קבלתי תגובות לפוסטים שעוסקים בקונפליקט בית ועבודה. אני רוצה להשיב לתגובות ולחלוק איתכן, הקוראות, את התובנות שלי עם התגובות שלי כי האמירה שלכן, כקוראות פעילות, היא זו שעושה את התכנים למעשיים כל כך ולמשמעותיים כל כך עבור מאות ואלפי אמהות בעולם.
זה חיובי!
התגובה שהכי דיברה לליבי הייתה תגובה של רבקה מירושלים: אני מבינה שאת רוצה להציג את הקושי שבתמרון בין הבית לעבודה, אבל אני הייתי חושבת על הצד החיובי, זה שעוסק בההתמודדות. תקראי לנושא שלך "שילוב בית עבודה" ולא "קונפליקט בית עבודה".
אני מקבלת!
אמנם בשם החדש של הנושא יש החלטה לשלב את ניהול הבית עם העבודה, כלומר – אין בו מקום לדיון אם בכלל לעשות זאת. בפארפרזה על הביטוי האנגלי ניתן לומר שבית ועבודה הם שילוב שבו "זו לא שאלה של אם, אלא של איך". כל האמהות שהגיבו על הפוסטים [תגיבו בבקשה באתר, עדיף על פני שליחת מכתב אישי במייל] הניחו הנחת יסוד איתנה שבה בית ועבודה צריכים ללכת יחדיו, אמא אמורה לתמרן בין שתי המטלות ואיננה יכולה לבחור להזניח אחת מהן. השאלה הגדולה הייתה איך, וכאן אני עוברת לתגובות נוספות שקבלתי.
מודלים אקדמיים בניהול הבית
התכנים היו אקדמיים מאד – ולמרות שניסחתי את הדברים בשפה בהירה ונעזרתי בשרטוטים היו מי שהרגישו שהחומר תיאורטי מידיי. נכון שהרעיונות שהבאתי, בפרט בפוסט שמתאר את סוגי הקשר בין בית לעבודה, נשענים על תיאוריה והמודל מציג תוצאות של מחקרים עדכניים.
אני מבקשת להסביר, שהשיטה של "הבית – העסק הנבחר" כולה מבוססת על מחקרים ומודלים אקדמיים. כל הטיפים שאתן מקבלות וכל התובנות לקוחים מעולם העסקים ומותאמים למנהלת הבית, כמנהלת ארגון רב ערך. אני לא מציגה בסדנאות שלי את הניסיון האישי שלי ושל חברותי בלבד, אלא נותנת למשתתפות כלים מקצועיים שנבדקו ונחקרו בארגונים וחברות, בצוותים ובהנהלות שלהם. מה שעובד עבור מנהל עסק עובד גם עבור מנהלת הבית. המשתתפות בסדנה מרגישות היטב את ההבדל בין התייעצות עם שכנה לבין קבלת כלים בסדנה של "הבית – העסק הנבחר". רבות מהן משתמשות בכלים הללו גם בעסק שלהן – כי הדרך היא אותה דרך: תפיסות מקצועיות, המבוססות על מודלים שנחקרו והוכחו כיעילים ומשפרי ביצועים בארגונים בארץ ובעולם.
אני מבינה אמהות שמרגישות שהתיאוריה מיותרת ושרק הטיפים מעשיים, אבל אינני מסכימה עם ההנחה הזו כלל ועיקר. לדעתי, והניסיון שלי הוכיח זאת שוב ושוב, אנשים פועלים מבפנים. כשאנחנו מפנימים משהו, אנחנו פועלים מתוך הלב. כשיושבת איתי מנהלת ארגון ומתקשה לנהל את הבית שלה – היא מבקשת טיפים, אבל האמת היא שאני צריכה למצוא איך ליישב לה את הדעת ואיך להשיב לליבה את הרעיון של ניהול הבית ואז, אשה חכמה שכמוה, תמצא בעצמה את הדרכים שלה לקצר תהליכים, להאציל סמכויות ולנהל את הזמן. כל אחת מכן תמצא רעיונות יצירתיים מאד אם רק תפנים את הרעיונות של ניהול, קבלת החלטות, הצבת מטרות, סדרי עדיפויות. מתוך הערכה כנה לבחירות שלכן וליכולות שלכן אני מעניקה כלים, מבררת הנחות יסוד ותפיסות עולם ורק בסופו של תהליך פנימי מציעה טיפים לבחירה. העצות אינן מוחלטות, זו "הצעת הגשה" בלבד, ומי שעדיין מתלבטת יכולה לפנות אל הפוסט "לסרב לעצות" המציג את גישתי לעצות ולטיפים.
