הבית נקי, המטבח מוכשר, הכלים נוצצים כי הם די חדשים – גם אלו שהשתמשנו בהם לפני עשר שנים, השתמשו בהם בסך הכל עשרה שבועות… הכל מבריק, וחדש, ובוהק ואת המלכה בבית שלך.
נו, איך מתחילים? מקלפים תפוחי אדמה. תמיד כאן זה מתחיל, עובר לאידוי בצל ואז ממשיך לכל הכיוונים.
השתמשי בקולפן מעולה, שנעים להחזיק, בעל צבע בולט מעל קליפות תפוחי האדמה, שחותך רק שכבה דקה של קליפה ושהזוית של הסכין בו אינה מסכנת את הידיים שלך. בקולפן כזה גם ילדה בת שמונה תוכל להשתמש ולקלף עבורך תפוחי אדמה. בבקשה, קחי בחשבון שילדים שעוזרים בשמחה ובכיף מאבדים סבלנות די מהר ולכן הגדירי מראש – "קלפי במשך עשר דקות"- למשל, וכשהן עוברות תני לילדה נשיקה וחיבוק ושלחי אותה למשחקים. היא תחזור לעזור עוד רגע, ובחיוך.
ביום רגיל את מקלפת, מן הסתם, כשהמשטח שלך הוא השיש. בפסח השיש מצופה והנוזלים מטפטפים. לשם שינוי, קלפי במשטח העבודה של שולחן המטבח. בגלל שהשולחן נמוך יותר, אולי תתחילי לעבוד בישיבה ולא בעמידה – וגם זו לטובה.
ביום רגיל, יש לך סכינים קהים מרב שימוש. בפסח הסכינים חדים מיוחד ולכן ארגני מראש ערכת עזרה ראשונה – טישו, פלסטרים – במטבח.
בערב שבת ובערב חג את מבשלת צי'ק צ'ק כמעט בעל פה – בערב פסח כל משימה גוזלת זמן כפול או יותר: הסירים במקומות אחרים, הצלחות שונות, קרש החיתוך חדש – כל תנועה מחושבת, כל פעולה מצריכה תהליך תכנון וקבלת החלטות, כל החלטה דורשת חיפוש כלים או אביזרים או מכשירים. זה לא בגלל שאינך מאורגנת, זה בגלל השינוי. זו הזדמנות טובה לראות כמה טובה השגרה וכמה היא מקצרת לנו תהליכים ואיך טייס אוטומטי חוסך אנרגיה. כרגע – תכנני את הזמן במציאותיות.
קניית כלים למטבח פסח: עכשיו אנחנו לאחר מעשה, בערב פסח, אבל אם אתם בונים על שנה הבאה – נסו לרכוש את הכלים במשך השנה ולא הכל ביומיים של ערב פסח.
כלי הפסח שלי הם הכלים שבהם השתמשו סבא וסבתא שלי. כשהם הפסיקו לערוך פסח בבית, אני רציתי להתחיל – זה היה לפני 15 שנים בדיוק – וסבא וסבתא היצעו לי את כל הציוד מא' עד ת'. לכן, הסירים שלי מעולים – סבתא לימדה אותם לבשל מצוין, אוכל הונגרי מתובל ומושקע, והם יודעים לבד. כמו כן, קבלתי כל מיני פריטים שאין היום להשיג – כמו רשת מיוחדת למעוך עליה תפוחי אדמה מבושלים לפירה גס. כמובן שאינני משתמשת במקצף הידני שסבתא הכינה בעזרתו עוגות גבוהות מדהימות ובסיר הפלא של אותן עוגות [יש לנו תנור לפסח, כמובן] והוספתי גם קוצץ ירקות חשמלי מתוצרת רוסית, שקבלתי לחתונה. הקוצץ הזה חשמלי, אמנם, אבל צריך לדעת איך להחזיק את החלקים ביד כדי שהוא יעבוד – ולמשך שבוע – במשך 15 שנים – הוא עובד לא רע. אני לא מתלוננת.
המלצות:
- אם יש לכם מגבלה כספית, אל תהססו לקנות כלים זולים, אחרי הכל מדובר בשבוע בלבד.
- אפשר להגעיל סירי נירוסטה של חמץ.
- אפשר להשתמש בסירים חד פעמיים – לא יקר בכלל וטוב בעיקר למרקים ולחימום חוזר של תבשילים עתירי נוזלים.
- אם יש לכם מגבלות אחסון – חישבו ברצינות על הגעלת סירים מהחמץ, על שימוש בכלי הגשה חד פעמיים – שלא תתקעו עם מלאי כלים שאין לכם איפה לשים למשך כל השנה.
