חודש כסליו מביא לנו אור הביתה. האור מסמל חכמה והבנה. מה עלינו להבין? מה סמוי מעינינו ועלינו להשתדל להעמיק ובכל זאת לראות?
באחד מהפוסטים הקודמים דיברתי על הערכים שלנו כמשפחה וכאמהות ועל כך שהם המפתח להבנת ההתנהגות שלנו בבית. היום אני רוצה להרחיב על כך בתחומים שונים, מלבד הניהול הכלכלי. כמו תמיד, כיועצת ארגונית למנהלת הבית, אני מביאה לכם מודלים מעולם העסקים והניהול – ידידותיים למשתמש הביתי.
מודל הקרחון מסביר את התנהגותם של אנשים בארגונים. קרחון הצף באוקיינוס חושף לעיני המתבונן את קצהו הקטן בלבד, רובו ככולו מתחת לפני המים – סמוי ומסוכן. גם התנהגותם של אנשים ניתנת להסבר בצורה כזו: הסביבה רואה וחווה רק את הקצה – את ההתנהגות, את ההופעה ואת המראה החיצוני. הרגשות, המחשבות, הערכים ותפיסת העולם הם הסמויים, והם המשפיעים על ההתנהגות באמת.
כמשל, נוכל לתאר אוניה עוברת שאינה מתחשבת בחלק הנסתר של הקרחון – היא תתנגש בו ותטבע. הנמשל הוא יוזמה לשינוי ארגוני [במשל: האוניה העוברת] שחייב להתחשב בקרחון כולו, בחלקים הסמויים שלו, ולא רק בקצה המבצבץ מעל למים – ברגשות של האנשים ובדעות שלהם. כשממליצים על שינוי בלי לבדוק את העמדות של האנשים לגבי השינוי גורמים להתנגשות, ויכוחים והתנגדות. שינוי טוב מתייחס לערכים של האנשים, לרגשות שלהם, מבין אותם ואת המחשבות שלהם ונותן מענה לצרכים העמוקים של האנשים. ממקום של הבנה, של תועלת ושל ערך בעיניהם – אנשים רוצים להשתנות, להשתפר ולהתקדם.
ובבית שלנו:
כל אחת מאיתנו רוצה איזה שהוא מימד של "שינוי ארגוני". לפעמים זה שינוי תפקידים בערב שבת, האצלת סמכויות נוספת וחלוקה אחרת של העזרה. אמא יכולה לראות זאת כחלוקה טכנית של מטלות –
מי רוצה לשטוף רצפה?
מי מסכים לאפות?
מי יעזור עם הכביסה?
קצה הקרחון הוא הרובד הטכני של בקשת העזרה והאצלת הסמכויות. במציאות, השאלות עמוקות הרבה יותר:
כיצד רואים הילדים את התפקוד בבית – האם הם מעריכים את הסמכות של אמא?
האם הם מעריכים את ההכנות לשבת?
האם הם חושבים שהעשייה בבית היא באחריותם והם מחויבים לה?
אמהות קובלות על כך שהילדים אינם עוזרים. הפתרון אינו טמון בפרסים ובלוח נקודות כי אם בהבנה עמוקה יותר של הרגשות, המחשבות והערכים במשפחה בקשר לעזרה, בקשר לעצמם וגם בקשר למצוות עונג שבת.
האור של חודש כסליו מאיר את הערכים שלנו, את הדברים החשובים באמת, את הדברים הסמויים מן העין.
מעט מן האור: חשבי על סולם הערכים בבית שלכם, ודרגי לעצמך ולילדייך ערכים עמוקים ובעלי משמעות: משפחתיות, יושר, תודה, תקשורת, פרטיות, נתינה. מה את לומדת מכך על עצמך ועל המשפחה שלך?
תגובה אחת
השארת תגובה
יעל שלום,
אני נהנית מאד לקרוא את נקודות המבט שלך.
את מצליחה לעזור בצד הטכני, אבל תמיד גם מתוך הסתכלות רחבה יותר על התמונה הכללית ועל מה אני רוצה באמת מהחיים.
בהרבה מקורות של קואוצ'ינג, ארגון או ייעוץ למינהו שיוצא לי להעזר בהם, אני מוצאת את עצמי נעזרת בטכניקות אבל יש משהו מתסכל של "וזה הכל?", "בשביל זה כל המאמץ?".
כשאני נעזרת בדברים שלך אני מרגישה "זה בדיוק אני , ואני רוצה להשתדל ולהתאמץ כדי להגיע למי שאני באמת ומה שה' רוצה ממני במיוחד".
תודה רבה!