עבודה בבית
קבלתי כמה וכמה בקשות לכתוב על האפשרויות לעבוד מהבית. לכן, אני מבקשת מכל מי שקוראת את הפוסט הזה ועובדת מהבית לשלוח תגובה ולציין באיזה עיסוק היא עובדת מהבית. ארכז את המידע ואציע דרכים טובות לשקול עבודה מהבית ולבצע את ההחלטה כך שהעבודה והבית יחיו זה לצד זה בשלום. בבקשה שילחו תגובות ושתפו בשאלות מטרידות, בעזרת ד' תקבלו תשובות בקרוב.
קונפליקט בית – עבודה – בעל
היו מי שביקשו התייחסות לזוגיות – הן טענו שעבודה מהבית, בבית ועם המשפחה זה משהו שמאפיין גברים רבים ושהן, כאמהות, מתוסכלות מכך שהבעל חוזר הביתה אבל נשאר לעבוד, והן אלו שסובלות מן הקונפליקט – לא אלו שיוצרות אותו. גם הן ביקשו כלים להתמודדות.
האם את מרגישה שאת נושאת בתוצאות של שילוב בין בית לעבודה מצד בעלך? האם הנושא עלה לשיחה או שהעובדה פשוט נחשבת חשובה ביותר ואין מה לעשות בקשר לכך? האם היו תקופות רגועות יותר? אילו? ומדוע הן היו רגועות יותר? האם היו מצבים קשים ממש? וכיצד התמודדת עימם? התבונני בעצמך ונסי לאתר את הכלים שלך וגייסי אותם להתמודדות לא קלה.
אצלינו זה אחרת
היו תגובות לא מעטות בנוסח "אצלי זה משהו אחר. התנאים שלנו מאד מורכבים ולכן אני זקוקה לעזרה שונה. אנשים בדרך כלל אינם מתמודדים עם מה שאני עוברת". המילים הללו, בוריאציות שונות, הציגו מציאות מסוימת שאנשים מתארים אותה כמסובכת מעל לנורמה, כקשה מאד ובעייתית. אמהות עובדות בעבודה מיוחדת – תומכת לידה למשל, אמהות שבעליהן עובדים בצורה לא מסודרת – ישנים ביום ועובדים מהערב עד לפנות בוקר ואמהות שיש להן תנאים לא רגילים בבית – חיים בחו"ל בקהילה קטנה שבה אין היכן לקנות מוצרים רבים וכדומה – כל אלו, ועוד אחרות, הגיבו וביקשו עזרה אישית.
מה אומר? החיים מגוונים, רבי פנים והשגרה ממנו והלאה. אילו סיפורים מרתקים! אתן יכולות לכתוב ספר… אז תכתבו לכן את הספר של עצמכן: הסיפור שלכן הוא אישי ויחד עם זה הוא אוניברסאלי: כולנו מתמודדות עם אתגרים רגשיים של לחצים בעבודה ובבית והלחץ הוא זה שבו צריך לטפל. אין זה משנה אם הלחץ נגרם בגלל העבודה, בגלל עבודתו של הבעל, בגלל התנאים הסביבתיים. לחץ הוא לחץ, עומס הוא עומס, וכלים של אמונה ותפילה והרפיה ונשימות והוקרה מתאימים לכולם.
