אל תהססו להתקשר: 052-7634791

כניסה לרשומות

י

מאמנות
יעל זלץ – יועצת אירגונית למנהלת הבית
  • ראשי
  • אודותי
  • קורס ניהול
  • דחיינות
  • מאמרים
    • כסף וכלכלת המשפחה
    • במטבח
    • ילדים
    • מעגל השנה
    • אמא ועבודה
  • מוצרים
    • סדרת הספרים
    • סדר בתלת מימד
    • הזמנת הרצאות
  • צרו קשר
  • ראשי
  • אודותי
  • קורס ניהול
  • דחיינות
  • מאמרים
    • כסף וכלכלת המשפחה
    • במטבח
    • ילדים
    • מעגל השנה
    • אמא ועבודה
  • מוצרים
    • סדרת הספרים
    • סדר בתלת מימד
    • הזמנת הרצאות
  • צרו קשר
ההבדל הגדול בין עכשיו לבין אחר כך
ראשי » מעגל השנה » התארגנות לחגים » ההבדל הגדול בין עכשיו לבין אחר כך
אפריל 25, 2016 5:33 pm 22 תגובות יעל זלץ

הדברים שצריך לעשות אותם עכשיו שונים לגמרי מהדברים שאפשר לעשות אחר כך.

מה שצריך לעשות עכשיו – עושים עכשיו.

כשצריך להכין ארוחת צהרים, צריך לתבל עוף ולבשל, צריך לקלף תפוחי אדמה ולהכניס לתנור – אז קודם כל, עכשיו, צריך לקלף ולהכניס לתנור ולבשל ולחתוך סלט. אחר כך – צריך לסדר את המטבח מהבלגן שעשינו, ורק אז אנחנו מצטערים שלא קילפנו מעל שקית, שכל הארונות פתוחים ושעל השיש כל כך הרבה כלים מיותרים שהתלכלכו וצריך לשטוף אותם.

חבל שלא פינינו קודם את משטח העבודה, וחבל שלא השתמשנו בסיר ההוא שקל לרחוץ, וחבל שלא ראיתי שבעצם יש כבר בצל קצוץ. רק אחר כך רואים את כל מה שלא עשינו כשפעלנו מתוך תחושה של "עכשיו" – דחיפות ולחץ. 

גם בסיומו של חג הפסח אנחנו חווים הרבה "חבל" מהסוג הזה:

בערב פסח היינו לחוצים לבשל, להוציא את כל הכלים, להספיק להתארגן – ולא חשבנו על הזמן שבו נצטרך לארוז את כל זה. עכשיו מתברר שהוצאנו יותר מידי כלים, שלא היה צריך להשתמש בכל כך הרבה קופסאות, שהיה עדיף לאחסן את המזון שנשאר בשקיות ניילון ולהקפיא ולא לפזר בכל המקרר והמקפיא כלים של פסח שקשה להוציא מהם את המזון, ועוד צריך לשטוף אותם ולייבש היטב לקראת האריזה.

כמה מחשבות על עכשיו ואחר כך

[וגם טיפים!!]

חז"ל מתארים מציאות חיים עצובה "בתר עני אזלא עניותא" -אחרי העני הולכת העניות. במילים פשוטות: עניים נעשים עניים יותר, עשירים נעשים עשירים יותר, וכמו שהעם אומר "כסף הולך לכסף" – וההפך ברור.

חווית מחסור בזמן דומה לחוויית מחסור בכסף. כמו שעניים דוחים תשלומים כי אין להם כסף ובסוף משלמים פלוס ריבית ועלויות חיבור מחדש – כך גם לחוצים זורקים את הדברים בכל מקום שבו הם תוקעים אותם ואחר כך מבזבזים זמן ועצבים על חיפושים מתסכלים.

