שמעתם כולכם על אותו סופר סתם שכותב מזוזה אחת בכל יום, סך הכול ארבע מזוזות בשבוע, ובחשבון כולל – עשר מזוזות בחודש. הלגלוג על מי שעובד עצמאי, שאין לו בוס, ששם לעצמו את לוח הזמנים ועובד מהבית מתבסס על מציאות קיימת ועגומה.
נשים, יותר מגברים, רואות בעבודה מהבית אפשרות לעבוד וגם להיות בבית. העבודה עשויה להיות "על חשבון הבית" "על חשבון הילדים" ואם האמא עובדת מהבית – כביכול – היא נשארת בבית, הבית לא נפגע, התפקוד נשאר פחות או יותר כרגיל והילדים רואים את אמא בצהרים והנוכחות שלה כל היום בבית – כולל כשהילדים חולים – נותנת הרגשה שאמא כאן ולא בעבודה.
האמנם עבודה מהבית היא הפתרון המתאים לקונפליקט המתמשך והמתחזק בין הבית לעבודה? ננסה להקיף את הדברים ולהציע דרכים להתמודדות.
הרקע:
הרעיון לעבוד מהבית לא נולד במוחן של אמהות במודיעין עילית. כבר בתחילת המהפכה התעשייתית גילו תעשייני הצמר שזול יותר לתת לכל עובדת לקנות לעצמה את הנול שלה – ולחסוך עלות של מכונות, לתת לה לעבוד בבית ולחסוך עלויות של מקום, ולשלם לה לפי התפוקה שהיא מביאה ולא לפי שעות עבודה. כשהתחילו לדבר בעולם על זיהום אויר ועל מחיר הדלק – התירוץ נעשה אופנתי: המעסיקים בשנות האלפיים החליטו לחסוך בהוצאות משרד ורכב לעובדים והתחילו לעודד עבודה מהבית. המיחשוב וטכנולוגיות של עבודה מרחוק מאפשרים גם למנהלי העבודה הביקורתיים ביותר לעקוב און ליין אחר עבודתו של כל עובד בכל רחבי הגלובוס. העובדים חוסכים שעות של פקקים והמעבידים חוסכים תקורות של שכירות ונסיעות – כולם מרווחים. האמנם כולם מרוויחים?
היתרונות:
- חסכון – זמן, כסף, תקורות.
- העובד מתאים את שעות העבודה שלו לחיים האישיים, לגידול ילדים קטנים ויש לו פרטיות.
- המדדים הם לפי תפוקות וכך עובד זריז – מרוויח. אין תמריץ לעבוד יותר שעות אלא לספק יותר תוצאות.
החסרונות
החסרונות הם החלק הפחות מדובר בעניין עבודה מהבית. עובדים רבים אינם מתמקדים בעבודה, הסחות דעת שמאפיינות את חיי הבית גורמות לאימהות רבות לעבוד בצורה מקוטעת, לדחות את שעת התחלת העבודה ולהתעכב בהשלמת משימות. כתוצאה מכך – מדווחות שעות עבודה פחותות, יש פחות תוצאות – והמשכורת בהתאם. האמהות שרצו לעבוד מתוך הבית מגלות שהן בבית – אבל לא ממש עובדות.
עובדות עצמאיות שיש להן עסק בתוך הבית – מכירה, שירותי משרד, קוסמטיקה, ייעוץ וכדומה – מגלות שלקוחות מצפים למחיר נמוך יותר כאשר מדובר בעסק ביתי – נעים להם לבקשה הנחה נוספת, לדחות תשלומים, להתייחס לנושא המקצועי בצורה "היימיש" שפוגעת בהשתכרות של בעלת העסק.
בעסקים כמו אלו שהוזכרו לעיל מתלווה גורם הלחץ והמעורבות של הילדים לעניין. מתברר שרמת הלחץ בבית דווקא עולה: לקוחות שמגיעים לבית מלחיצים את כולם לנקות, לסדר, לארגן, ללחוש, להעלם. הילדים נעשים מודעים יותר מידיי לנעשה בעבודה, עונים לטלפונים בחוסר מקצועיות, מעבירים הודעות בצורה שגויה ונגרמים נזקים.
תחום נוסף וחשוב: הכסף של הבית והכסף של העסק מתערבבים – וזה נושא לכתבה נפרדת.
ההתמודדות
א. עבודה מהבית מחייבת חדר עבודה מוגדר, מסודר, פרטי ואם אפשר בעל כניסה נפרדת. גם מבחינה חוקית – קיומו של חדר עבודה בבית מזכה את העובדת בזיכויים שונים על הוצאות הבית – כדאי לברר אצל יועצת מס.
ב. הצבת גבולות ברורים של שעות עבודה ושעות בית. מבחינה טכנית קל לקבוע שעות לעבודה: משעה שמונה וחצי בבוקר, מתחילים לעבוד גם אם הבית עדיין לא מסודר כולו, גם אם ארוחת הצהרים לא מבושלת עדיין. אין להפסיק באמצע העבודה כדי להספיק עבודות בית ואין לענות לטלפונים אישיים. מן הצד השני – הטלפון של העבודה מצויד בתא קולי ומקבל הודעות במשך השעות שהוקדשו למשפחה, גם אם אחר הצהרים אינו עמוס והילדים יצאו לקניות ולחוגים – אין להספיק עוד קצת עבודה, אלא להספיק עוד קצת בית. אלו שעות של הבית ולא כדאי לערבב.
ג. עדיף לפגוש לקוחות מחוץ לבית כדי להעלות את תחושת המקצועיות וכדי לא לחשוף את הפרטיות של הבית. אחד המקומות המומלצים לכך הוא מרחב עסקי כמו זה שנבנה עבור נשים חרדיות על ידי עמותת תמך בירושלים. במשרד בחוץ שנשכר לפי שעות תוכלי לייעץ, לפגוש מטופלות, לראיין מועמדות או להעביר סדנה.
ד. כדאי לנצל שעות מיוחדות שרק מי שעובדת מהבית יכולה לעבוד בהן: להתעורר מוקדם ולהספיק לעבוד משעה חמש בבוקר עד שבע. ללכת לישון מוקדם, להתעורר אחרי שלוש שעות – לעבוד שעתיים שקטות שבהן אין טלפונים ואין הפרעות – ואז לחזור לישון עד הבוקר. רק מי שעובדת כעצמאית מהבית יכולה לנצל שעות כאלו ולהתקדם בעבודה בתקופות של עומס ולחץ
ה. לפעמים מצטברת עבודה ואת נעשית לחוצה כל כך עד שאינך מצליחה להתרכז בעבודה. את מתיישבת לעבוד – ומרב פריטים ודברים ותזכורות את לא מצליחה לנהל עדיפויות. במצבים כאלו מומלץ לצאת לעבוד בחוץ – למשל במרחב העסקי. המרחב העסקי [האב – כפי שזה נקרא בעולם] משכיר בסכום סביר משרד, עמדת מחשב וכדומה וכך עובדים בצורה ממוקדת, סוגרים פערים וחוזרים לעבוד בקצב של הבית.
לסיכום
כשחושבים על הגדלת הכנסה בלי לפגוע בבית – חושבים על עבודה מהבית. מחקרים רבים שנעשו בתחום אינם תומכים בתפיסה זו. המחקרים מראים שעבודה בבית עשויה דווקא להלחיץ את הבית ולטשטש את הגבולות בין הבית לעבודה או, במקרים אחרים, להפריע לתפוקות של העבודה. אם את חושבת על עבודה מהבית – ויש לך שאלות נוספות, נשמח לענות.