מה שונה בכל זאת? הטיפים. יש מי שצריכה לנתב את הלקוחות ויש מי שצריכה לכוון את בני הבית. יש מי שמתחשבת בילדים ויש מי שבונה את שגרת היום לפי הלו"ז של בעלה. עם זאת, כולן בונות שגרה – והכללים של אימוץ הרגלים טובים תקפים לכולן.
אז גם אם יש לך חיים מאד מיוחדים – וודאי שיש לך חיים מיוחדים מאד – קחי את ארגז הכלים, בחרי לך כלי חזק וטוב והתחילי לעבוד בעזרתו.
אשמח לקבל תגובות – ואשתדל לענות לכן ולהיענות לכן.
תודה ובהצלחה!
שלכן, יעל
בס"ד
שלום יעל, אני נהנית לקרוא כל חודש את הפינה שלך בפנימה.
אני גרפיקאית (די חדשה- במיוחד בתחום העסק העצמאי) בקרוב נרכוש בית בעז"ה והייתי רוצה להקצות חדר אחד לעבודה שיוכל "להעלם" ולהפוך לחדר אורחים שצריך. הזכרת אופציה כזו במאמר שלך הייתי שמחה לקבל יותר פירוט איך "סוגרים הכל בארון" יש לי צורך במחשב, מקלדת, מדפסת כמה ספרים עטים וכו' איך עובדים ככה?
תודה רבה!
יעל יקרה!
המאמרים שלך מקיפים מאד ונוגעים בנקודות האמת!
כשמגיע החופש הגדול הקונפליקטים שלי הולכים וגדלים.משפחתי מתקשה להשלים עם חובותי לעבודה בתקופה זו ואני מרגישה בודדה במערכה.
אני מקוה שמאמריך יסיעו לי ולהם לצלוח תקופה זו בהצלחה בעז"ה.
שימי לב לפוסטים שעוסקים בחופשה הגדולה, והתפרסמו בקיץ שעבר.
בהצלחה לכם!
לא הצלחתי למצא אותם….אולי תתני לי קישור?
יעל יקרה, שלום רב
אני עובדת כמורה יומיים בשבוע, ובשאר הימים כותבת (בלי במה אלא סיפור בהמשכים) ומטפלת בשלשת המימדים, כוללל לימודים פעמיים בשבוע.
כבר עכשיו אני מצויה בחלוקה הזו, בין בית לעבדוה, כשעבודה הטיפולית היא בבית, בשעות הערב, ולא תמיד הילדים נרדמים.
עוד נקודה חשובה, שיש לי ילדים קטנים בני ארבע וחצי, שלש ושנה. כך שאין עוד צוות להאציל עליו סמכויות.
תודה גדולה.
בתיה
שלום בתיה
אכן, העומס עלייך רב מאד ובמיוחד בגלל פיצול התפקידים. אני מבינה שאת מנסה למצוא דקות פנויות – והן אינן, כי תמיד אפשר להתקדם עם הכתיבה או לעשות משהו בקשר לבית הספר.
ההרגשה היא שכל הזמן יש מה לעשות והדברים אינם מסתיימים, והמחויבות גדולה.
בסדנה שלי יש כמה מפגשים שעוסקים בחלוקת הזמן ובמציאת הזמן הנכון לכל פעילות
מבחינת האפקטיביות והיעילות של העבודה. במקום ניצול זמן – שפירושו דחיסת מטלות והאצה –
שימוש נכון בזמן על ידי ניהול המטלות בזמן.
אני מבינה שלא השתתפת בסדנה, ואני חושבת שסדנה אינטרנטית מתאימה לאורח החיים העמוס שלך.
הנרשמות עכשיו מקבלות גם שעת יעוץ חינם בטלפון.
אשירה: 0722513030
הי יעל,
איזה כיף לקרוא את המאמרים שלך, ברור שאחרי סדנה שלך יש לי הרבה יותר כלים להבין ולהפנים את המידע…
למרות שכבר הייתי בסדנה אצלך, אני מעוניינת להרשם לסדנה האינטרנטית, שמחתי לראות שיש כזו.
