מטלות רבות דחינו לחופש הגדול. והוא הגיע. איך נוודא שהמטלות כולם תתבצענה? * כל ילד דורש את תשומת הלב שלו, את התעסוקה האהובה עליו – ואת אינך רוצה שהילדים יצאו לגמרי מאוירת הלימודים. מה תעשי בשביל זה? * החופש מביא עמו הוצאות גדולות מאד לכל משפחה, גם לאלו שאינן יוצאות לחופש, וגם לאלו המחליפות דירה עם משפחה אחרת. איך מתארגנים בצורה מסודרת ומונעים עוגמות נפש מיותרות? * גישה מעניינת לניהול הזמן, הבית והתקציב, מתוך רוגע והיערכות מראש.
"את זה נעשה בחופש!"
אפשר לכנות את המשפט הזה: נשק נגד מטלות שאין לנו הכוח או הסבלנות לבצען במשך השנה, או דברים שבמשך השנה פשוט קשה לעשותם – ואז אנחנו אומרות שבחופש נדאג להם.
זה יכול להיות מיון מסמכים, חישוב נקודות הגמל לשם העלאה במשכורת, בירור למה הורידו לי במשכורת בחודשים האחרונים, לרשום את הילדה לשחייה או לעבוד איתה על לוח הכפל.
אבל עכשיו הגיע החופש. עכשיו זה הזמן המתאים ביותר שקבענו לעצמנו, כי נוכל לסדר את העניינים.
"כל אשה צריכה להציב לעצמה מטרות – רשימת דברים שאותם היא מתכוונת לסדר בחופש", אומרת גב' יעל זלץ, המעבירה מטעם מכון 'בשבילי החיים' סדנאות לניהול בית, ניהול זמן וניהול תקציב, המותאמות במיוחד למשפחות ברוכות ילדים, לאמהות עובדות ועוד.
"כדאי לבדוק ביומן את ימי החופש, ולייחד לכל מטרה את הזמן שלה. לא שאפשר להחליט שבכ"ז באב, לדוגמה, נעשה יום בישול עם הבנות, אבל צריך להכין מסגרת של מספר ימים, שבאחד מהם נבצע את המלאכה שרצינו. אם בשבוע הראשון של החופש ישנם שלושה ימים עד שנפתחת הקייטנה – אפשר לייחד אחד מן הימים האלו, לדוגמה, להדבקת ספרים שנקרעו, מלאכה שלא הספקנו לעשות לפני פסח. אם זו מלאכה שהתכוננו לעשותה בחופש ולא ייחדנו לה זמן מתאים – פירושו של דבר, שלא נעשה זאת בעתיד הקרוב.
עוברים לפסים מעשיים
"כאשר המטרות פרושות על פני היומן, צריך להתקדם לעבר ביצוען. אם רואים שיש יותר מדי מטלות, עלינו להיות הגיוניות ולדחות חלק מהן לזמן אחר".
לאמא שרוצה לשמור על מסגרת לימודית קלילה בחופש, מציעה יעל זלץ להכין עצמה מראש למילוי המטרה: האם אמורה לצאת ולחפש חוברות למידה נחמדות, להחביאן עד החופש ולשלוף בבוא העת. אם המטרה היא להדביק ספרים, יש להכין ציוד לשם כך. "העיקרון הוא – להכין עצמך מראש למטלות שדורשות היערכות", אומרת גב' זלץ.
"את רשימת המשימות הזו, אפשר להכין בעצם במשך השנה כולה. כשהילדים פונים אלייך ומבקשים למשל לצבוע בצבעי אצבעות, מה את עונה? אם תאמרי 'לא' חד משמעי, לא תמיד התשובה תרגיע אותם. אם את משיבה: 'נשמור את זה לחופש', הם נרגעים כי יודעים שהתוכנית הזו לא ירדה לגמרי מהפרק ועליהם רק להמתין בסבלנות".
להתאים את החופש לתקציב
החופש עולה הרבה כסף. אמהות רבות מתבקשות לשלם, מלבד על הקייטנה, גם לגננת שלימדה את הילד במשך השנה. ואם רוצים גם לצאת לטיולים, לשלוח לחוג שחיה – ובדרך כלל שולחים שני אחים ביחד – מדובר בסכומים גדולים מאד.
"שבוע של יציאה לנופש מסתכם בהרבה כסף. גם אם מחליפים דירה עם משפחה ממקום אחר, המזון והממתקים, הנסיעות הלוך-חזור – הכל יקר. ואיננו מדברות כעת על יציאה לבתי מלון או על שכירת צימרים. אלו חופשים ברמה גבוהה יותר, וההוצאות בהם גדולות בהרבה.
"על מנת להתארגן בצורה מסודרת לקראת ההוצאות, אין לנסוע עם כרטיס אשראי, אלא עם התקציב שייחדנו למטרה הזו", אומרת גב' זלץ. "אם ישנם מקומות שבהם נוכל לנצל את נקודות האשראי, אפשר להשתמש בכרטיס האשראי, אבל לדעת מראש כמה אנו מתכוונים להוציא.
"קחו לדוגמא את הארטיק שתקנו בתל-דן. ארטיק כזה עולה פי ארבע או יותר מארטיק שתקנו באחת מרשתות השיווק. אם יוצאים עם כסף מזומן, לעומת כרטיס אשראי ש'רק' מגהצים כל הזמן, ההוצאות מסודרות ומתוכננות יותר".
משפחת ד. יצאה לחופש ללא תכנון מוקדם של ההוצאות. האב והאם, שאמנם לא התכוננו להוצאות גדולות, נטלו איתם את הילדים ואת הכרטיס האשראי, ויצאו למסע הוצאות מטורף. לא, הם עדיים לא ידעו שכך יסתיים הנופש בן השבוע, אבל העובדה היתה, שתקופה קצרה לאחר ששבו מן הנופש, הם… שברו קופת-גמל. שבע שנים של צבירה ירדו לטמיון כדי לכסות אוברדראפט כתוצאה מחופש אחד בן שבוע.
