"תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה" כך מסכם הפיוט "אחות קטנה" את התפילה שפותחת בערב ראש השנה את מחזור התפילות. האחות הקטנה שעורכת את התפילות שלה היא אני, ואני מרגישה לפעמים בדיוק הפוך: מסתיימת שנה, וזו ברכה – כי כל כך הרבה דברים שדאגתי מהם לא קרו בה, איזו הקלה! לעומת זאת, השנה החדשה – מי יודע? כל כך הרבה דברים יכולים לקרות…
אני דואגת!
אמא שדואגת נשמעת בדיוק כמו אמא יהודיה טובה – דאגתי לך לאוכל, דאגתי לך לשתיה, דאגתי שתהיה לך מיטה נוחה, אל תדאגי, אני אדאג לך שיהיה לך הכל. המילה דאגה נשמעת בהקשרים האימהיים הללו במובן של אכפתיות ועשייה למענך. "אני דואגת לך" פירושו אני עושה בשבילך, אני חושבת עליך ופועלת כל מה שצריך ומעל ומעבר לכך כדי שיהיה לך מה שאת צריכה, ורוצה. "דאגתי לך" הכוונה שמתי לב אליך, אני משקיעה בך. כשאני "דואגת שיהיה" הכוונה אני קונה, ואין סכום שיעמוד בינינו, את יקרה לי כל כך.
בהקשרים הללו, הדאגה מצטיירת כתכונה נאצלת, אוהבת, מוערכת ורצויה.
אבל לדאגה יש צל: דאגה בצבע שחור, פחדים, חששות, חרדות, מוות שמסתתר בתוך מעטה של אהבה. אני דואגת ומציירת תמונות מפחידות – המניע לעשייה הוא פחד, לא אהבה. הצל שמלווה את הדאגה האימהית הוא גוננות יתר, כאבי ראש, שתלטנות, קשיחות וקפדנות, מתחים, צעקות, לחצים בלב, כאבים בבטן, מועקה וקמטים מסביב לעיניים. חריץ עמוק במצח, כזה שרואים אותו מרחוק עם כל הקרמים של המיצוק והמייקאפ. החריץ הזה כאן כבר שנים, והוא מעיד על דאגות מדירות שינה, לילות לבנים ומחשבות שטורפות.
אם הייתי דואגת לבד, הייתי שותקת. הבעיה היא שאני דואגת יחד עם כולם – מספרת לילדים שזה מפחיד, מדאיגה את בעלי שבדרך כלל נדהם שבכלל חשבתי על האפשרות הזו, נעשית צינית כשמדברים על מחלות ומיחושים. הדאגה מחלחלת אל השיח המשפחתי – אצלינו בבית לא סיפרו לסבא ולסבתא דברים שיכלו להדאיג אותם, הם היו נצולי שואה, עברו מספיק, ולא צריך להדאיג אותם – במציאות הם היו דואגים מעצמם, גם בלי לדעת. תמיד דאגו, כי כל מיני דברים יכולים לקרות. יש לי חברה בלונדינית עם שם גויי כי ההורים שלה – שעברו בעצמם מה שעברו – דאגו מראש שהיא תוכל להיות מכוסה, לכל צרה שלא תבוא. כשהיא סיפרה לי שזה ההסבר לשם שלה, חשבתי שהם הגזימו – כלומר, זה בסדר שהם דאגו, אפשר להבין וגם להזדהות, אבל יפה להם שהם העיזו ונתנו לדאגה שלהם שם. אני התרגלתי להסתיר את הדאגות.
ביומיום אנחנו אופטימיות: אני יודעת שיהיה בסדר, ממש הכל יהיה בסדר. האופטימיות הזו מאפשרת לי לדחות מטלות, להשאיר אותן לרגע האחרון ולהסתדר בסוף עם אילתורים וזרימה עם מה שיש – כאילו אין מחר. באופטימיות אנחנו קונים דברים שלא בטוח שצריך ולא בטוח שיהיה מהיכן לשלם את כל התשלומים – יהיה בסדר, לא לדאוג. באופטימיות אני מתעודדת כשהמתבגרים – והמתבגרות – "עוברים תקופה". האופטימיות קיימת, ולרגע נראה שהמאבק הוא בין האופטימיות לבין הדאגות, בין ראיית השחור לראיית הוורוד, בין פסימיות וחרדה לבין התקוה.
זה לא נכון. עוד מעט אסביר.