לגבי עבודה מהבית – גם אני עובדת מהבית, מנתחת מערכות, משתדלת מאד לא לחרוג מהשעות שהקצבתי לי לעבודה ומאידך לא להביא את "הבית" לעבודה.
מה שהכי קשה לי זה לשמור על סדר יום. לישון מוקדם, לקום מוקדם, לנהל את ענייני הבית לפני העבודה או ברגעים של "שפל מחשבתי" כשהמח צריך לנוח קצת.
"בראש" אני יודעת כל מה שצריך, אבל בפועל, אני בונה על זה שבבוקר אני אחזור למיטה לעוד שעה, ומקסימום אשלים שעות בערב וכו' וכו'
להתייחסותך בפוסטים הבאים (כפי שביקשת)
תודה רבה!
שלום יעל
תודה על הפוסט.
אני עוסקת בכתיבה למחייתי (כתיבה תסריטאית בעיקר, סרטים והצגות לילדים) במשרה די מלאה.
כרגע אני חודש וקצת אחרי לידה ואיני כותבת, אך זה הזמן שלי לשאול –
1. על עבודה מהבית – אני הרבה שעות ביום מול מחשב, עבודות הבית תמיד קורצות לי מהצד, זאת עבודה שגולשת לפעמים גם לשעות הצהרים כשהילדים חוזרים מביה"ס…
2. עבודה עם תינוק – אני לא מעוניינת להכניס את התינוק לפעוטון בקרוב ומצד שני אני צריכה לחזור לעבוד בחודשים הקרובים, מסיבות כלכליות בעיקר, אך אני לא רואה את עצמי מתחייבת למשימות בלו"ז מוגדר כשיש איתי תינוק בבית.
מה את מציעה ביחס להתלבטות עבודה-בבית-עם-ילד?
תודה!!
מה עשית עד היום? איך התמודדת עם תינוקות בבית ועבודה? אשמח לקבל את הניסיון שלך, מה עזר ומה לא,
ומה ההתלבטות העיקרית כעת
כדי שאוכל להתייחס לכך בפוסטים הבאים.
ומזל טוב!
שלום יעל
אני מחכה מפעם לפעם לקרוא את המאמרים היפים שלך.
אני עובדת בבית בתור מתרגמת. הייתי רוצה הדרכה איך לא לתת לעבודה לתפוס זמן של בית בזמני עומס, ומצד שני איך לנצל זמנים של פחות עומס כך שלא 'יברחו לי בין הידים' אלא ישאירו רושם לזמנים העומסים יותר.
תודה רבה
נאוה
חכי עוד קצת… עוד מעט התייחסות לעבודה מהבית.
עקבי.
שלום יעל
אני מחכה מפעם לפעם לקרוא את המאמרים היפים שלך.
אני עובדת בבית בתור מתרגמת. הייתי רוצה הדרכה איך לא לתת לעבודה לתפוס זמן של בית בזמני עומס, ומצד שני איך לנצל בחוכמה זמנים של פחות עומס, כך שלא 'יברחו לי בין הידים' אלא ישאירו רושם לזמנים העמוסים יותר.
תודה רבה
נאוה
אני חושבת שמרבית האמהות העובדות. עושות את מלאכתן נאמנה במשרה מלאה של 8 עד 9 שעות ליום בין השעה שמונה לארבע. לא כך?
כאחת שעובדת כך אני נהנת מהכתבות שלך אבל אולי כדאי שתוסיפי דוגמאות חיות מחיי היום יום איך אפשר עם התובנות שאת מביאה לצעוד קדימה.
הדוגמאות יתנו חיות למודולים אבל גם יגרמו לי ואני חושבת שלעוד בנות לצעוד איתם קדימה ולחשוב איפה התובנה הזו בבית שלי.
זה עוזר לי להכניס את הראש לי לתוך התובנה.