בערב פסח חווית המחסור בזמן הייתה חזקה ומודגשת: צריך היה לסגור את כלי החמץ ולפנות מקום לכלי פסח ולהתחיל מיד לבשל. לקחנו את כל הסירים  – של החמץ – ודחסנו יחד עם הסכו"ם ומעל לכל הצלחנו להכניס גם את ארגז הלחם והטוסטר והכלים האחרונים שנשארו בפינת החמץ. את כל המוצרים של הקפה וכו' הכנסנו למקום של נרות שבת, והוצאנו את הנרות שצריך לחג, ואלתרנו מזווה נוסף בארון ההוא.

  • ועכשיו, פסח עבר – איפה הסכו"ם? צריך לסדר את התאים של הסירים, של הנרות, של המזווה, ואת מגירות הסכו"ם. איפה תקענו את המגשים של מגירות הסכום? בארון באמבטיה, שם ניקינו אותם או מאחורי חומרי הניקוי במרפסת של המטבח? אולי מעל למקרר מתחת לניר הלבן שעטפנו בו את כל המשטחים? מי יודע? מתחילים לחפש ולהתעצבן.

גם במוצאי פסח אנחנו במחסור זמן: החג יוצא מאוחר, כולם עייפים, צריך לשטוף את כל הכלים ולייבש אותם היטב היטב. צריך לעטוף את הכלים השבירים ולהכניס לארגזים וצריך להעלות את כל זה לבוידעם או להוריד למחסן או להכניס לארונות בצד. בגלל שרכשנו עוד שני כלי הגשה ועוד שנים עשר כוסות על רגל – יש בעיה רצינית של מקום – כלומר, של אחסון, אז צריך לחשב הכל מחדש וכבר מאוחר מאד, ואנחנו עייפים. הלוואי שהיה אפשר לדחות את הסדר של כלי פסח – אבל מחר כבר יהיה חמץ בבית, ואיננו רוצים לערבב ולחוות שוב את המתח של חמץ ומצה יחד בבית. לכן, עם כל הלחץ אנחנו משתדלים מאד לסיים הכל כבר בלילה של מוצאי החג.

עם כל זה

בבקשה

תחשבו על עכשיו ועל אחר כך

ותזכרו:

כל אלתור הערב יעלה לנו בזמן יקר בשנה הבאה! בבקשה, אל תלחיצו עכשיו את עצמכם אחר כך. נכון שחשוב ללכת לישון מוקדם, ושמחר יש יום עבודה, אבל המאמץ שלכם שווה. השקיעו עכשיו עוד כמה דקות כדי לחסוך שעות בשנה הבאה:

  • תכתבו באילו כלים לא השתמשתם כלל ואולי אפשר לזרוק אותם.
  • תכתבו כמה אפיתם, כמה בישלתם, מה היו הכמויות שנצרכו ומה היה מיותר.
  • תכתבו אילו כלים כדאי לקנות לשנה הבאה ומה חסר במלאי. מה נשבר ומה היה קטן למשפחה המתרחבת.
  • תארזו הכל בצורה שקל יהיה לפרוק: קרוב יותר את הכלים לבישול, מאחור את הכלים להגשה. תחשבו על הדרך השימושית והפרקטית של אחסון הכלים. תכתבו מה יש בכל ארגז.

כל זה ייקח עכשיו זמן, אבל יחסוך בזמן של אחר כך. אני יודעת שאנחנו מרגישים כעת שזמן "עכשיו" הוא זמן יקר וזמן של "אחר כך" יש בשפע – ולכן אני מציינת זאת ומבקשת למנוע מלחץ של מחסור להביא אותנו ללחץ נוסף של עוד מחסור.

דחיינות ניהול זמן
« הקודם
הבא »
22 תגובות
  1. צ. א. מאי 9, 2017 בשעה 6:09 am הגב

    בערך מפורים אני מפסיקה לשטוף כלי אחסון חד פעמיים וזורקת אותם אחרי השימוש. זה חוסך עבודה בימים העמוסים בין פורים לפסח, ומפנה לי מגירה גדולה במטבח לכלי הפסח. בערב פסח קונים במכירות המוזלות כלי אחסון חד פעמיים חדשים, ובמוצאי פסח משאירים אותם לשימוש חמצי. כך חוסכים את העברת שאריות האוכל והסלטים שנשארו לכלי חמץ. כך גם אין צורך לאחסן בארונות הפסח הצפופים כלי אחסון. בשנה הבאה שוב תהיה הזדמנות להחליף אותם ולזרוק את כל המכסים המיותמים…

