חג פורים שמח לכן!
כמה מלחיץ שצריך לשמוח. איך נשמח? יש הרבה טרדות, עניינים לא פתורים, בעיות שאינן סגורות, אתגרים שאנו מתאמצים לעמוד בהם ועדיין אנחנו מסופקים באשר לסיכויי ההצלחה שלנו – ומעל לכל – פסח מאחורי כתלנו, עכשיו – ביום בהיר [או גשום, בחסדי ד' ] – תשמחי! למה? והכי קשה – איך?
אז הנה עוד מטלה לרשימת המטלות – משלוחי מנות, תחפושות, סעודת פורים, רשימת אירוח, מתנות לאביונים וגם – תשמחי את עצמך.
מה את עושה כדי לשמח את עצמך?
מזמינה אותך לערוך רשימה של דברים שגורמים לך להיות שמחה –
פרחים/ מוזיקה/ מקלחת/ נשיקות וחיבוקים/ בדיחות/ קניות/ בגדים יפים/ טיולים/ אפייה/ פטפטת…
והנה הגעת למשהו שגורם לשמחה גדולה במיוחד: בית מסודר, מטבח מסודר, חדרים מסודרים, בית נקי, ארוחה חמה מוכנה, ילדים רחוצים…
זהו, שלהיות בשמחה בפורים ולהיות בשמחה כל השנה, זו הרגשה שמושתתת על הרבה סדר, ארגון ושליטה במה שקורה לך ביומיום. כמה טוב להתעורר בבוקר ולגלות שנעלי הבית ליד המיטה, המשקפיים במקום, מברשת השיניים שם, ויש שפופרת של משחה סגורה ונקייה בכוס. המראה בוהקת ובבואתך הרעננה משתקפת בה, המגבת ריחנית ותלויה על הוו ואת מספיגה את הידיים ברכות. את נכנסת לחדר הילדים הישנים ומעירה אותם רגע לפני השעון המעורר. הם קמים ולכל אחד בגד מוכן בתא שבארון, מגוהץ ומתאים למזג האויר ולפעילות שהוא מתעתד להשתתף בה. כמה חיוכים יש בבוקר כזה, כמה שמחה פשוטה – בלי ויכוחים, בלי גערות, בלי חיפושים.
אז למה, כשרוצים לומר שהיה בלגן בבית אומרים שהיה "שמח"? סדר, דווקא הוא מכל הבלגן, עושה שמח.
מפתה לומר שאנשים מסודרים הם לחוצים. המציאות מוכיחה שאנשים שאינם מסודרים עשויים להיות לחוצים לא פחות. מידת המתח שמרגישים אנשים אינה קשורה בהכרח למידת הסדר ששולט או לא שולט בחייהם. ייתכן דווקא שהסדר יגרום לרוגע ולשלווה – כשאת מוצאת מה שאת זקוקה לו מיד, כשאת פותחת ארון ומוצאת מה ללבוש, כשאת רוצה לבשל והשיש ריק, בכל פעם שקורים לך דברים כאלה את שמחה. לעומת זאת, כשמחפשים ולא מוצאים, כשמאחרים, כשלא יודעים מה לעשות כי בכל מתכון שתבחרי יש שני מוצרים שאין בבית – זה מלחיץ, מרגיז, מעצבן. ההרגשה היא ששום דבר לא הולך וכאילו מישהו מתנכל לנו ורוצה לשים לאל את מאמצינו לבצע משימות שעלינו לסיים כבר.
אל תילחצי מהסדר, תשמחי איתו!
כמה טיפים של סדר לפורים:
א. ברור שפורים הוא יום שמח, גמיש ורועש. לכן, לא סביר להניח שתוכלי לתכנן אותו – על כל פנים, לא את כולו. את יכולה לתכנן רק חלק. איזה חלק? את הלילה? את שעות הבוקר המוקדמות? תכנני רק את חלק היום שאת עשויה לצפות מה יקרה בו. את שאר הזמן השאירי גמיש.
ב. מה את רוצה לעשות בזמן שבו את יכולה לבחור מה לעשות? הציבי לך מטרה חשובה, ערכית, רוחנית אפילו. פורים הוא יום קדוש וכל הפושט יד נותנים לו. לכל אחת מאיתנו יש הרבה על מה להתפלל, וכולנו משתוקקות לתפילה מרוממת שתעניק משמעות עמוקה ליום הקצר והיקר הזה. תוכלי להקדיש זמן למעריב, לשחרית, לתהילים, לתחינות. ייתכן שאת רוצה להכין משלוחי מנות חשובים מראש לאנשים שיוקירו את המאמצים שלך ויתרגשו מתשומת הלב. ייתכן שאת יודעת שכדי להתפלל שחרית ומנחה ביום הפורים, עליך לסיים את בישול הסעודה כבר בלילה.כל מטרה שתבחרי – מטרה שמותאמת לערכים שלך – תחמי אותה בזמן שאת יכולה לשלוט בו, ותחושי בפורים סיפוק ושמחה של מצוה.
ג. כולנו רגילות לדרוש מעצמנו יותר כשמדובר בחגים – משקיעות בתחפושות, משקיעות במשלוחי מנות, משקיעות בתבשילים לסעודת פורים. ההשקעה מבטאת את האהבה שלנו לחגים, למצוות, לילדים שלנו, לידידים שלנו. ההשקעה חיובית ותורמת גם לך וגם לאחרים אך עליך לבדוק היטב אם אינך עוברת את הגבול. [אתייחס לכך בהמשך בקשר להכנות לפסח] השקיעי בדברים שיש בהם תועלת, פעלי בשמחה כשאת נהנית מן התהליך עצמו והתגמשי כשאת רואה שהתנאים אינם מאפשרים את הרמה הגבוהה שתכננת להשקיע בה.
ד. בפורים עיקר הסעודה הוא שירים, יין, סיפורים ודברי תורה על המגילה. לא האוכל. לכן, השקיעי בהתאם – הכיני מוזיקה, קשטי את השולחן, דאגי למפיות רבות ולמרחב ריקודים ואחרון חביב – האוכל. חשוב להכין סוגי מזון שילדים אוכלים בלי שיצטרכו להאכיל אותם – לא תהיי פנויה לכך בזמן הסעודה.
ה. פרשת הכסף עומדת במרכז ההתרחשות במגילה וכך גם בזמן הזה – פורים הוא חג יקר. אני ממליצה לכם לאסוף את החשבוניות או לרשום את ההוצאות על אביזרים לתחפשות, מסיבות פורים, משלוחים לכל אחד מאנשי החינוך במוסדות של הילדים, משלוחי המנות המשפחתיים, הסעודה והבלונים – תגלו [בתדהמה?]שהסכום הכולל – גבוה ביותר! לכן, כדי שלא תופתעו [פסח בפתח, כאילו שצריך להזכיר] במחשבה תחילה: קבעו סכום שאתם יכולים לעמוד בו והחליטו על העדיפויות שלכם במה להוציא וכמה בכל סעיף. אפשר לסכם מראש עם הילדים על חיסכון בתחפושות למען משלוחי מנות ולהפך. כדאי לקבל החלטות כאלו ביחד.
כשהכל מסודר לך בראש, המטרות החשובות בראש מעיינייך והזמן המתאים לרשותך – אין שמחה כהתרת ספקות!
פורים שמח לכן
יעל