס לכך בפוסט הבא. תודה לך!
מה עושים מול זה שאת דוחה את הדברים הכי מעצבנים ואז הם מתחילים להיות מאוד דחופים
ברור שהרשימה הנ"ל זקוקה למיון דחוף. אני הייתי ממיינת קצת אחרת. קודם כל מורידה מהרשימה במהירות את כל הדברים הפשוטים, הקלים והמהירים וכמובן אם הילדים בגיל מתאים שולחת אותם לקנות מתקן ייבוש, נקוי יבש, בטריות, תרופה, פתוח תמונות, מתנה – ואם הם עדיין לא בגיל מתאים: יוצאת היום ומסדרת הכל בשעתיים שלש גג. כמו"כ משימות שדורשות טלפון קצר ופשוט (פחות או יותר): הזמנת ביביסיטר, קביעת תורים, הודעה על מסיבה, חובות, הזמנת חשמלאי ואפי' מחזור משכנתא – משימות שאפשר לקרוא להן: "תן לאצבעות ללכת במקומך". אם מה נשארנו? מקרר, בגדים ומיון תמונות – אם את לא לחוצה מאד עם כסף את יכולה לקרוא לעוזרת ויש כאלה שמומחיות גם בסידור ארונות. מיון תמונות? – תלוי כמה המחשב הכבד מסרבל את עבודתך – אם את גרפיקאית וכל פעולה אורכת כפול זמן – חבל על כל יום: הקדישי לכך זמן בהקדם. את יכולה לרכוש גם כונן נייד (מוגן מנפילות) ופשוט להעתיק לשם את כל התמונות ואז להקדיש לכך כל יום חצי שעה עד שתסיימי המיון בנחת!
למרות שהרשימה שבמאמר כבר ודאי בוצעה ונולדו 100 רשימות חדשות תחתיה – אשמח מאד לקבל תגובות ובהצלחה לכל אחת ואחת עם הרשימה שלה!
מעולה! אבל איך גורמים לבעל לבצע את החלק שהוא אמור לעשות? אני מכינה לו רשימות, בכמה דרכים (שולחת למיל, בקובץ בדוקס, כותבת על הלוח המחיק ליד המחשב, מזכירה בעל פה) והוא מתלונן שאני צריכה להזכיר לו כשיש לו זמן. עד שהתווכחתי איתו שאני לא יכולה לנהל אותו! זה כבר מוגזם… הוא הסכים איתי, אבל אני לא רואה שהוא מנסה להתייעל!