  2. מיכל מאי 3, 2017 בשעה 10:13 pm הגב

    במוצאי החג אני מוציאה את כל כלי הפסח מהמטבח לשולחן רחוק
    וכך אם רוצים אפשר להכניס חמץ למטבח.
    ואז בנחת, מארגנת אותם בארון הפסח.
    ותחשבו על המרוקאיות שמיד יש להן מימונה…
    בנוסף, כל כלי שחסר אני קונה מיד לאחר הפסח וטובלת מיד, כך שבערב פסח הבא יהיה מוכן לשימוש.
    ומיד אחרי פסח קונה כמה תבניות חד פעמיות, קופסאות חד פעמיות (כמו של סלטים קנויים) בשני גדלים, ושומרת אותם בארון הפסח.
    כך כל השאריות והסלטים והעוגות מאופסנים /מוקפאים בחג בצורה נוחה ומכובדת ולא צריך להעביר ולשטוף כלים במוצאי החג.
    יישר כח ותודה לך, יעל יקרה!

  3. נירית מאי 3, 2017 בשעה 7:30 am הגב

    תודה רבה על הכל!
    אני לקחתי קואצ'רית שלך (שאת אימנת ולימדת) והחיים ממש השתנו.
    טיפ קטן אבל ענק –
    קונים ארון פשוט של כתר, מתקינים לו מלמטה גלגלים (מאסיביים) או מניחים אותו על פלטת עץ מחוברת לגלגלים,
    ופשוט שמים בתוכו את כל כלי הפסח (יש המון ארונות בכל מיני גדלים- לפי הצורך).
    בסוף פסח- מכניסים את הכלים לארון- עוטפים אותו היטב בניילון נצמד ושמים באיזה מרפסת או פינה.
    בפסח הבא- אין צורך לפנות ארונות (!)- פשוט, מגלגלים אחר כבוד את הארון למטבח, משאירים אותו שם ומשתמשים בו כארון לכל דבר.
    חוסך המון- את פינוי הארונות המתיש, את החיפוש המתיש לאחר הפסח (איפה הקולפן???) וגם בסוף פסח- כבר רוב הדברים ממילא בארון.

  4. הניה מאי 2, 2017 בשעה 11:22 pm הגב

    טיפ שהוא לא כל כך ארגוני, אבל מאוד מאוד מעודד ומשמח בכל שנה:
    בכל שנה, כאשר "אורזים" את הכלים לפסח
    אנו מציעים לילדים לרשום על פתקי ממו
    בקשות לד' שיש למשפחה
    שאיפות, משאלות, ושמחות
    על כל פתק משאלה אחת.
    "אורזים" את הפתקים במעטפת נייר כסף ורושמים עליה: תפילות ומשאלות
    בשנה שאחר כך בס"ד כאשר "מורידים" את הכלים
    ממש כיף למשפחה
    כאשר אנחנו פותחים את הפתקים וזוכים לראות משאלות שהתגשמו
    וכאלה שלא
    מי שלא מעבירים אותו לפתקים של השנה הבאה
    וכן הלאה

  5. שרית מאי 3, 2016 בשעה 11:15 am הגב

    מציעה לרשום רשימת קניות, כולל מזון טרי/יבש, חד פעמי, חומרי ניקוי וכו'.
    אצלי רשום גם כלמיני דברים שצריך לתינוקות ומוחקת בשנה שזה לא רלוונטי (מוצצים בקבוקים, מנקה בקבוקים, ירקות ופירות למחית, גרבר, מטרנה ודייסה וכו').

    יש ארגז חד פעמי במיוחד לפסח – ומשנה לשנה רושמת מה יש בארגז ככה לא צריך לקנות בשנה הבאה. חוסך המון (למשל קניתי חבילה של 6 סקוטשים לכלים? משתמשת ב2 ונשארים 4 לשנה הבאה. לא מעבירה לחמץ. כנ"ל שקיות אוכל, מפות וממש הכל הכל).