- לא תוכלו לוותר על קערות וקופסאות בגלל שהם מחפים על כך שאין לכם מספיק סירים: את מבשלת, מעבירה לקופסה, שמה במקרר ומבשלת שוב באותו סיר. בימי החמץ הרגילים יש לך מן הסתם ארבעה סירים בינוניים ועוד ארבעה גדולים שאת מבשלת בכולם במקביל.
בלתי צפויים [בלת"מים]:
המונח הזה משתמש ב"לשון נקייה" כי הנושא הוא הדברים, ולא אנחנו. הם, הדברים, הם אלה שהיו "לא בסדר" ולא היו "צפויים". הם לא אפשרו שייראו אותם מרחוק, הם היו נסתרים, הם היו בלתי צפויים.
במציאות – נכון יותר לומר "אני לא צפיתי את הדברים" או "אני לא תכננתי את זה" במקום להשתמש במונח המכובס "בלת"ם", ולהבין שהדברים אינם מגיעים משום מקום ושציפיות מתואמות יכולות להכין אותך לדברים שיקרו ממילא:
- הילדים יחזרו משריפת חמץ ויהיו רעבים.
- כל בוקר הם יהיו רעבים.
- כל יום, בצהרים, גם אם אכלו ארוחת בוקר בשעה אחת עשרה, הם יהיו רעבים.
- אורחים שמגיעים עלולים להישאר יותר זמן ממה שהם אמרו. באותה מידה הם עלולים גם להגיע מאוחר יותר מהשעה שצויינה.
- באביב הקצר של ישראל, גם אם ביום היה חם מאד – בערב עשוי להיות ממש קר. במיוחד בהרים.
- יש ילדים ובני נוער שאוהבים מאד להיות מעורבים בכל ההחלטות שקשורות לנסיעות, הזמנת אורחים, ביקורים, והחלטות הרות גורל כמו מה נלבש.
זה היה מדגם. מה הדברים הבלתי צפויים שקורים אצלכם וניתן לצפותם מראש – ולתאם ציפיות?
עוד כמה טיפים קצרים:
אל תקני כמויות גדולות מידי של ירקות בערב החג. שלא ירקיבו.
תבשלי ותקפיאי בערב החג מנות עיקריות לסוף החג – כשכבר תתעייפי מלעמוד על הרגליים ולבשל.
אל תוותרי על ירקות חיים בפסח – טוב לעיכול ולמשקל.
אל תטרחי לבשל הרבה לליל הסדר, אין זמן לאכול ואין מצב – אחרי כל הכזייתים של המצות.
תתקשקשי עם כמה מנות אחרונות ומטעמים לפסח כי יש הרגשה כל הזמן שאין מה לאכול – אז שיהיו נשנושים.
מעת לעת יוצאים ספרי בישול חדשים וצבעוניים לפסח, אבל אני משתמשת בספר הישן-נושן של "אש התורה" שנותן את כל מה שצריך כדי להתחיל פסח מהבסיס. ממליצה!
אין לי מילים את מהממת
עברתי כמעט על כל התכנים שלך ואני רוצה לקבל ממך טיפים
תודה רבה על הטיפים המדהימים! מאוד עזר לי. באמת בדקתי טוב השנה שאני לא נחתכת מהסכין של פסח שלנו…
הי יעל ,
אמנם המאמר פורסם מזמן
אך הנושאים עדיין רלונטים, תודה! מחכים ומהנה!
מעודד ומתמרץ לקרא על המטבח המוכשר שעדיין לא התחלנו את הנקיונות (-:
ממליצה מאד על החוברת של בלהה ויסנשטרן ע"ה על בישולים לפסח
חוברת דקה וזולה, שמכילה המון מתכונים מעולים מחומרים זמינים , טיפים ועוד…
מאז שיש לי אותה אני משתמשת בעיקר בה
וכמובן נהנית לגוון כל שנה ממוספי העיתונים המלאים מתכונים .
אמנם פסח הוא רק שבוע, אבל אל תוותרו על תנור ומקצף (אפילו ידני) זה שבוע שכולם בבית והחוויות לא נשכחות
בהצלחה!
אכן, בילהה ויסנשטרן ע"ה, היקרה והבלתי נשכחת!! למדנו יחד בסמינר.
היכן ניתן לרכוש את החוברת של בלהה ויסנשטרן ע"ה?
איפה ניתן להשיג את ספר הבישול של אש התורה? אנא עזרי לי