השנה החדשה כבר כאן, השינויים כבר מוגדרים יותר עבורך: האם הילדים באותם מוסדות חינוך? האם המשכת באותה עבודה, באותם תנאים? איך השינויים משפיעים על סדר היום שלכם?
כל ההתחלות קשות – וגם המעבר בין החופשה לתקופת הלימודים, בין שעות החורף לשעון הקיץ, בין החורף למזג האוויר ההפכפך והחמסינים – קשה לנו. כל מעבר כרוך בשינוי.
שינויים הם – איך לומר – שונים. השינוי מכריח אותנו להוציא את משאבי ההסתגלות שלנו ולהשתמש בהם, ואנחנו מעדיפים להתרפק על הרגיל, על המוכר, על מה שהיה ומצפים שהוא אשר יהיה. ובכן, יש שינויים והם צפויים והם כל הזמן קורים – והנה שינוי קטן שכדאי להיערך אליו.
היום אני רוצה לתת לך כמה טיפים להתמודדות עם השינויים הללו.
שגרת שינה: אין משנים ברגע. אמנם, ההרגל ללכת לישון מוקדם מתפרק בלילה אחד של שימורים ותוכניות שגורר קימה מאוחרת בבוקר, ושינה בצהרים והתאחרות נוספת של שנת הלילה, אבל כדי להחזיר את הילדים למסלול את זקוקה לזמן. אם את משכיבה אותם [או את עצמך] לישון בשבע, כשכבר חודשיים הם ישנים אחרי חצות, הם לא יירדמו. הקדימי את זמן השינה בשעה, לאחר שבוע בעוד שעה. העצות של הרופאים כוללות הימנעות ממתוק לפני השינה, הימנעות מקפאין ופעילות גופנית רחוקה משעת השינה בשעתיים לפחות. אמבטיה רגועה עוזרת.
לקום בבוקר: זה נראה הדבר הכי קשה. בימים הראשונים הם קמים בהשכמה כי צריך "לתפוס מקום" וכי סקרנים לראות מה קורה בכיתה ועם החברים וכל זה. אבל אחרי יומיים בדיוק, הם מרגישים כמו באמצעה העמוק ביותר של השנה המשתרכת ולא קמים בבוקר בזמן. מה עושים? מכינים כל מה שאפשר מראש, משוחחים על זה, לא דורשים כרגע דברים מיוחדים: אני מסכימה לסדר מיטות אם הם יוצאים ברבע לשמונה, ולא שווה לי להתעכב בשביל זה, אבל אני לא מוכנה להעיר שוב ושוב ושוב את הילדים ולהיות זו שאחראית על כך. כאמא, אני חייבת לתת את כל התנאים: יש בבית לחם, הבגדים מוכנים, יש שקיות לסדנוויץ וגם גם הכינו מערכת שעות עם מחברות מתאימות ליום הלימודים החדש. אבל אני לא מנדנדת. גם כאן – מבצעים עשויים לעזור. אם הילד מסרב לקום, הדבר דורש בירור: אולי מדובר בקושי על רקע בריאותי ואולי יש קושי אחר בבית הספר? בתחילת השנה, אחרי הכל, זו אמורה להיות התמודדות קלה יותר ממה שהייתה בסוף השנה הקודמת.
הרגלים יומיומיים: נראה שהילדים שכחו כל מה שלימדנו אותם מאז שהם נולדו על סדר בחדר, על אכילת ממתקים ועל אמבטיות וארוחות. לכן, הכיני שלט קריא ומצוייר עם ההרגלים שנשכחו וננטשו לטובת החופשה הגדולה. ציירי את הפריטים שיש לארגן לפני ואחרי האמבטיה, את סדר הפעולות בבוקר ואת ההוראות לסידור הילקוט. לוח נקודות עשוי לסייע בהטמעת ההרגלים הללו שוב.
תקציב: נכון שבחופשה חלק מאיתנו רצה להשתחרר, ולבלות בקניות. נכון שבאמת היינו צריכים הרבה דברים לקראת השנה החדשה ולכן קנינו. נכון. ובדיוק לכן זה הזמן להיכנס שוב לשגרה. כאן קל לנו להאשים – כלומר, לתלות את הדברים בילדים: הם צריכים כל כך הרבה דברים ולכן אנחנו קונים והם מבקשים ולכן וכו וכו'. אבל עם יד על הלב, תסתכלי לעצמך בעיניים ותודי: זה שינוי שאני צריכה לעבור אותו בעצמי. היה כיף לקנות ועכשיו אני חוזרת לשגרת הקניות הרגילה. לחם פרוס, ממרחים של בית הספר, ארוחות צהרים מבושלות כמו אמא חמה ונהדרת, תוספות פשוטות ומזינות, מרקים, סלטים חיים ובלי כל הקשקושים. בריא לכולם.
כיתה חדשה: ילדים חדשים שנכנסים לכיתות מגובשות נוטים להצטרף לילדים חדשים כמותם. למה שמוכיח עד כמה אנחנו רגישים למצוא אנשים באותו מצב כמו שלנו, ועד כמה חשובה לחדש ההזדהות וההבנה למצבו. ההתרפקות על הכיתה הקודמת, מקום המגורים הקודם והחברים שנפרדנו מהם צריכה לזכות לאמפתיה ולאהדה. השינוי כבר קרה, זה בסדר לעכל אותו לאט. נסו להדגיש את המוכר והידוע – חברים, הרגלי משמעת, חומרי לימוד. עם זה, הזכירו לילד את ההתמודדות שלו עם אתגרים חדשים בעבר: האם בזכות הכישורים במשחקי חברה יוכל לרכוש חברים חדשים? בזכות כישורים לימודיים? בעזרת קשר עם המורה? נצלו כל בסיס אפשרי ליצירת קשרים חברתיים עבור הילד בכיתה החדשה.
עבודה חדשה: עבודה חדשה, קידום בעבודה הקודמת, שינוי בלוחות הזמנים ובסדר היום מהווים עומסים רגשיים לא מבוטלים ואלו גוזלים גם זמן. זמן לחשוב, זמן להתמקד, זמן להתרגל לתנאים החדשים. אם היית רגילה לבשל כל יום בצהרים וכעת את צריכה לבשל מוקדם בבוקר – זה שינוי שצריך להיערך אליו. בעניין זה המלצה והסתייגות: ההמלצה – אתרי את החלקים הטכניים של השינוי ופתרי אותם בצורה יעילה. אפשר לקנות דברים שיעזרו, להעסיק עוזרת, להאציל סמכויות על הילדים, לשנות את שעות הארוחה. הסתייגות: היזהרי משטחיות. יש מי שעוסקות רק בצדדים הטכניים של השינוי ומדחיקות את העומס הרגשי. התמקדות בצד הטכני לא באה במקום שיחות עם מישהו קרוב ועיבוד הרגשות עקב השינוי.
בהצלחה,
שלך, יעל