יעל זלץ: "אנשים יוצאים לנופש ואינם רוצים להתקמצן. 'אם כבר יצאנו, שיהיה ברווח ובלי להצטמצם', טוענים. אבל כדאי לתת את הדעת לכך, שבשנה הקרובה יתכן שהם יצטרכו לעבוד שעות נוספות ויחפשו אחר הכנסה צדדית נוספת על מנת לכסות את הוצאות החופש".
לא הכל בתשלום
בשעה שתים עשרה בלילה הם יצאו, האב וחמשת בניו. ביד אחד מהם היתה שקית עם תפוחי אדמה. נקודת המוצא היתה בני ברק. הם הלכו רגלית עד לגני יהושע-פארק הירקון, משם המשיכו לאורך הירקון, ובנקודה מסוימת התיישבו לערוך קומזיץ, שבו אכלו את תפוחי האדמה הצלויים. לאחר מכן הם פנו לאחד מבתי הכנסת בתל אביב, התפללו ותיקין – ושבו לביתה.
"בעיות רבות נחסכו לנו בהליכה בלילה", מספר האב. "ראשית, בעיותצ רבות של צניעות נפתרו בגלל שעת הלילה המאוחרת, שנית, לא היה חם כמו בשעות היום הבני ברקיות. שילשית, ההוצאה היחידה שיהיתה לנו היא רכשית… תפוחי האדמה. הילדים היו מאושרים. זו היתה חויה אדירה בשבילם".
למתגוררים באזור ירושלים, יש גנים רבים ומסלולי טיול שאפשר להגיע אליהם. באזור המרכז קשה לטייל בשעות הימים. השעות הנוחות הן שעות הערב או הלילה.
יש משחקים כמו 'שבץ-נא' או 'סט', שמעסיקים את הילדים במשך שעות רבות. אלו משחקים יקרים יחסית, אולם חשבון פשוטו של המחיר מול שעות התעסוקה, מניבים תוצאה אחת = משתלם. אפשר לנצל את הזמן להכין עם הילדים משחק 'ביתי' כזה, כלומר 'סט' תוצרת בית וכדומה.
יש משחקי קלפים רבים, שגם כאשר נוסעים לחופש כדאי לקחתם, משום שנוצרות שעות של שהות בתוך הדירה/ הצימר/ חדר במלון ועוד (על חשיבות המשחק בהרחבה – במסגרת).
אצל משפחת ר. מהצפון נהוגה כבר מספר שנים תוכנית מקסימה – 'קייטנה עוברת'. קבוצת בנות-דודות בטווח גילאים מסוים נמצאות בקייטנה בת עשרה ימים, שנודדת מבית לבית. זהו רעיון נפלא, שגורם לבנות הנאה רבה ואינו גורר הוצאות מיוחדות.
אבא של דודי נוהג לקחתו איתו למוסך, כאשר הרכב זקוק לתיקון כלשהו. דודי בן העשר עומד מתפעל כולו מול בדיקת הברקסים, הוא מרותק לרכב שמועלה ומורד, עובר שטיפה, והביקור הזה מהווה בשבילו חויה נהדרת של פעם בחופש.
מלי נוהגת לקחת את את ילדיה לקניות בזמן החופש, בסבלנות רבה היא מתייעצת איתם מה כדאי לקנות, ואף מסבירה להם כמה דברים, שהם יותר ממסרים לאותו רגע: 'תראו איך מניחים את הממתקים בגובה העיניים של הילדים, כדי שהם יוכלו לבקש מאמא שהם רוצים את זה… ואת זה…' 'תסתכלו, כתוב כאן על המוצר שיש מבצע. לא תמיד מבצע הוא באמת משתלם. תראו איך המוצר הזה, שאין עליו מבצע הוא זול יותר'. 'תראו איך מקצה השדרה הבחנו במוצר הזה, בגלל האריזה הנוצצת והצבעונית שלו. לא לחינם היא כל כך בולטת. מישהו תכנן אותה כך'. 'אתם מבחינים באריזה הגדולה הזו? תסתכלו על המחיר. ואת האריזה הקטנה ראיתם? שימו לב, ששתי אריזות קטנות זולות יותר מאחת גדולה, שעלולה להיקרע במהירות ותכולתה תישפך', וכך עוד ועוד.
בבית של מיכל נהוג ניצול מלא של 'חוק הפיקדון': על כל בקבוק שמחזירים הם מקבלים 25 אג', והילד שאסף את הבקבוקים שומר אצלו את הכסף. "הילדים אינם קונים ככל העולה על רוחם, ממתקים וכדומה", מסבירה מיכל. "הסכומים האלו מוקדשים לרכישת זרעים שאותם אנו שותלים אצלנו בחצר הבית. אני רואה בחופש זמן מושלם לטיפוח הגינה, לשתילת פרחים ועגבניות ועוד".
_______________
הגישה של "הבית – העסק הנבחר" מתבססת על מודלים מעולם העסקים שבהם משתמשים יועצים ארגוניים המאמנים מנהלים.
שלום יעל, יש לך זכות גדולה, העצות שלך שוות מאד!
לי עזרה מאד העצה שלך לעשות כביסות כל יום ולא לצבור הרים בסל הכביסה..
לפני כן חשבתי שזה ממש איסור להפעיל כביסה אם המכונה לא מלאה עד הסוף..
תודה רבה! רעיונות נהדרים!
אפשר גם להכין משחק זיכרון משפחתי. מניסיון, הילדים אוהבים זאת מאד.