זה כמו להבדיל בסמינר יכולות שתי מורות למסור את אותו רעיון בשיעור יהדות. אחת תפשט יותר ואחת פחות תכניס את התוכן לחיי היום יום
נראה לי שכשאת מדברת את יותר מכוונת
איפה אפשר לשמוע הרצאות שלך ללא תשלום. או אולי יש מקום שאפשר להוריד הרצאות מהאינטרנט חינם.
כמובן שגם ככה אני נהנת מהכתבות ןמחכה להן
הרבה הצלחה
פתחתי נושא שאני רוצה להעלות למודעות, ולבנות כלים כדי לתת מענה נכון לאתגר הגדול הזה.
מי שמעוניינת ללמוד ולהתפתח מבינה שיש להשקיע בכך משאבים – כוח, זמן וגם כסף.
אני בטוחה שכל אחת שתרשם לסדנה תקבל החזר מלא על ההשקעה שלה:
מה שאת מוציאה על הסדנה חוזר בגדול כשאת חוסכת בניהול הבית ובתכנון הזמן.
רוב הנרשמות לסדנה סיפרו שעוד לפני שהסדנה הגיעה למחציתה הן כבר החזירו לעצמן את ההשקעה!
הסדנה האינטרנטית היא זולה מאד ומטרתה להנגיש את המסרים שלי ככל שרק ניתן.
היכנסי לאתר של אשירה, תראי את התכנים ואני ממליצה לך להרשם כעת –
כשאני נותנת מענה אישי לשאלות למשתתפות הסדנה.
הנה הקישור: http://ashira.co.il/category/vdo2/%D7%99%D7%A2%D7%9C-%D7%96%D7%9C%D7%A5-%D7%A1%D7%93%D7%A0%D7%90
ומה עם אלה שחושבות שבית ועבודה לא חייבים ללכד יחד ושהאידיאל הוא שהאמא תהיה בבית עם הילדים?וילדים הכונה עד גיל 3… איך מתמרנים איתם שיהיה בית גם מזמין בשביל המבוגרים וגם מזמין בשביל הילדים?
מי שרוצות להיות בבית עד שהילדים גדלים פתרו את הקונפליקט – הוא מתבטל.
מי שעדיין מתלבטת, חיה בקונפליקט ומבקשת כלים כדי להקטין אותו, להתמודד איתו ולהציג מציאות שאפשר לחיות איתה ולהשלים איתה.
את יכולה להסביר יותר את השאלה בקשר לבית מזמין לילדים קטנים וגדולים כאחד?
שלום יעל וישר כוח ענק על הספרים מאד למדתי מהם.
בעניין עבודה ובית אני הרבה מתלבטת מה נכון ובאיזה מינון ואסביר: ב"ה אני אמא ל6 ילדים קטנים. מצד אחד כל כוחותי מוקדשים לגידולם ואני רואה בכך את יעוד חיי (וגם בעלי עוזר כמה שיכול . )מצד שני יש צורך בהכנסה נוספת. ניסיתי להשלים אותה משיעורים פרטיים (במקצועי אני מורה להוראה מתקנת)ותיקוני תפירה אך הסכומים נמוכים מאד וגם אינם קבועים וכן רוב השיעורים הפרטיים זה אחה"צ מה שאינו מתאים במצבי. אשמח לדעת מה דעתך.תודה רבה.
השילוב בין בית לעבודה אינו קל, ואין פתרון פלא. לדעתי, שיעורים פרטיים הם פתרון מעולה לאם לילדים קטנים שנרדמים מוקדם ושאפשר לשלוח אותם לגינה לשעה עם ביביסיטר.
בפרט אם יש לך אחות צעירה ומהממת שמוטרפת על האחיינים הקטנים שלה ורק רוצה לבוא לשמור עליהם… העובדה שההכנסה אינה קבועה אינה בעיה כלל: עדיף אי הכנסה קבועה על פני הכנסה לא קבועה?! מה גם שאפשר לשלוט על ההכנסות ולחלק אותן לחודשים בשנה וכך ליהנות מהכנסה נמוכה אמנם, אך קבועה. ומה שחשוב לך – מהבית. תחשבי על רעיונות נוספים. הם ישנם.