    ותודה על הפוסטים שלך! הם נהדרים!!

  6. מלכה מאי 2, 2016 בשעה 7:41 pm הגב

    מי מכן שהזכירה את נייר הכסף העבה לציפוי השיש, ממליצה לרכש פעם אחת פי.וי.סי. ולבשקיע בגזירה מדוייקת על השיש כולל חור להשחלת הברז… כך שנה הבאה תהנו הרבה יותר מ"שיש" יסש ומשטח עבודה חלק ונעים יותר לעבודה. ( למי שיש דפנות מוגבהים של שיש יכולה רק אותם לצפות בנייר כסף ואז לפרוס את הפי. וי. סי. זה תענוג של ממש.

  7. שרי ברגר מאי 2, 2016 בשעה 5:51 pm הגב

    כמה המלצות מנסיון:
    1. לסמן בארטליין על כל כלי ב/ח/פ.
    2. לרשום גם מה נאכל מתי (כמה לפתן בחג ראשון? כמה עוגות בחוה"מ? מה נשאר או חסר לשביעי של פסח?) ומה חשוב לבשל לפני החג.
    3. להתייחס ברישום האם יש שבת חוה"מ או אין (כמו השנה) כי יש שינויים הנובעים מכך (בעיקר בחומרות שלא נוהגות בשבת שצמודה לפסח)
    4. לרשום המלצות ומסקנות כלליות לחג. (אני רשמתי לדוגמא: לכסות ולסמן אזורי מכירת חמץ בסיום נקיונו של כל חדר ולא לחכות ליום בדיקת חמץ, לנקות את עגלת התינוק שוב בבוקר שריפת חמץ, להביא עימנו שתיה מתוקה שאנו נוהגים לשתות בפסח כשאנו מתארחים אצל החמות שמכינה שתיה אחרת, להסתפר לפני שבת הגדול או בערך שבוע לפני החג ולא לחכות ללחץ של הרגע האחרון, ועוד ועוד…) אגב, מומלץ לאחר כל חג/ אירוח/ שמחה.

  8. תמר מאי 1, 2016 בשעה 1:12 pm הגב

    יעל תודה רבה על כל הטיפים הנהדרים שקיבלתי ממך חינם אין כסף!
    שבזכותם התארגנתי השנה לפסח בצורה יותר רגועה, יסודית וגם הספקתי הרבה יותר
    עצות חכמות ויעילות שלכאורה כלכך פשוטות ומובנות מאליהם..

  9. חנה מאי 1, 2016 בשעה 8:56 am הגב

    בנוסף לרשימת המצרכים והכלים
    אני כותבת גם כמה זמן לקח לי הנקיון, כמה זמן המטבח,
    וגם…איך לחלק את העבודה- בזה אני אסירת תודה לך, יעל,
    בזכותך למדתי לחלק את העבודה גם לפי רמת האנרגיה ולא רק לפי הזמן
    קיץ בריא ויעיל

  10. שלומית מאי 1, 2016 בשעה 7:14 am הגב

    לי יש רשימת קניות מסודרת, ממוחשבת ומגובה (כך היא בטוח זמינה. ואין צורך לחפש אותה בין כלי הפסח)
    בכל שנה מיד לאחר החג אני מעדכנת אותה לפי הצרכים המשתנים.

  11. תמר מאי 1, 2016 בשעה 6:12 am הגב

    אני למדתי שמה שצריך להיות בחלק הכי חיצוני וגלוי של ארון הפסח הן המספריים לחיתוך נייר הכסף העבה לשיש. רק כשיש כיסוי לשיש אפשר להתחיל להוציא את כל השאר….
    וחוצמז'ה – רשימות של כלים/ תפריט מומלץ לליל הסדר וכד' מדביקים בסלוטייפ על פנים ארון הפסח וכך לא מאבדים…
    אביב שמח !