קודם כל אני רוצה לדבר שניה על תכנון ולהסביר איך תכנון נכנס לעניין הזה: תכנון הוא חשיבה קדימה, וחשיבה קדימה כוללת היבטים מציאותיים שחלקם כוללים אפשרויות, גם רחוקות, שבהן לא כל ההתרחשויות צפויות מראש ובעיקר – רובן אינן בשליטתינו. כל דבר שאין לנו שליטה עליו, מפחיד. מעורר חרדה. לפעמים ברמה 1 לפעמים ברמה 10. יש מי שחווה גם רמה 100. מהניסיון אנחנו יודעות שקורים דברים שלא רצינו שיקרו – בכבישים יש פקקים, תור לרופא מתאחר, פג תוקפם של השמרים שבמקרר והחנות סגורה עכשיו ואת תכננת לאפות. כוס נשברת. שוקו נשפך. ילד מקבל חום גבוה ומקיא. דברים כאלה.
כשמתככנים, צריך לקחת בחשבון את כל הבלת"מים הללו, וחלק מהם אפילו משמחים: תינוק נולד, אחותך התארסה, זכיתם בהגרלה, הודיעו על מסיבה, את רואה מודעה על הצגה מרתקת שמזמן רצית לצפות בה והיא מגיעה בדיוק היום אל האזור שלכם – איזו הפתעה! אחותך באה לבקר, הבת שלך הביאה הביתה חברה ומתברר שהיא הבת של חברת ילדות שלך – ריגושים! וישבת לדבר איתן ולקשקש ולהיזכר בנוסטלגיה. יש גם דברים טובים שיכולים לשבש את סדר היום, אבל כשמתכננים, רוצים להיות מציאותיים וחושבים על הדברים הרעים, שהם הרבה יותר נפוצים.
המילה הנוספת למילה נפוץ היא המילה שכיח. מאורע שכיח הוא מאורע לא נדיר. אירוע נדיר הוא אירוע בלתי שכיח. אנחנו אמורים לשכוח דברים שקורים בתדירות גבוהה, כל הזמן. אם ככה, מדוע איננו שוכחים את הדברים הרעים? הם אמורים להיות שכיחים!!!
את מבינה איך תכנון הופך לדאגה?
מתברר שהקצה אינו אופטימיות ופסימיות, תקוה או דאגה.
הקצוות הם להיות כאן ועכשיו או לדאוג. לחיות את ההווה ולהודות על מה שיש או לדאוג. לראות את חצי הכוס המלאה או לחוות את מה שאולי יהיה חסר בהמשך, אחרי שנשתה קצת, ולדאוג כבר מעכשיו שאולי נהיה צמאים אחר כך, ולחוות את המחסור כאילו שהוא קורה עכשיו. בקצה הטוב אנחנו נהנים, שמחים, מלאים תודה, בקצה הרע אנחנו דואגים, חושבים על העתיד שמוסתר מעינינו ורע לנו כבר מעכשיו – אנחנו פוחדים, פוחדים עכשיו.
הטיפים?
להתרגל להודות. לחוות את העכשיו. להביט בעיניים גדולות מסביב ולראות הכל – את השמים הכחולים, את השמש, את הקיץ. את שנת הלימדים שהתחילה, להקשיב עכשיו למורה ולא לחשוב על שיעורי הבית ואם זה למבחן. לראות את הילדה שלי עכשיו – נכון שהיא השאירה נעלים בסלון, אבל זה קרה עכשיו, לא לצעוק כאילו היא הולכת להשאיר את כל זוגות הנעלים שלה בסלון מעכשיו ועד עולם. היא שכחה את הארנק? התייחסות להווה מציאותית הרבה יותר מאשר נזיפה שכוללת את כל הפעמים שהיא תשכח את הארנקים שלה עד זקנה ושיבה. ההתייחסות לעתיד לא תמנע שכחות בעתיד. להפך: הילדה מפנימה את הגערה, ונעשית שכחנית.
א. בכל פעם שקורה משהו שלא רציתי שיקרה אני מזכירה לעצמי שאינני נביאה, ואינני יודעת מה עוד יקרה. כרגע אני מתמודדת עם זה, ופותרת את הבעיה הזו בלבד. רק את זה.
ב. מאמצת הרגלים של תודה. לומר תודה הרבה פעמים ביום. תודה להשם. תודה לך. תודה שהבאת לי. תודה שיש. תודה שהאוטובוס הגיע. תודה שהמזגן פועל. תודה שיש מים קרים במקרר. תודה שהאוכל מוכן. תודה. שום דבר לא מובן מאליו. תודה עוזרת לנו לראות את היש, להתמקד במה שיש, לחוות את מה שיש לעומק, להתמלא בכל מה שיש לנו.
ג. כשאנחנו בלחץ הראיה מצטמצמת. זה ממש פיזי אבל גם מנטלי- את מכירה את הסיטואציה שאת מחפשת בקדחתנות משהו ולא רואה אותו למרות שהוא "מול העיניים"? מרוב לחץ, לא רואים. מבחינה מנטלית, הלחץ גורם לנו שלא נוכל לראות, להבין, לזהות הזדמנויות של פתרון בעיות ויציאה מתוך המיצר. איננו מבחינות בדרך האחרת שתוביל אותנו למטרה, אנחנו רואים רק את הדרך הקשה שבה אנחנו פוסעות בדאגה. כשאת מרגישה שאת דואגת, בבקשה: פיזית, תרימי את העיניים שלך למעלה, זקפי את הראש, ישרי את הכתפיים, עלי על כסא – שני את נקודת המבט שלך לנקודה גבוהה יותר. סובבי את הראש לכל הכיוונים. פתחי את העיניים. עוד רגע תראי דברים שלא ראית מקודם, והם ממש לידך – הפתרונות כאן. כל מה שאת צריכה, כבר יש לך.
שתהיה לנו כתיבה וחתימה טובה, תחל שנה וברכותיה.
את דואגת? רוצה לתכנן כדי לא לדאוג? רוצה ללמוד לתכנן כדי שיקרו לך הדברים שאת רוצה שיקרו לך? קורס "להיות בזמן" מלמד אותך להיות מתכוננת בלי להיות שתלטנית, לחשוב על מה שרוצים שיקרה בלי לדאוג, לזרום עם מה שקורה ולהתגמש ובדרך הזו להשיג את המטרות שלך, להספיק יותר, ובלי לחץ. כל הפרטים על הקורס של ניהול זמן נמצאים כאן, ואני אשמח לענות על כל שאלה בקשר לקורס המעולה הזה, וגם לתת לך שמות של מי שהשתתפו בו ויספרו לך כמה הקורס שינה את החיים שלהן ואיך היום הן יודעות לתכנן, לעשות יותר, ליהנות מכל מה שיש. לחצי כאן.
ניתוח נהדר בכתיבה נהדרת. תודה על התובנות. אשתדל ללמוד ולאמץ. שנה טובה ומלאת שמחה!
ממש נגעת במדויק בנקודה העמוקה והרגישה ביותר שלי.לפחות אני לא לבד עם זה. אבל יש לי שאלה: איך קורס מקוון ( הסירטונים במחשב, הרי) יכול לעזור לי להתמודד עם הנטיה של לתת לדאגות לנהל אותי . אם אני מרגישה שמה שחסר לי זה יותר הנקודה של משמעת עצמית מאשר ידע, יכול להיות שנכון לי יותר ליווי אישי? או לפחות קבוצתי?
תודה gs
תודה
יעלי יקרה כמו תמיד- מחזקת אותי
מנטלית, רוחנית, רגשית וארגונית
משמים שלחת לי את הפוסט המדהים הזה על דאגה , בדיוק כשאני חוששת ודאוגה כל כך ומרגישה ויודעת שאין בידי לשנות הרבה מהמצב, התפלאתי מה הקשר בין דאגה לשטלתנות אבל אז קלטתי שאני מרגישה שהכל בידי והכל צריך להתנהל איך שאני רוצה, ואני אדאג לכך , ופתאום עלתה בי התובנה שהדברים קורים גם בלעדי , ה' מנהל את העולם , והכל יכול להמשיך להתקיים או לא להתקיים וגם זה בסדר, כשמסתכלים על כאן ועכשיו מתוך הרגשת בטחון ורוגע, תמיד רואים דברים מקסימים, העולם מוקף בהילה ורודה .
גם התכנון עוזר מאוד להרגע, כי כשאת מתכננת את כל האפשרויות גם ההכי גרועות ואיך תעמדי בהן תוך כדי שאת שוכבת בנחת במיטה והשמש זורחת מהחלון ועדיף גם עם מנגינה רגועה אז את מרגישה שבכל מקרה יהיה טוב, תהיה שנה טובה ומתוקה.
אז תודה יעל שהרגעת אותי.
מדהים, הגדרות מדויקות עד כדי כך שהתחלתי לצחוק בקול רם מול המחשב… תודה רבה על הסתכלות מאוזנת ומקדמת!
תודה רבה!
נתת לי זווית ראייה מחודשת איך להסתכל על הדברים ברוגע יותר (בתור מתוכננת דאגנית ולחוצה שכמותי..).
בעיקר הנקודה עם הנעליים בסלון (שממנה כמובן להשליך לעוד תחומים)… מקווה שזה יעזור לי בשנה הקרובה לעבוד על המידות ולהרפות ולהיות אמא רגועה יותר…
שנה טובה!
יעל – אליפות!!
מדויק! כתוב יפה מציאות מכוערת…
הלוואי יהא חלקי בטוב ובנעים ;-)…
נקודת הסתכלות כ"כ נכונה!!
תודה רבה
וכתיבה וחתימה טובה
התכנון מונע לחץ ברגע האחרון – ילדתי בן בכ"ב באלול שנה שעברה, ברית בערב ראש השנה – את הברית הכינו בשבילי, אבל את האוכל של החג הכנתי מראש, והיה בשפע וטוב. נכון שלא יכולתי לדעת מה יהיה, אבל ידעתי שראש השנה כן יגיע (גם אם אני אהיה בבית החולים ).
הדאגה איננה תכנון , אלא החששות מפני העתיד שנסתר מאתנו.
בשנתיים האחרונות חוויתי שוב ושוב את העובדה שבורא עולם הוא המנהל את העולם ולא אנחנו…
לא ידעתי איך אחתן בת – התחתנה בלי מאמץ בכלל , שידוך ראשון וכו' , מהר ממש (הרגשתי שלא אני מחתנת אלא בורא עולם, אני רק מתלווה לתהליך)
ולעומת זאת חוויתי ניסיונות והתמודדויות לא פשוטות שלא דמיינתי (וודאי לא דאגתי..)שיתכן שהם יקרו .
צריך תמיד להודות על העבר ולבקש על העתיד
שנה טובה לכולן, שיתקבלו התפילות!
יעל, הניתוח שלך פשוט מושלם. את קוראת לדברים בשמם, וקל להגדיר ולהפנים את המסר החיוני כל כך.
תודה רבה לך ושנה טובה
זוית חדשה ומעניינת! תודה!
דאגנית אני לא. אבל גילית לי איך לתכנן ואיך להיות קשובה לזמן ולמה עושים בו. ימים היו עוברים כך סתם כי הזמן זז והיום תודה לה" ולשליחים שלי אני שמה לב שכדאי לי לתכנן איך הזמן יעבור אני מודה לך מאוד. שווה כל אגורה כי הוא חוסך גם כסף.
נכון וקולע, תכנון נכון תמיד ישפר את המצב הקיים בכמה רמות. אבל יש גם עוקץ- כשביצעתי תיכנון פרטני של התקציב היתה המסקנה הסופית ש—-אין מספיק כסף, כשביצעתי תיכנון מקצועי של הזמן- היתה המסקנה הסופית ש—- אין לי מספיק זמן.
תחושת "אין זמן" ניתנת להחלפה בהבנה של "יש מטלות שאני יכולה להעביר לאחרים, לדחות, להשיג בדרך אחרת". נכון?
יעל,
כמו תמיד את כותבת חכם ולענין.
תודה .
1. יש כאלו שאצלם הבעיה היא הפוכה. האופטימיות, או אדישות-אם תרצו- גורמת בסופו של יום, שלכאורה "הייתי צריכה להוולד 10 דקות קודם" מכירים?
2. הדאגה לדעתי היא סימפטום של אלו שכאשר שואלים אותם מה שלומך? הם עונים : "הכל בשליטה" – מן הרגשה שיש בה מן הגאווה שהכל בידיים שלי, ואני מחזיק במושכות.
ראיתי סטיקר ממצה , חבל שאינני יודעת לומר זאת בשם אומרם ממש-
"הכל בשליטה-אבל לא שלך" .
נקודה.
ואם נפנים שתפקידנו רק לעשות את ההשתדלות ההכרחית, אבל מעבר לכך- התוצאות – לא בידיים שלנו – לא תהיה שום סיבה לדאגה.
ו
נכון, ותודה!