המילה צפוי בנויה בזמן עבר ובבנין סביל – כלומר, אנחנו לא מאשימים בגלוי את מי שלא צפה
שלא פעל
שלא שם לב.
הדבר היה בלתי צפוי, ואנחנו מתייחסים באמירה הזו רק לדבר עצמו, לא לאנשים שהיו אמורים לצפות אותו, להתכונן אליו ולהכין אותו.
המציאות היא שרוב הדברים שלא טרחנו להביט ולצפות אותם – היו כאן, מתחת לאף, כמו שאומרים, ורק היינו צריכים להסתכל ולראות אותם ולהיות מוכנים כשהם קורים.
מודל הערכת הסיכונים שעוסק בדרכים להתכונן לקראת דברים שיכולים להתרחש מתאר ארבע אפשרויות שרק אחת מהן היא בלתי צפויה לחלוטין – הפתעה גמורה, כמו למצוא ברבור שחור בבריכה. רוב האירועים – מחלות ילדים, כאבי ראש, כאבי גב, ילדים רעבים, בלגן בבית, יום שישי קצר, עומס בעבודה, פקקי תנועה, אוטובוסים עמוסים, תקלה במכונית – הם אירועים שאפשר לצפות אותם במידה לא מעטה של אמינות וקירבה למציאות, וככל שנתאמן בדימיון המקרים הללו, נמצא את עצמנו ערוכים לקראתם.
הדוגמה הפשוטה לטעות היא כשאני חושבת שהם יבואו בזמן, והם מאחרים. אני מרגישה שיהיה חם, ובסוף יורד גשם. במקרים כאלו אני מתכננת לבצע משימה מסוימת ובגלל הטעות שלי – אינני יכולה לבצע אותה. אפשר להימנע מטעויות כאלו, אם אתרגל לשאול את עצמי על בסיס מה התקבל הרושם הזה, וככה אוכל לאתר רושם מוטעה באופן מיידי.
במשבצת הטעות יושבים דברים שאפשר היה לצפות אותם! אפשר לאתר טעויות ולמנוע אותן!!
במשבצת הבאה, זו של הדברים הידועים שאנחנו גם יודעים אותם, יושבים המקרים השגרתיים, שבכל זאת לא צפינו: "ואז הם באו, וכולם היו רעבים!!" וגם "ואז התמוטטתי" – נו, חשבת שהם לא יהיו רעבים? מה חשבת, שהכוח שלך בלתי נדלה? מדוע את מופתעת כשקורים דברים שהיו אמורים לקרות! אם הם הלכו לישון מאוחר, הם יקומו מאוחר – והיינו אמורים להתארגן מראש למצב הזה, כי ידענו שהם הולכים לישון מאוחר וידענו שמחר אנחנו לחוצים לצאת בזמן. אולי התעצלנו לחשוב, ואולי קל לנו ונעים לנו להאשים אחרים בפאשלות שלנו… אנחנו שקועים בשטף היומיום, ולא מתכננים מספיק.
מחלות ילדים למשל, או גשם שוטף הם סיכונים ידועים שיכולים לשבש את התכניות שלנו, ואנחנו יודעים שהם יקרה מתי שהוא אבל לא בצורה מדויקת מתי. גם למקרים כאלו אנחנו צריכים להיערך כראוי, וזה אפשרי. מכינים אוכל מוכן במקפיא, דואגים שלא תצטבר כביסה, דואגים למלאי של תרופות לשיכוך כאבים. אני מכירה את עצמי ויודעת שאני מועדת למגרנה – כשהיא תבוא, היא צריכה לתפוס אותי מוכנה!
זהו, נשארו רק ההפתעות –
והן מעטות מאד!! באחוזים, מכל סדר היום שלך, המשבצת הזו יכולה להיות ממש רק עשרה אחוז או פחות מזה מהחיים שלך! את רוב ההחלטות שלך את יכולה לבצע בקלות, אם כי לפעמים נדרשות התאמות מסוימות.
את ביצוע ההתאמות הללו אני ממליצה ללמוד בקורס שלי, קורס ניהול זמן – וכל הפרטים כאן.
נהדר!!!