  12. יעל מאי 1, 2016 בשעה 5:50 am הגב

    תודה, מקסים !!!!
    אני תמיד מרגישה שהעצות הטובות שלך הם מעבר, גורמות לי לחשוב על ההתנהלות גם בתחומי העבודה, הלימודים וזה ממש עוזר תודה רבה !!

  13. דגנית אפריל 30, 2016 בשעה 9:31 pm הגב

    מסר מסודר ומפורט לשנה הבאה. תודה. אני אפילו הספקתי כבר לקנות חלק מהדברים שראיתי שהיו לי חסרים השנה. כמה קערות לסלטים, כף מחוררת לטיגון חצילים… שמתי בשקית בתוך הארון של פסח וכתבתי "לא טבול" שלא אשכח.
    גם את המתכונים של פסח אני מניחה בתוך הארון. וכמובן, כמו שהסברת את מה שצריך באופן מיידי הכי קרוב. אני אוהבת להתחיל במפה הלבנה שעל השולחן ובמפית של המצות הם הכי קרובים. אח"כ הקומקום החשמלי הנטלות והמלחיות…
    תודה יעל!!

  14. לוי.מ אפריל 28, 2016 בשעה 12:18 pm הגב

    כמה חיכיתי למייל שלך…

    והנה הוא הגיע…

    והוא גורם לי לאושר…

    האסטרטגיות הנראות פשוטות כל כך לכאורה…
    התאורים המדויקים הללו…
    נוסכים בי כוחות ונותנוים לי תחושה של ביחד,
    כולנו זכינו להפגש עם הצורך הזה של "להתיעל עם יעל"
    חג שמח ושבת שלום ומבורך!

  15. ריעות אפריל 28, 2016 בשעה 9:35 am הגב

    שנה שעברה עשינו רשימות מפורטות של חוסרים לקחים עודפים וכו…. השנה לא מצאנו אותם! חומר למחשבה…

  16. מיכח אפריל 28, 2016 בשעה 8:51 am הגב

    יש לנו ארון פסח על גלגלים. הוא מונח במחסן כל השנה ולפני פסח מוציאים אותו למטבח.
    זה כל כך מקל על העבודה!!
    אפשר גם להניח אותו במרפסת . אין לתאר כמה זה עוזר.

  17. נאוה אפריל 28, 2016 בשעה 8:44 am הגב

    אני כל שנה מעדכנת את המוצרים כמה הלך לי.
    אם חסרים לי כלים, אני רושמת בצד וקונה במשך השנה לאט לאט ולא קרוב לפסח.

  18. שבי אפריל 28, 2016 בשעה 7:57 am הגב

    תודה רבה! אנחנו לא מכניסים חמץ ביום שלמחרת. ומהנדסים הכל באופן מדויק. כולל ציון על כל מוצר עם ארטליין בשר/חלב/פרווה. רישום הפקת לקחים לגבי כמות וסוג מזון. הוראות שימוש התנור של פסח (שלא ישרוף אפילו את העוגה הראשונה… וכו'. וכולם שורדים עוד יום ללא לחם… המשך חג שמח לכולם!!!

  19. תמר אפריל 28, 2016 בשעה 7:29 am הגב

    תאור כל כך מדוייק
    ממש חוזר על עצמו כל שנה
    מקווה שבזכותך כדור השלג הזה ייפסק

  20. אסתר אפריל 28, 2016 בשעה 7:16 am הגב

    כל כך נכון!
    תודה!

  21. קרן אפריל 28, 2016 בשעה 7:05 am הגב

    הטיפ שלי. איך נזכור איך הכנסנו את הכל בארון של פסח? כדאי לצלם אחרי שגומרים להכניס את הכלים

  22. מיכל אפריל 28, 2016 בשעה 7:02 am הגב

    יעל, יעל
    את נס גלוי….!!

השארת תגובה

ביטול

סדרת הספרים של יעל זלץ
  • תנאי שימוש ופרטיות
עיצוב ובניה Odesign - 052-7612633
כל הזכויות שמורות ליעל זלץ
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס