לא רק בשבת נעים לישון, השינה היא באמת סוג של תענוג ואנחנו דואגים להרחיב את התענוג הזה להיבטים רבים ככל האפשר: עיצבנו את חדר השינה, פרשנו מצעים רכים ומדיפי ניחוח, רכשנו מזרנים אורטופדיים, הנחנו גם כריות מעוצבות, בחרנו בצבעים חמים – הדלקנו את המזגן… השינה מרופדת מכל כיוון ומכל אפשרות תחושה.
יש קונסנזוס בקשר לחשיבות של השינה, ובקשר לתענוג שם – ובכל זאת הרבה אימהות מספרות על עייפות כרונות, תשישות, כאבי ראש ועצבנות כתוצאה מהעייפות וכמו שאמרה לי חברה "אני יצור עייף".
כלעצמי, באותה תקופה שבה הילדים היו קטנים ציינתי לעצמי פעם שבמשך 16 שנים לא ישנתי יותר מ4 שעות רצוף!! [היו תקופות שהתעוררתי כל שעתיים, כמובן] הייתי אומרת לבעלי שהלילה ישנתי הרבה מאד פעמים… 🙂
גם בתקופות של הריון הייתי מתעוררת הרבה, וציינתי שלא ייתכן שהתינוק יעיר אותי בלילה יותר מאשר אני מתעוררת כעת! בקיצור – חוסר שינה מתמשך, הפרעות שינה מתמשכות, ועייפות. הילדים גדלו, אני זקנתי – ואני ממשיכה להתעורר, הפעם להתעורר מוקדם. השינה הקצרה הפכה להרגל. רגילה להתעורר אחרי ארבע שעות, מה לעשות?
– – – – – – – – – – – – – – – –
באחת הקבוצות שלי השתתפה אמא שהעיסוק שלה היה "יועצת שינה" — הייתן צריכות לראות את ההתלהבות של כל הקבוצה, ואיך הקיפו אותה מידי סוף מפגש עם שאלות ובקשות… הפרעות שינה של ילדים הן נושא שכיח, וכואב.
באופן כללי – שינה בנויה ממערכת הרגלים. כמו כל מה שאנחנו עושים כל היום. את ההרגלים הללו יש לעצב בקפידה, ולהקפיד עליהם. אחרי שהם יהפכו לטבע שני, גם אם תרצו לשנות, זה לא יהיה קל. אז ההשקעה היא לטווח רחוק, לכל החיים אולי, והיא שווה.
להתחיל את תהליך ההשכבה לישון מראש – להמנע ממתוק ומקפאין [לילדים – ממרח שוקולד בארוחת ערב וקולה] להימנע מפעילות גופנית ממריצה, להחשיך את הבית ולהיכנס ל"מוד" של "לילה טוב",
לישון בשעה קבועה [ולא שביום אחד "מושכים" אותם עד הערב וביום אחר שישנו צהרים ויצאו איתכם לאירוע – וככה יום כן יום לא, יום למה לא],
לישון רק במיטה שלך [לא להרדם על הספה] ובטקס קבוע של מקלחת-ארוחה-השכבה-קריאת שמע- שיר קבוע- נשיקה.
לישון עם שמיכה קלה שלא מרגישים אותה כשמתהפכים במיטה. שמיכה כבדה מכבידה על התנועה ואז את מתעוררת כשאת נעה מתוך שינה. כל התעוררות קלה כזו מפריעה לרצף השינה או גורמת לנדודי שינה.
אם ילד קטן ישן במיטה של נוער, השמיכה צריכה להיות בגודל של המיטה, גם אם שמיכת תינוק בהחלט מכסה אותו.
ומה עושים אם הקטנים אינם נרדמים בגלל שהגדולים מפריעים להם?
הנה מה שליבי הייתה עושה: היא שלחה את הבן הגדול עם התינוק [שישן בצהרים, כמובן] בעגלה יום יום לשליחות יזומה לעשרים דקות בערך בשעת הערב, ובינתיים שלושת הקטנים שקעו בשינה בבית שקט.
אפשר להפריד חדרים: כל ילד הולך לישון בחדר אחר, ואחרי שהם נרדמים את מעבירה ואתם למיטה שלהם.
עוד עזרי הירדמות:
בגיל שבו יצאו מחדר הורים לחדר ילדים, הייתי נותנת את הכרית שלי לתינוק, וזה עזר לו להרדם.
כדי שייכנסו למיטות בלי בעיות הפכתי את המיטה למקום שנעים להיות בו – היה מותר לשחק בטטריס, למשל, אך ורק בערב במיטה [ובלי הצפצופים] כך שהיה שווה ללכת לישון. אחרי זמן, כובה גם הטטריס.
הפטנט שהכי עובד- ספרים. אם הם קוראים במיטה, סביר שלא יהיו לך בעיות לשכנע אותם להיכנס למיטה. ואז, כשעייפים, הם גם יירדמו.
כדי שיזדרזו עוד בשעות הערב, הייתי מבטיחה פרס משפחתי: מי שיוצא מהמקלחת מהר יספיק להתקשר לסבתא שלי, מי שמסיים מהר ארוחת ערב יוכל לקרוא במיטה עם כרית ההנקה הנוחה והמפנקת, מי שלובש פיז'מה עכשיו, יקבל אותה חמה ומבושמת מהמייבש [היא תתקרר אם תתעכבו]. כאלה. זה הלך יופי, בלי תחרות, בלי לחץ רק בצורה של אם אז – אם תצא מה יישאר לנו זמן לסיפור/ לטלפון וכדומה.
ויש את הפטנטים הקשים, לעקשנים: צאו לטייל איתם, קחו אותם באוטו – לא ניסיתי את השיטות הללו מעולם.
ומה עושים עם מבוגרים שלא נרדמים?
הולכים לרופא, הולכים למרפאת שינה ומגלים מה הבעיה. לפעמים גם ילדים צריכים מעבדת שינה, בכל מקרה – שינה לא תקינה היא בסיס לכל כך הרבה בעיות בריאותיות, שאי אפשר בשום אופן לזלזל בה!! חייבים לטפל [ואני מתכוונת, טיפול מקצועי מוסמך].
לילה טוב!
שבת שלום!
פתרון קסם!!
את הקטנים שלי הייתי משכיבה בזמן, 8:00
אבל הם פשוט לא היו נרדמים.
הייתי באה באקראי לחדר
ומוצאת את בני הארבע, השש והשמונה ערים במיטותיהם.
עד שגלתה לי הגננת של ביתי את הסוד:
סוכריות שינה
שפתרו לה ולעוד הרבה אמהות ממליצות, את הבעיה.
ללא מרשם, הילדים אוהבים אותם, תוך 20 דק' הם נרדמים, ללא תופעות לואי.
אני אישית לא בררתי, אבל הגננת כן בררה וחקרה ושאלה רופאים וכו' ואני סומכת עליה
אמרו לה שאין בזה שום בעיה:
mel-o-chew של חברת maxi-health , ניתן להשיג בהוס-טבע
פשוט מדהים חבל על כל השנים שלא ידעתי !!
אני נהנת מאד מכל הפוסטים וזה עושה הרגשה טובה שהדברים קורים גם אצל אחרים … אפשר לקבל את הטלפון של היועצת שינה או כתובת מייל? תודה!
כשהילדים הולכים לישון מוקדם ובזמן זה מאפשר לאמא גם ללכת לישון מוקדם. ידוע ממחקרים ששהשעות המוקדמות של הלילה הרבה יותר איכותיות ,
ולכן עדיף ללכת לישון מוקדם (עד 11 בערך , בטח לא אחרי 12) ולישון פחות , מאשר ללכת לישון מאוחר ולישון יותר,
תודה יעל – קצר ולעניין!
אפשר לקבל את המספר של היועצת שינה? אני צריכה דחוף לדבר אתה. תזכי למצוות!
יעל שלום!!
אילו עצות מצויינות. מזל שאת רובן אני באמת כבר עושה ואני רוצה לספר שזה ממש מצליח!!
הילדים שלי הולכים לישון מוקדם. ממש מוקדם. ב-7 כולם במיטות. הם גם קמים מוקדם 6:15…
גם הילד בן 11.5 במיטה. והוא קורא…
רציתי להוסיף רעיון שעובד אצל הקטנות שלי מעולה- דיסק. מי שתהיה מוכנה ראשונה עם פיג'מה במיטה תוכל לבחור את הדיסק לאותו ערב. והמבחר הוא גדול. דיסקים של סיפורים נעימים בד"כ סיפורי תורה או סיפורים בעלי ערכים טובים אנחנו קוראים לזה "אנטיביוטיקה" של לילה. גם בזמן ההירדמות הם שומעים על אבותינו, על רבותינו, וסיפורים מהחיים…
ליל מנוחה.
יעל יקרה, תודה על הדברים.אהבתי את הדיוק שלך שלכל אישה יש את הנקודות שלה. פעמים רבות אנחנו מנסות להעתיק או לחכות טיפים של מישהי אחרת ולא תמיד זה נכון.אשמח אם תוכלי לכתוב על טיפים של התארגנות עם 3 ילדים קטנים מבחינת סידור וארגון הבית. אני גרה בקראון זה אומר שיש לנו 2 חדרי שנה וסלון ומטבח יחד. ילדתי את בני השלישי, אני מנסה להיות מסודרת ומאורגנת אבל אשמח לטיפים מנסיונך. תודה ותבורכי בכל הטוב!!!